Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii."— Előadás másolata:

1 Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii și reabilitării rețelei de apă și canalizare

2 1) Ha csatlakoznak a Hargita Víz Közösségi Fejlesztési Társuláshoz (a továbbiakban: ADI), mi a garancia arra, hogy rövidesen elkezdődnek a vezetékcserék és a bővítési munkálatok? A megyei tanács állítja össze a mesterterv alapján a prioritáslistát, a 170 millió eurós keretösszegből mintegy 100 millió euró értékűre készíti el.

3 1) În cazul aderării la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz”, care este garanția că aceasta va demara în scurt timp lucrările de înlocuire și extindere a rețelei de apă? Lista de priorități se va întocmi de c ă tre consiliul județean pe baza master planului, alocându-se pentru acestea 100 de milioane de euro din suma totală de 170 de milioane de lei.

4 2) Mennyi lesz a köbméterenkénti ár? Hogyan csapódik le az árpolitika alkalmazása a lakosság körében? Árak: víz: 2,93 lej + TVA, csatorna: 2,30 lej + TVA 2014. Májustól változni fog: víz: 3,10 lej + TVA, csatorna: 2,50 lej lesz.

5 2) Care va fi prețul? Care va fi impactul acestuia asupra populației? Prețuri: apă: 2,93 lei + TVA, rețea canalizare: 2,30 lei + TVA Din mai 2014 se va modifica prețul, astfel: apă: 3,10 lei + TVA, rețea canalizare: 2,50 lei.

6 3) Kinek a tulajdonában lesz az új beruházás? Öt évig a szolgáltatónak kell fenntartania az új hálózatot, majd a község köztulajdonába kerül.

7 3) În proprietatea cui va fi noua investiție? Timp de cinci ani noua rețea va fi administrată de prestatorul de servicii, iar mai apoi va intra în proprietatea comunității.

8 4) Milyenek a tulajdonviszonyok a Harvízben, és milyen lehetőségek vannak a megváltoztatására? A Harvíz Rt. tulajdonosa 90%-ban Csíkszereda önkormányzata, 10%-ban Hargita Megye Tanácsa. 30 önkormányzat tagja az ADI-nak. Minden településnek egy szavazata van az ADI-ban.

9 4) Cine este proprietarul Harviz și care sunt șansele ca situația cu privire la acest aspect să se schimbe? Membrii ai ADI sunt 30 de administrații locale. Proprietarul majoritar al Harviz - 90% este primăria Miercurea-Ciuc și Consiliul Județean Harghita are 10% din acțiuni. Fiecare localitate/primăria are dreptul la un vot în cadrul ADI.

10 5) Mi a garancia arra, hogy a Harvíz profi módon fogja üzemeltetni a rendszereket, pontosan és szakszerűen elvégzi a szükséges karbantartásokat? A Harvíz Rt. profitorientált cég, így ennek megfelelően működteti a rendszereket.

11 5) Care este garanția că Harviz va opera și întreține în mod profesionist sistemul de alimentare cu apă? Harvíz este o firmă orientată spre profit, iar activitatea pe care o va desfășura va fi în concordanță cu acest aspect.

12 6) Mi a cég gyakorlata a gyors beavatkozás biztosítására? A Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programban (POS Mediu) benyújtott pályázatból a Harvíznek a megyében egyedülálló felszereltsége lesz (pl. csatornaátvilágító robot – CCTV, távvezérlő rendszerek).

13 6) Care sunt practicile firmei pentru asigurarea intervențiilor rapide? În urma proiectului înaintat în cadrul programului POS Mediu, Harviz va avea dispune de dotare individual ă la nivelul județului (robot de scanare a rețelei – CCTV, sisteme de control de la distanț ă ).

14 7) Hogyan állapítja meg a Harvíz a keletkezett szennyvízmennyiséget? Két vízórát szerel, így a kertöntözésre használt vízmennyiséget nem számítják bele a szennyvízdíjba.

15 7) Cum stabilește Harviz cantitatea de ap ă rezidual ă generat ă ? Va instala două contoare de apă, astfel apa utilizată pentru irigarea grădinilor nu se va include în prețul apei reziduale.

16 8) Milyen terheket vállal át a Harvíz az önkormányzattól? A karbantartást és a díjak begyűjtését. Minden fogyasztóval külön szerződést köt; „rendet teremt”: ellenőrzi, mi kerül a csatornába, például talajvíz vagy más szennyvíz.

17 8) Ce poveri va prelua Harviz de la administrațiile locale? Întreținerea sistemului și colectarea taxelor. Se vor semna contracte individuale cu fiecare consumator; va menține ordinea și va supraveghea ce fel de ape vor intra în sistem, spre exemplu ape subterane sau ape uzate.

18 9) Milyen más finanszírozási lehetőségek vannak, lehetnek a jövőben ezekre a közműfejlesztési beruházásokra? Románia az Európai Unióhoz való csatlakozásakor több, a lakosság életszínvonalát emelő vállalást írt alá, ezek közül az egyik legfontosabb és legköltségesebb az ivóvíz- és csatornázási közművek rendszereinek felújítása és bővítése úgy, hogy a lakott területeken ez a lefedettség 95% körüli legyen. Ennek a célkitűzésnek a megvalósítására a kohéziós alapokból uniós pénzek állnak rendelkezésre. Ha nem hívják le ezeket a forrásokat, akkor is muszáj lesz megvalósítani ezeket a projekteket akár önkormányzati pénzből, mert megkövetelik, európai uniós előírás.

19 9) Ce alte surse de finanțare există și pot fi acestea utilizate în viitor pentru dezvoltarea acestor investiții? La aderarea României la Uniunea Europeană România a semnat mai multe angajamente menite a ridica nivelul de trai al locuitorilor, dintre acestea unul dintre cele mai importante și costisitoare angajamente face referire la refacerea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, pentru ca acoperirea la nivelul locuitorilor să fie 95%. Pentru atingerea acestor scopuri sunt la dispoziție bani din fondul pentru coeziune. Și dacă nu vor fi accesate aceste fonduri, aceste proiecte trebuie să fie realizate din banii administrațiilor locale, deoarece sunt standarde pe care le pretinde Uniunea Europeană.

20 10) Mekkora a „globalizáció” veszélye? Európában a nagy szolgáltatók jelentik a tendenciát. A későbbiekben fejlesztési régiónként vagy vízgyűjtő medencék szerint létrejöhet egy-egy nagyobb szolgáltató.

21 10) Care este pericolul „globalizării”? În Europa există o tendință a marilor furnizori. În viitor, se vor înființa mari furnizori la nivelul regiunilor sau bazinelor hidrografice.

22 11) Mikor és milyen feltételek között lehet kilépni a Hargita Vízből? Az alapszabály szerint ki lehet lépni, de az anyagi következményekkel jár az illető település számára.

23 11) Când și în ce condiții se poate ieși din ADI „Hargita Víz”? În conformitate cu statutul se poate ieși oricând, însă consecințele financiare sunt grave.

24


Letölteni ppt "Nem maradhatunk le az uniós pénzekről! Nu putem rata banii europeni! A víz- és csatornarendszerek felújításának szükségességéről Despre importanța extinderii."

Hasonló előadás


Google Hirdetések