Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Leona Pekáriková, MVDr. Cattle Academy Modul III – 2013 június

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Leona Pekáriková, MVDr. Cattle Academy Modul III – 2013 június"— Előadás másolata:

1 Leona Pekáriková, MVDr. Cattle Academy Modul III – 2013 június
Az IBR MENTESÍTÉS SORÁN ELŐFORDULÓ KOCKÁZATI FAKTOROK – GYAKORLATBÓL MERÍTETT TAPASZTALATAINK Leona Pekáriková, MVDr. Cattle Academy Modul III – 2013 június

2 A prezentáció célja Figyelmeztetés a szarvasmarha tartás keretein belül az IBR megbetegedés elterjedésében szerepet játszó hibák előfordulásának lehetőségeire – gyakorlatból vett példák alapján Fő rizikofaktorok ismertetése Javaslatok és lehetőségek, hogyan lehet elkerülni a hibákat

3 Nemzeti IBR mentesítési program
A Cseh Köztársaságban a Nemzeti program kezdete 2006 Az oltási program szerint minden 6 hónaposnál idősebb állatot oltani kell az IBR ellen. A tenyész bikák oltása csak abban az esetben volt szükséges, ha az istállók technológiailag és üzemeltetésileg nem voltak elválasztva a farm többi részétől Az oltással egyidőben az oltás hatékonyságának ellenőrzése - 300 db állat/állomány alatt – vérvétel 5 üszőtől és 5 db először ellő állattól cca 1 hónappal a megtermékenyítés után - 300 db állat/állomány felett – vérvétel 10 üszőtől, 10 először ellőtől Jelenleg – vérvétel azon egyedekből, akiknél az IBR első vizsgálata életkoruk 1 nap – 1 év tartományba esik.

4 A Nemzeti Egészségügyi Program kezdetén az 1. vérvételtől az 1
A Nemzeti Egészségügyi Program kezdetén az 1. vérvételtől az 1. oltásig eltelt idő intervallum A farmok általában nem kezdték meg az IBR elleni oltást közvetlenül a mintavétel után. Egyes farmokon a mintavétel és az 1. oltás között eltelt idő több mint 6 hónap volt. Ebben az időben az eredetileg negatív állatok (a vizsgálat szerint) fertőződhettek az IBR vírussal. Amennyiben a farmok a vérvétel után kezdtek oltani, még mindig kimaradt minimum 2 hét, míg az oltási ellenanyagok képződni kezdtek és ebben az időben előfordulhatott a fertőződés.

5 Anyai ellenanyagok Az IBR elleni anyai ellenanyagok kiürülési ideje
- 95 – 231 nap (átlagban 6 hónap) Az IBR elleni oltóanyag támogatása a Nemzeti Egészségügyi Program (NEP) szerint CZ-ban 6 hónapos kortól Lehetséges imunitási rés egyes 3 – 6 hónapos állatoknál Javaslat – már 3 hónapos kortól oltani a borjakat a farm költségén

6 Oltott üszők x nem oltott bikák egy azon farmon
NEP – program kezdetén a tenyész bikák IBR elleni oltása nem volt szükséges ott, ahol az istállók technológiailag és üzemeltetésileg le voltak választva a farm többi istálóitól Eset – tejhasznú farm 670 fejőstehénnel - az üszők és tehenek beoltva Bovilis IBR marker - a bikák cca 50 méter távolságban az üszők istállójától, nem voltak beoltva

7 Oltott üszők x nem oltott bikák egy azon farmon
- mindkét istállóban azonos technika alkalmazása (ugyanazon traktorral szállították ki az oltatlan bikák trágyáját és szállították be az oltott üszőknek a takarmányt) - ugyanazon személyzet felelt mindkét istállóért 2008 év – kontroll mintavétel – a 10 db (ismételt) üszőből 8 pozitiv, folyamatos üzem, fertőtlenítés nélkül. A bikák oltása után az eset nem ismétlődött meg. Javaslat – minden, egy azon farmon tartott állat oltása NEP 2013 – a tartásban (11 db-tól) minden bikát oltani kell

8 Imunszupresszív faktorok – BVD, gombák
BVD tehenes farm – október – 24, IBR ellen oltott tehénből vett mintából 18 volt pozitív az IBR vírusra, 11 mintából 10 volt pozitiv a BVD ellenanyagokra. Minden állat azonos korcsoportba tartozott. 1 negatív állat virológiai vizsgálata megtörtént és megállapítást nyert, hogy ő a PI állat (vírushordozó). Az oltási hatékonyság csökkenése, valószínűleg az adott korcsoportnál a BVD akut hullámának következménye. Javaslat - Ismerje állatainak BVD státuszát. Vigyázzon a BVD akut hullám kialakulására, a tenyészetben előforduló és született tartósan fertőzött (PI) állatok. Elkerülheti az imunszupressziót.

