Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kinek melyik művéből való az idézet?  „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”  Balassi Bálint: Egy katonaének  „Elvadult.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kinek melyik művéből való az idézet?  „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”  Balassi Bálint: Egy katonaének  „Elvadult."— Előadás másolata:

1

2 Kinek melyik művéből való az idézet?  „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”  Balassi Bálint: Egy katonaének  „Elvadult tájon gázolok: / Ős, buja földön dudva, muhar.”  Ady Endre: A magyar Ugaron

3  „Fényesebb a láncnál a kard, / Jobban ékesíti a kart,”  Petőfi Sándor: Nemzeti dal  „Messze jövendővel komolyan vess összve jelenkort; / Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derűl!”  Kölcsey Ferenc: Huszt

4  „Tüzesen süt le a nyári nap sugára Az ég tetejéről a juhászbojtárra.”  Petőfi Sándor: János vitéz  „Edward király, angol király / Léptet fakó lován:”  Arany János: A walesi bárdok  „Egy, csak egy legény van talpon a vidéken, / Meddig a szem ellát puszta földön, égen;”  Arany János: Toldi

5 Figyeljétek meg a két mondat közti különbséget!  a) „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet.” (Kölcsey Ferenc)  b) Kölcsey azt mondta, hogy bölcsességre az élet tanít.

6 idéző mondat Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.” idézet a) „A bölcsesség legnagyobb mestere az élet.” (Kölcsey Ferenc)

7 idézet „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni” – mondta Molnár Ferenc. idéző mondat Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.”

8 A párbeszéd helyesírása - A kéket kérem – felelte Kata. - Honnan ismered őt? – érdeklődött Péter. - Jaj, de szépet rajzoltál! – kiáltott fel Pisti.

9 Molnár Ferenc a következőt vallotta egy alkalommal: „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni.” „Csak az kedves nekünk igazán, amit félünk elveszíteni” – mondta Molnár Ferenc.

10 idézet „Csak az kedves nekünk igazán - hangoztatta Molnár Ferenc -, amit félünk elveszíteni.” idéző mondat idézet

11 Idézzük tartalom szerint az alábbiakat!  „Nem adhatok mást, csak mi lényegem” – mondta Lucifer Madách Imre művében.  Lucifer azt mondta Madách Imre művében, hogy nem adhat mást, csak ami a lényege.

12  Kosztolányi Dezső azt írta: „Szeretnék élni, élni örökig!”  Kosztolányi Dezső azt írta, hogy örökké szeretne élni.

13  Juhász Gyula régi kedveséről írja: „És én úgy őrzöm e mosolygást, /miként a napsugárt a tenger[…]”  Juhász Gyula azt írta régi kedveséről, hogy úgy őrzi a mosolygását, mint a tenger a napsugarat.

14  „Használni s nem ragyogni akarok” – jelentette ki Petőfi Sándor.  Petőfi Sándor azt jelentette ki egy alkalommal, hogy használni akar, nem pedig ragyogni.

15 Az idézés Mások gondolatait – mondatait, közléseit – kétféleképpen idézhetjük: szó szerint és tartalom szerint. A szó szerinti idézés (egyenes idézet) mondatformája idéző mondatból és idézetből áll. A tartalom szerinti idézést (függő idézet) rendszerint alárendelő mondatban fogalmazzuk meg. Az idézetet tartalmazó mellékmondatban az eredeti szöveg személyragos alakjai – a főmondathoz igazodva – megváltoznak.

16 Idézzük szó szerint háromféleképpen és tartalom szerint a következő idézetet: „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól” (Mikszáth Kálmán)

17  „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól” – vallotta Mikszáth Kálmán.  Mikszáth Kálmán mondta: „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam, hanem a magyar paraszttól.”  „Elbeszélni nem regényíróktól tanultam - fejtette ki Mikszáth Kálmán -, hanem a magyar paraszttól.”  Mikszáth Kálmán bebizonyította, hogy elbeszélni nem regényíróktól tanult, hanem a magyar paraszttól.

18

19 Válassz ki a felsoroltak közül 9 kifejezést, és tetszőleges sorrendben írd be a bingószelvényedbe!  párbeszéd  idéző mondat  személyragok  idézet  idézőjel  helyesírás  kettőspont  tartalom szerinti  gondolatjel  szó szerinti  egyenes idézet  három  függő idézet

20 Figyeljük meg a két forrásmegjelölés közti különbséget!  Takács Etel: A magyar nyelv könyve 7-8., Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2011.  Grétsy László: Nyelvi játékok – nyelvi nevelés, 1967, Magyar Nyelvőr 91, 171-82.

21 http://nyelvor.c3.hu/period/1361/136109.pdf

22 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Vizi Bernadett 2013


Letölteni ppt "Kinek melyik művéből való az idézet?  „Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?”  Balassi Bálint: Egy katonaének  „Elvadult."

Hasonló előadás


Google Hirdetések