Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP"— Előadás másolata:

1 MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP
KÉSZÍTETTE: MOLNÁR BALÁZS (MOBSAAI.ELTE)

2 Miről is lesz szó… A merevlemez A merevlemez főbb tulajdonságai
A merevlemez története A merevlemezek utóélete és jövője A merevlemez főbb tulajdonságai Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak Összegzés

3 A merevlemez Számítógépes programok, hatalmas mennyiségű információ tárolására alkalmas adattároló eszköz. Angolul HDD-nek (Hard Disk Drive), vagy winchesternek is szokás nevezni.

4 A merevlemez története
1955-ben a világ első RAMAC 350 nevezetű 971 kg-ot nyomó merevlemezes adattárolója. 1962-ben jelent meg IBM 1311 néven az első cserélhető mágneslemezes tároló 1970-ben IBM 3330 néven feltűnt az első szervotechnológiát alkalmazó mágneslemez-csomag 1973-ban hozták nyilvánosságra a fix és cserélhető tengelyes IBM MB-os tárolókapacitással. A as elnevezésből az IBM egyik fejlesztője, Kenneth E. Haughton az ismétlőpuskára asszociált, ezért lett a háttértároló neve winchester.

5 A merevlemez története
1979-ben feltalálták az első 8 inch-es merevlemezt, IBM 62 PC „Piccolo” néven. 1983-tól a merevlemezek hirtelen fejlődését hozta magával az a tény, hogy abban az időben a személyi számítógépek kora elkezdődött 1985-ben bemutatták az első kártyás merev­lemezt, Quantum Hardcard néven. A SyQuest Technology 1995-ben mutatta be 3,5” átmérőjű eltávolítható EZ 135 Drive merevlemezét. A 2002-ben kiadott meghajtó már 5,7 GB-tal rendelkezett.

6 A merevlemez története
1991-ben mutatták be az első hordozható számítógépekhez készült a Tanba – 1, 2,5 inch-es merevlemezt. 1997-ben látott napvilágot a nagy írássűrűséggel dolgozó fejeket alkalmazó IBM Giant Magnetoresistive, amiért a feltalálók Nobel-díjban részesültek. 2005-ben a Hitachi Global Storage Technologies felfedezett egy merőleges adatrögzítést alkalmazó technológiát, 233 Gigabitre nőtt egy hüvelykhez tartozó adatsűrűség, mely 115 milliószor nagyobb volt a RAMAC merevlemez adatsűrűségétől.

7 A merevlemezek utóélete és jövője
Az első 1000 GB-os winchestert a Hitachi cég mutatta be ben A Seagate 2008-ban hozta nyilvánosságra 1,5 TB-os winchesterét. 2008 novemberében elfogadtak egy újfajta USB 3.0 szabványt, 5 GB/sec adatátviteli sebesség és 400 MB másodpercenkénti adatátviteli teljesítmény jellemző rá.

8 A merevlemezek utóélete és jövője
Az évek múltán a merevlemezek ára is csökkenni látszik, ezt szemlélteti a lenti diagram.

9 A merevlemez főbb tulajdonságai
Tárolókapacitása ez jellemzi a winchestert abból a szempontból, hogy mennyi adat fér rá Írási és olvasási sebessége ezt nagyban befolyásolja a lemez forgási sebessége, amely jellemzően 5400, 7200, 10 000 vagy 15 000 fordulat/perc (rpm). Csatolófelülete ezen keresztül történik az adatátvitel

10 Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak
Particionálás : a merevlemezt particionálás-sal több logikai meghajtóra oszthatjuk fel. Formattálás/Formázás : ahhoz hogy a mágneslemezeken lévő mágneses réteg alkalmas legyen adatok tárolására, létre kell hozni a tároláshoz szükséges rendszert Fájlrendszer: ahhoz, hogy fájlokat tároljunk egy merevlemezen, a PC-nek fájlrendszerre van szüksége, amely megadja a fájl nevét, helyét

11 Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak
Töredezettség: a HDD-n lévő fájlok egy idő után logikailag töredezetté válnak. Oka az, hogy a merevlemez nem tud egy szektornál kisebb egységet címezni, így amikor ír egy fájlt, és az nem tölti be teljesen a szektort, kihasználatlan hely keletkezik Több merevlemez használata: ha több merevlemezünk is van egy csatornán, akkor be kell állítani, hogy melyik legyen az elsődleges (master), és melyik legyen a másodlagos (slave, azaz a szolga)

12 Merevlemezzel kapcsolatos fogalmak
Merevlemez mobilitása: Egyfajta megoldás a külső merevlemez A mobilerack a másik megoldás Biztonság: a merevlemez ugyan viszonylag hosszú élettartamú eszköz, ám meghibásodások itt is előfordulhatnak: a biztonságra megoldás a HDD-k RAID-be szervezése.

13 Összegzés Az elkövetkezendő években nem lehet tudni, meddig emelkedik az adattárolási kapacitás, de abban bizonyosak lehetünk, hogy továbbra is a legpraktikusabb adattároló eszközként fogják számon tartani a régmúltra visszatekintő merevlemezeket, hacsak egy új „trónkövetelő” nem fog hirtelen az útjába állni.

14 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "MEREVLEMEZEK TEGNAP, MA, HOLNAP"

Hasonló előadás


Google Hirdetések