9 Állatszállítás, vásárlás és a farmon belüli nagyobb számú egyed mozgatása
Ismeretlen IBR státuszú állatok vásárlása – mindig veszélyes Eset – november – farm 500 tejelő tehénnel – 10 darabból 3 minta IBR ellenanyagokra pozitiv. Újbóli vizsgálat során a pozitivitás csak 1 db-nál igazolódott. A farm rekonstrukciója és kapacitásának növelése miatt a pozitív üsző csoport 5x került áthelyezésre születéstől ellésig, nem egészen megfelelő körülmények közé. A fokozott stressz terhelés lehet okozója az imunszupressziónak. 2 eset – 2012 év – a farm rekonstrukciója miatt 24 üszőből álló csoportot egy régóta használaton kívüli istállóba helyeztek. Az állatorvost nem értesítették, az állatoknál kimaradt 1 oltás. Javaslat – minimálisra csökkenteni az állatok fölösleges áthelyezését és az ezzel járó stresszt, csak ismert IBR státusszú állatokat vásárolni.

10 Oltó automaták - 1 eset – IBR mentes farm - húsmarha, az állatorvos itt a borjaknál a trichophytosis elleni oltásnál automatát alkalmazott, amellyet ezelőtt magasan pozitív IBR fertőzöttségű farmon használt IBR oltásra Ezután a mentes farmon több állaton fedeztek fel IBR elleni antianyagokat. 2 eset – az oltó automata használat alatt meghibásodott, a hibát csak az oltási folyamat végén észlelték. Megmaradt az oltó anyagok csomagjából, az állatok kevesebb/kisebb oltóanyag adagot kaptak.

11 Oltó automaták Javaslat - minden farmon használjanak saját automatát - használat alatt ellenőrizzék, hogy az automata helyesen működik-e és helyes-e az alkalmazott javasolt oltási adag

12 Laboratórium Javaslat: mindig számolni kell azzal, hogy találkozhatunk
Az egyes laboratóriumokban használt különböző tesztek az IBR antitestek vizsgálatára Az egészségügyi program kezdetén az egyes laboratóriumok eredményei eltérőek voltak az azonos állatoktól vett vérminták vizsgálatának során Javaslat: mindig számolni kell azzal, hogy találkozhatunk kétes vagy hamis pozitív eredményekkel. Lehetőség van rá, hogy a mintákat elküljdük megerősítésre (konfirmációra).

13 Emberi faktor Minden vérminta jó jelölést kapott?
Minden állat kapott oltást? Minden állat helyesen lett beoltva? Az oltások közötti időintervallum betartásra került? Minden bejegyzés az oltásról helyes?.... Ne bízz abban, hogy az oltóanyagot számla szerint vetted. Nem biztos, hogy felelős személy alkalmazta. Javaslat: Ellenőrizd, hogy minden helyesen ment végbe. Bízz, de ellenőrizz!

14 Ég és föld közötti dolgok
Eset – ökológiai farm 186 tejelő tehénnel, bikák eladásával - IBR mentes tartás 2012 év – állami megrendelés keretén belül éves rendes mintavétel során váratlan (IBR, brucelóza) minta, 2 IBR pozitív minta. Minta újravétele során + 8 azonos korú állat, ezen minták megerősítésre elküldve. A vizsgálat megállapította, hogy 7 minta pozitív (10-ből), ebből 4 minta a vad IBR vírusra, 3 minta vakcina vírusra. A pozitív egyedeknél semilyen injekciós preparátum nem került alkalmazásra, nem vásároltak új állatokat az állományba. Hogyan fordulhatott ez elő? Senki sem tudta az esetet megmagyarázni.

15 Vadászható vad Lehetséges az IBR vírus terjedése a vadon élő állatokról a legelő szarvasmarhákra? A kérdést cseh területről, az IBR vírussal foglalkozó cseh katonai terület szakemberei tették fel, akik 320 km2 erdő és legelő kezelői. Területükön darab vad él (CZ-ban itt az egy hektárra jutó legmagasabb számú vad) és darab szarvasmarha is van. Világszinten nem volt kimutatva az IBR vírus terjedése vadról szarvasmarhára és fordítva (CZ és világstatisztikák szerint). A zerge, őz és szarvas IBR törzsei nem terjednek a szarvasmarhákra.

16 Befejezés Köszönöm a figyelmet


Letölteni ppt "Leona Pekáriková, MVDr. Cattle Academy Modul III – 2013 június"

Hasonló előadás


Google Hirdetések