Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Korányi Sándor az ember

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Korányi Sándor az ember"— Előadás másolata:

1 Korányi Sándor az ember
Dr. Tóth Tibor Ferenc főorvos Szt. János Kórház Belgyógyászati Osztály, Budapest

2 KORÁNYI SÁNDOR AZ EMBER
Dr TÓTH TIBOR FERENC XIX. DEBRECENI NEPHROLÓGIAI NAPOK 2014. május 26.

3

4 KORÁNYI FRIGYES NAPLÓJÁBÓL:
1866. június 18-án délben 12 órakor született szerencsésen fiam, ki június 25-én a keresztségben Sándor nevet kapott. Keresztapja Darvas Antal, keresztanyja Horthy Istvánné sz.Halassy Pauline. Születési helye: Pest, Erzsébet körút 54.

5 HOROSZKÓPJÁBÓL 1. Intellektuális érdeklődésű Pozitív gondolkodású
Törekvései kizárólag szellemi dolgokra irányulnak Szívesen tanul Kritikára hajlamos, de mérges szándék nélkül A barátságban hűséges

6 HOROSZKÓPJÁBÓL 2. Szellemi aktivitása nagy Szívós, nagyon kitartó
Kedveli a szépséget és harmóniát Munkájában sikeres lesz Életét a munkája határozza meg és az emberek szolgálata Sikerorientált ember

7 ORVOSDINASZTIA SARJA 1. Nagyapja: Kronfeld-Korányi Sebald hírneves orvos volt a Szabolcs megyei Nagykállón. Édesapja: Báró Korányi Frigyes az első magyar belgyógyászati iskola megalapozója, a Morbus Hungaricus elleni küzdelem apostola, a magyar közegészségügy megteremtője volt. Édesanyja: Bónis Malvin híres református család tagja. Anyósával Bónis Sámuelnéval együtt elévülhetetlen érdemei voltak Korányi Frigyes szakmai karrierjében. / Majláth gróf rokona /

8 ORVOSDINASZTIA SARJA 2. Testvérei: Malvin / Későbbi Dániel Gáborné /
Anna / Későbbi Soós Elemérné / Sándor Frigyes / Későbbi Pénzügyminiszter Szakmai baráti köre: Balassa Bókay Markusovszky Hirschler Lumnitzer

9 GYERMEKKORA 1. Helyszínei: Nagykálló /”régi ház”/, Tét /Szabolcs megye/, Péceli birtok /1872-től/, Balatonföldvári családi nyaraló Iskolája: Kegyes tanítórendiek /piaristák/ Buda-Pesti Főgymnasiuma Hét éves korában édesanyjának irt kézírásos levele: gömbölyű, gonddal rótt betűk egy ceruzával vont precíz vonalazás mentén, kifogástalan helyesírás! Szüleinek szeretete-tisztelete sugárzik belőle.

10 GYERMEKKORA 2. Legjobb iskolai barátja: Bezerédy István, akinek apját éppen Korányi Frigyes kezelte, igy jellemezte barátját: „ Igen csendes, solid, reális fiú volt, nem sok vizet zavart és nagy szorgalmával pótolta kevésbé fényes tehetségét.” Egy serdülő véleménye egy mások serdülőről.

11 GYERMEKKORA 3. Érettségi után a Budapesti Tudományegyetem Orvosi Fakultására iratkozott be. Másodéves medikus korában Lenhossék Mihály mellett dolgozik a II. sz. Bonctani Intézetben. Rendkívül szorgalmas diák volt. Édesapjától kapott könyv: Claude Bernard: Introduction é l’etude de la médecine experimentale/ Bevezetés a kísérleti orvostan tanulmányozásába Felismerte az élettan alapvető jelentőségét a gyakorlati orvoslásban!

12 IFJÚKORA 1. 1888. december 1-én avatták orvosdoktorrá.
Európai tanulmányút állomásai: Strassburg: Goltz „kutyaklinikája”, Naunyn, Loeb, „Sörházi látogatások”fiatalok fóruma volt. Párizs: Charcot – tanulságos betegdemonstrációkon alapuló előadások, Franck - kitűnő vetítőgép, Munkácsy Mihály, Eiffel torony – nem tetszett neki. Kezdeti közleményeit németül írja, ekkor merül fel benne a magyar szakszavak megalkotásának gondolata, hogy magyarul is jól érthető legyen. Aggasztotta a katonai szolgálat alóli felmentése.

