Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a"— Előadás másolata:

1 Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a
csodák tere

2 A Dóm A dóm különleges remekmű, nincs elődje. Részben görögös, részben késő római művészi örökségből, részben román elemekből áll.A pápa szentelte fel 1118-ban, rövidesen egész Itália a csodájára járt, és kezdte másolni a Dóm formáit.A latinkereszt alaprajzú, öthajós bazilika, lépcsőzetesen magasodó hajókkal, nagy kereszthajóval és középen kupolával kápráztatja el az idelátogatókat.

3 A Keresztelőkápolna A keresztelőkápolna körtekupolás épület.
A XIII. század táján emelték, addig valószínűleg olyan formája volt, mint a Pantheonnak, tetején kör alakú nyílással.Az évszázadok sokat változtattak külsején, gótikus tornyocskákkal és márvány csipkékkel látták el.

4 A ferde torony A tér legismertebb épülete a ferde torony. Hírnevét akkor is megérdemelné, ha nem volna ferde. Nem, is szánták annak. Építése során süppedni kezdett a tőzeges talajon, s a torony kissé megdőlt. Hatemeletes árkádsorát ezért fokozatosan úgy építették tovább, hogy az elhajlás ellenére biztosították az épület súlypontját, szilárdságát. A torony több mint 50 méter magas, elhajlása 4 méter. Korunkban a tovább süllyedés miatt mély cementtöltéssel látták el talapzatát.

5 Nem lehet betelni az épületegyüttes harmónikus szépségével
Nem lehet betelni az épületegyüttes harmónikus szépségével.Századokra ható művészeti alkotás született itt. ????????????????????????TUDTAD????????????????????????????? -a ferde tornyon végezte a XVII. században az európai szellem egyik legnagyobb képviselője, a pisai Galileo Galilei a szabadesés törvényének kísérletét. -a Dómban függő pompás bronzcsillár vezette az ingamozgás törvényeinek tanulmányozására.

6 Készítette: Rédli Andrea 9.a Tapolca


Letölteni ppt "Itália egyik ékessége, a pisai Dóm épületcsoportja, a"

Hasonló előadás


Google Hirdetések