Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hungarikum alapú turizmusfejlesztés a Dél-alföldi régióban és pályázati lehetőségek bemutatása Katona Ilona regionális igazgató.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hungarikum alapú turizmusfejlesztés a Dél-alföldi régióban és pályázati lehetőségek bemutatása Katona Ilona regionális igazgató."— Előadás másolata:

1 Hungarikum alapú turizmusfejlesztés a Dél-alföldi régióban és pályázati lehetőségek bemutatása
Katona Ilona regionális igazgató

2 Dél-Alföld kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2009-2013.
ÉVEK Vendégek száma Vendégéjszaka száma külföld belföld összesen 2009. 98762 344013 442775 % -13,0 -6,5 -8,1 -7,9 -9,2 -8,9 2010. 92930 330998 423928 -6,1 -4,2 -4,6 -7,0 +0,8 -1,0 2011. 116953 369178 486131 +24,0 +10,0 +13,0 +34,2 +7,2 +13,1 2012. 124109 366907 491016 331491 915237 +6,1 -0,6 +1,0 +5,5 +2,1 +3,0 2013. 128124 388096 516220 325152 966558 +5,6 +5,4 +2,0 +5,2 +4,4 Forrás: KSH

3 Dél-Alföld 2014. január-április
Vendégek száma Vendégéjszaka száma belföld külföld összesen 110100 32960 143060 250066 78247 328313 Előző év % +23,3 +13,3 +20,8 +22,5 +10,9 +19,5 Forrás: KSH

4 Dél-Alföld - fő küldőpiacok 2014. január-április
Küldőország Vendégek száma Vendégéjszaka % Románia 6960 118,4 16276 120,7 Szerbia 5855 119,6 12658 116,5 Németország 6832 100,3 19789 97 Ausztria 1497 112,2 4071 131,6 Olaszország 1123 134,7 3129 145,7 Forrás: KSH

5 Leglátogatottabb települések a Dél-Alföldön
Városok Vendégéjszaka száma Gyula 300799 Szeged 250921 Kecskemét 127697 Kiskunmajsa 74537 Mórahalom 50612 Békéscsaba 42430 Szarvas 41940 Orosháza 37753 Hódmezővásárhely 33240

6

7 Húzótermékek a régióban
Egészségturizmus Kulturális és eseményturizmus Öko és aktívturizmus Gasztronómia 2012-ben meghatározott 4 fő húzótermék VAGY a évi mark.tervhez leadott régiós leírásban meghatározott termékek (belföldre)

8 „ Ízek, vizek - DÉL-ALFÖLD „
Dél-Alföld, a …. Termál régió, mert kiváló fürdőink vannak egyedülállóan magas hőmérsékletű termálvízzel, fejlett szolgáltatásokkal Puszta régió, mert alföldi táj egyedi állat és növényvilággal, kultúrával Gasztro régió, mert a hungaricumok hazája, erre a térségre jellemző ízekkel, ételekkel-italokkal Egészséges élvezetek „ Ízek, vizek - DÉL-ALFÖLD „

9 A közötti tervezési időszakban 173 db turisztikai projekt nyert támogatást 47,29 mrd Ft támogatási összeg mellett Békéscsaba: Csaba Park (kolbászpark) Szarvas: Mini Magyarország (makettpark) Lőkösháza: Bréda kastély (látogatóközpont) Hajós: Érseki kastély (kiállítóhely) Gyulai Várfürdő: Aquapalota (családi élmény) Kecskemét: Four Points by Sheraton (szálloda) Tiszakécske: Barack hotel ( szálloda )

10 „Zamatos” Dél-Alföld Gasztronómiai rendezvények: szilvanap, fesztiválok a pálinka, a sör és a bor tiszteletére, halászléfőző fesztiválok, kolbászfesztivál, sódarmustra Csúcsgasztronómia, tanfolyamok Tematikus utak és programok: Békési Szilvapálinka Út, Duna Borrégió borút, Kolbász Színház Helyi és eredetvédett termékek: kalocsai és szegedi fűszerpaprika, makói hagyma, kecskeméti barack- és békési szilvapálinka, szegedi szalámi, gyulai és csabai kolbász, alföldi kamilla, szürkemarha, izsáki „sárfehér” szőlő Borvidékek: Hajós-Bajai, Kunsági, Csongrádi

11 Hungarikum alapú fejlesztések
CsabaPark – Békéscsaba Hagymatikum fürdő – Makó Barack Hotel – Tiszakécske Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum – Szeged Kolbász Színház – Gyula Paprikamúzeum – Kalocsa