13 IFJÚKORA 2. 1889-től díjtalan gyakornok az I. sz Belklinikán /évente megújítandó/ 1890-ben influenzajárvány, 1892-ben kolera-járvány. 1891-től egy évig az Állatorvosi Akadémia élettani tanszékét vezeti. Majd ismét Európai körút: München, Nancy, Párizs, Lipcse, Berlin. Konziliáriusi praxis, magánrendelés eredménye: Váci utca 42.

14 IFJÚKORA 3. Megnősül: felesége Kubinyi Margit
Gyermekei: Sándor /fiatalon elhunyt sclerosis polyinsularisban/, Erzsébet /haláláig gondozója, őrangyala/, János, László 1919-ben elváltak. 1909 október 1.-én székfoglaló előadás: között apja klinikáját vezette.

15 ORVOSI NOBEL-DÍJRA IS JELÖLTÉK
Nobel Intézet 1964-es kiadványából: A laudáció kiemeli, hogy a jelölt a vese funkcióinak fizikai-kémiai módszerekkel történő kutatásában, a vér fagyáspont-csökkenésében, a vese károsodásának mérésében kiemelkedőt alkotott, de a legfontosabb lépésnek a fizikai-kémia orvostudományban való alkalmazását jelölte meg. Az MTA jelöltje volt, de a Nobel-díjat nem kapta meg.

16 KORÁNYI FRIGYES HÁROM DOLOGTÓL ÓVTA SÁNDOR FIÁT
„Ha intenzíven és eredményesen akar orvostudósként működni, akkor ne bonyolódjék bele a politikába, a közéletbe illetve a közegészségügybe” A fiú bizony szófogadatlan lett!

17 FŐRENDIHÁZI BESZÉDE 1. Az Országgyűlés Főrendiházában december 19-én vihart kavaró felszólalása erre a legjobb példa: Kevés a kórházi ágy Üdvözölte a Társadalombiztosító és az Országos Kamara rendszer megalakítását Aggasztotta a tbc-halálozás helyzete

18 FŐRENDIHÁZI BESZÉDE 2. A születések számának apadása
Aránytalan Budapest és a vidék közegészségügyi ellátása Szégyen a minden ősszel fellépő Budapesti tífusz járvány Még egy nagy baj: a parasztemberek életmódja Magyarország orvosi karán segíteni kell. A fiatal orvosok éheznek Szükséges körülmények biztosítása

19 FŐRENDIHÁZI BESZÉDE 3. 9000 orvosból 3800 Budapesten dolgozik
Több fizetett alkalmazott orvosra van szükség A Belügyminisztertől erre megfelelő törvényjavaslatot vár Igen súlyos probléma a protekció /szakmai tudás legyen a mérce/ A Belügyminiszter kérje ki az Országos Közegészségügyi Tanács és az Országos Orvosszövetség véleményét.

20 MILYEN ÖRÖKSÉGET HAGYOTT RÁNK MESTERÜNK?
Korszerű nephrológiai szemléletet Iskolát teremtett Megalkotta az etikus orvos modelljét Napi gyakorlattá tette a deduktív logikát és intuíciót Az egyetemnek nem szabad politizálnia Csapatmunkában gondolkodott Mindannyian az ő köpönyegéből bújtunk elő!

21 KELLŐEN MEGBECSÜLJÜK-E MESTERÜNK EMLÉKÉT?
Nem igazán! Emlékének ápolása Teendőink: Sírjának rendbehozatala Alakjának, tevékenységének irodalmi megörökítése/színdarab, film, TV-játék stb. /

22 BÚCSÚJA 1. Jellemzőek utolsó értelmes szavai március 20-án reggel: Azt kérdezte Erzsébet lányától: „ Kik vannak itt? Magyarok?” Leánya igenlő válasszal felelt. „ Tudod biztosan?” Az újabb megerősítő válaszra így szólt: „Ha magyarok, hiszed-e hogy jó magyarok?”

23 BÚCSÚJA 2. 1944. április 12.-én bal oldali bénulással járó stroke-ot követően elhunyt. Életét a hazaszeretet, a mindenekfeletti tudomány és a humánum irányította.

24 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Korányi Sándor az ember"

Hasonló előadás


Google Hirdetések