12 CsabaPark – Békéscsaba
Békéscsaba – a kolbász fővárosa Egész évben látogatható fesztivál és rendezvényközpont Gasztronómiai programok, régmúlt idők életvitele, hagyományápolás Fesztiválcsarnok: 2000 m2 rendezvényközpont Kolbászudvar kolbászházzal: 784 m2 földszintes épület Óriások Konyhája tematikus park: 2000 m2 Továbbá parkolóhelyek, sétáló utak, bográcsozó helyek, csónakázó tó, múzeum, látvány vágás

13 Hagymatikum fürdő – Makó
Makó hagymatermő vidék A makói hagyma hungarikum Organikus építészet remekműve – Makovecz Imre Hagyma motívumok Templomszerű fürdőbelső Gyógyvíz és gyógyiszap Nyitás: január

14 Barack Hotel – Tiszakécske
Családi élményfürdő, wellness és gyógyászat Tisza-part: vízi turizmus Nyitás: június Egyedi kínálat: rózsabarack bioszauna A hotelt a kécskei rózsabarackról nevezték el, amely az ókécskei szőlőkben keletkezett.

15 Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum – Szeged
A Pick szalámi és a szalámigyár, valamint a szegedi paprika gyártásának történetét bemutató kiállítás. A látogatók szalámikóstolót, szegedi paprika termékmintát, téliszalámi-vásárlási kedvezményt és ajándék képeslapot kapnak. A Pick-gyűjteményben a vendégek végigkísérhetik a gyár és a szalámigyártás történetét az alapítás évétől (1869) egészen napjainkig. Az emeleten a paprikatermelés kezdeti módszereinek fejlődését ismerheti meg a látogató a Szegedi Paprika Zrt. jelenleg alkalmazott technológiájáig. Fotókkal és dokumentumokkal illusztrált tablók, korhű öltözetű, életnagyságú fabábuk.

16 Kolbász Színház – Gyula
Hangulatos vacsora, a világhírű gyulai kolbász köré celebrálva Sok humorral fűszerezett előadás egy kis kolbásztörténelemmel Finom kolbászos ételek, pálinkával, borral.

17 Paprikamúzeum – Kalocsa
Megújult állandó kiállítás Új helyszín: Kalocsai Érseki Kincstár épülete A kiállítás a paprika Magyarországra érkezésének, feldolgozásának, értékesítésének történetét, valamint a konyhában, népművészetben és gyógyászatban betöltött fontos szerepét mutatja be. Termesztéshez és feldolgozáshoz köthető különféle gépek és munkaeszközök. Hímzett népviseleti darabok, főkötők, fityulák szemléltetik a paprikának, mint díszítőmotívumnak a jelenlétét a Kalocsa és környékének népművészetében. Filmvetítés: egzotikus tájak paprikafajtái, a paprikával kapcsolatban kutatást végző tudósok, a termesztés és feldolgozás módszerei.

18 Békési Szilvapálinka Út
A földrajzi eredetvédett Békési Szilvapálinka Békés megye 17 településén készíthető vörösszilvából. A Békési Szilvapálinka Út bemutatja a termék előállításának hagyományait, előállításának különféle módjait, és természetesen a hungaricumot. 3 településen vezet keresztül: Békésen, Békéscsabán és Gyulán. Békési Szilvapálinka Centrum: 42 férőhelyes kóstoltató, 80 férőhelyes centrum. Árpád Pálinka tanya: a főzdével egy épületben 24 férőhelyes kóstoltató- és bemutatóhely Gyulai Pálinka Kóstolóház : 42 férőhelyes kóstoltató, a szilvatermés előállításának, felhasználásának módjait bemutató hely. Békési Szilvapálinka Út – Információs iroda

19 Hungarikumra épülő fesztiválok
Gyulai Kolbász- és Sódarmustra (március) Gyulai Pálinkafesztivál (április) Hungarikum Fesztivál Szegeden (augusztus) Bajai Halfőző Fesztivál (július) és Nemzetközi Tiszai Halfesztivál Szegeden (augusztus) Makói Hagymafesztivál (szeptember) Szarvasi Szilvanap (szeptember) Paprikafesztivál Szegeden és Kalocsán (szeptember-október) Csabai Kolbászfesztivál (október) Pálinka- és borfesztiválok, szüreti mulatságok

20 Emblematikus csárdák, éttermek, cukrászdák
Tanyacsárda (Lajosmizse) Karikás Csárda (Bugac) Paprika és Csajda Csárda (Kalocsa) Kondorosi Csárda – betyárcsárda 100 éves Cukrászda Gyulán Korona Cukrászda Soltvadkerten Halászcsárdák (Roosevelt téri, Fehértói Szegeden – Sobri Baján – Rév Csárda Érsekcsanádon – Halászcsárda Szarvason) Csúcsgasztronómia: Brill Bisztró (Békéscsaba), Bagatell Étterem (Kecskemét), Tiszavirág Étterem (Szeged)

21 Az egyes OP-kban megjelölt turisztikai fejlesztések lehatárolásának legfontosabb elvei 2014-2020
VP: vidéki térségekre fókuszáló vidék-specifikus turizmusfejlesztés –bizonyos értékhatár alatt GINOP: nemzetközi és országos léptékű, programszintű, hálózatos vagy kiemelt fejlesztések TOP: megyei, térségi és helyi jelentőségű kisebb, egyedi fejlesztések és projektek Vidék-specifikus turizmus kivételével a legtöbb turisztikai tématerület az ország egész területén, értéktől függetlenül. A lovas, bor- és pálinka turizmushoz kapcsolódóan a VP keretében támogatható összeghatár felett. VEKOP: KMR területére megjelölt fejlesztések

22 Tervezett turizmus-fejlesztés a VP-ben
Vidékfejlesztési Program Megvalósítás: CLLD formában, helyi fejlesztési stratégián keresztül (bizonyos értékhatárig) (1) Vidéki térségekben folytatandó nem mezőgazdasági vállalkozási tevékenységek, beruházások támogatása (20. cikk) A vidéki térségek turisztikai specifikumaira építő turisztikai fejlesztések. Pl. természeti környezet, gazdálkodás, bor/pálinka előállítás, gasztronómia, vidékhez köthető hobbik, sportok (vadászat, halászat, lovaglás, kerékpár, túra, természet megfigyelés, kézművesség stb.). Cél az egyedi élményeket nyújtó, individuális érdeklődés kielégítésére alkalmas, specializált/tematizált turisztikai termékek, az egyéni arculatú vendégfogadás ösztönzése. A tematizálás épülhet a fent felsorolt vidéki specifikumokra illetve a specifikus vendégigényekre (pl. kisgyermekesek, fogyatékkal élők). További fejlesztési terület a jelentős turisztikai desztinációk vonzáskörzetében elhelyezkedő térségek turisztikai szolgáltatásainak fejlesztése. (2) Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben (21. cikk) Turisztikai hálózati infrastruktúra elemek fejlesztése (információs pontok, pihenőhelyek, e-foglalási rendszerek, tematikus túraútvonalak stb.

23 GINOP kapcsolódó fejlesztései
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program A GINOP-on belül több tengely is szolgálhatja majd a turizmusfejlesztést 1. prioritás: Vállalkozások versenyképességének javítása és foglalkoztatásának ösztönzése 1. intézkedés: Támogató üzleti környezet fejlesztése 2. intézkedés: Kiemelt ágazatok innováció és versenyképesség orientált komplex gazdaságfejlesztési programjai 2. prioritás: Tudásgazdaság fejlesztése 4. prioritás: Természeti és kulturális erőforrások megőrzése, az örökségi helyszínek hasznosításán és az energiahatékonyság növelésén keresztül 1. intézkedés: Kulturális és természeti örökségek turisztikai hasznosítása 2. intézkedés: A Balaton adottságainak turisztikai célú hasznosítása 6. prioritás: Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése

24 VEKOP kapcsolódó fejlesztései
Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program VEKOP-on belül több tengely is szolgálhatja majd a turizmusfejlesztést 1. Prioritás: Vállalkozások versenyképességének javítása, a foglalkoztatás ösztönzése és a tudásgazdaság fejlesztése 4. intézkedés: Természeti és kulturális örökségi vonzerők, turisztikai termékek, valamint az egészséggazdasághoz és a kreatív gazdasághoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése 2. Prioritás: Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése 1. intézkedés: Pénzügyi eszközök hozzáférhetőségének javítása 4. Prioritás: Térségi integrált közösségvezérelt fejlesztési programok – CLLD 1. intézkedés: Közösségvezérelt helyi gazdaság fejlesztések 2. intézkedés: Helyi integrált település-, közösségi közlekedés- és környezetfejlesztés

25 TOP kapcsolódó fejlesztései
TOP - Terület- és Településfejlesztési OP Valós térségi decentralizáció a közfejlesztésekben előre ismert és kiszámítható források a területi szereplőknél programalapú finanszírozás, a területi szereplők tervei alapján Felelős területi szereplők (a térségileg decentralizált fejlesztési csomagok felelősei): megyék megyei jogú városok és térségeik kis és közepes városok és térségeik A térségileg decentralizált fejlesztések tárgyköre: térségi terület- és gazdaságfejlesztés, turizmusfejlesztés, helyi foglalkoztatás és közösségfejlesztés, integrált településfejlesztés és energiahatékonysági beruházások, önkormányzati közszolgáltatás-fejlesztés, közösségi és fenntartható közlekedés

26 Köszönöm a figyelmet! Katona.Ilona@itthon.hu +36-30/250-4010


Letölteni ppt "Hungarikum alapú turizmusfejlesztés a Dél-alföldi régióban és pályázati lehetőségek bemutatása Katona Ilona regionális igazgató."

Hasonló előadás


Google Hirdetések