Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egy év Szádváron V. Rész Készítette: Tokár László 2014. 05. 09.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egy év Szádváron V. Rész Készítette: Tokár László 2014. 05. 09."— Előadás másolata:

1 Egy év Szádváron V. Rész Készítette: Tokár László 2014. 05. 09

2 Castrum Bene Egyesület májusi konferenciáját Szögligeten, és Szádváron tartották. Vendéglátók: Szögliget Önkormányzata és a Szádvárért Baráti Kör A képek szögligeti utazásunk kalandos történetét foglalják össze, bár nevezetes helyek és látványosságok bőven akadnak errefelé, talán idővel módunk lesz azokat is megismertetni. A konferencia részletes összefoglalójára, a témában avatottabb barátaimra hagyatkozom. Amikor elindultam úgy gondoltam, néhány vendéggel, már útközben össze hoz a sors, de nem így történt. Bár tudom, a Bódva völgyén vonattal is élmény az utazás annak, aki még nem találkozott a rendkívül változatos tájjal. Nekik nem állt módjukban megállni, és a környék nevezetességeivel közelebbről megismerkedni. Ezzel a képes riporttal szeretném őket is kárpótolni. A képek szögligeti utazásunk kalandos történetét foglalják össze, bár nevezetes helyek és látványosságok bőven akadnak errefelé, talán idővel módunk lesz azokat is megismertetni. A konferencia részletes összefoglalójára, a témában avatottabb barátaimra hagyatkozom. Amikor elindultam úgy gondoltam, néhány vendéggel, már útközben össze hoz a sors, de nem így történt. Bár tudom, a Bódva völgyén vonattal is élmény az utazás annak, aki még nem találkozott a rendkívül változatos tájjal. Nekik nem állt módjukban megállni, és a környék nevezetességeivel közelebbről megismerkedni. Ezzel a képes riporttal szeretném őket is kárpótolni.

3 Túra Edelény Kastélyszigeten

4 A díszes főbejárat

5 Séta a kastély körül

6 A hátsóbejárat a kapu nem eredeti!

7 A kastély körüli park még túl fiatal a majd háromszáz éves épülethez. A sziget kialakítása is sok millióba került!

8 A hátsóudvar A tetőszerkezet lapos maradt a Lovagterem fölött. A szökőkút is szárazon maradt. Talán százévenként néz így ki ez a kastély, ezért érdemes idelátogatni! Talán jobb is hogy korán érkeztünk ide, mert a látogatás tíz órától van, így több figyelmet szenteltünk a kastély környezetének.

9 Elkalandoztunk Borsod erős várába is! (A hiedelemmel ellentétben a név nem a fűszert, hanem a tigris szót takarja.)

10 Kapcsolat a mával templom, teljesen elkülönül a vártól! Szinte észre sem vesszük, hogy nyolcszáz, vagy ezer évet ugrunk az időben!

11 Bár kies a panorámakép, az értő szemek meglátják, a lényeget:

12 Aki keres az talál. Elő jönnek a részletek: kápolna, és kilátó.

13 Az erősség külső fala A sok-sok évszázad ellenére a meredek fal ma is kellően távol tartja a „hívatlan” vendéget! Talán mert földből errefelé mindenhol van elegendő, nem hordták szét! Valaha a várat a Bódva mint természetes vízfolyás is védte. Nagyobb árvizekkor, ma is fél karéjban önti el a váralját.

14 A sűrűben évszázadokig megbúvó kolostort is meglátogattuk.

15 Belső képek az évszázados tölgyekkel.

16 Az omlásveszélyt már elhárították, egy munka kész!

17 Lassan feltárul minden titok!

18 Megérkezés Szögligetre A vendégeket még csak az eligazító táblák várták.

19 A kultúrházzal szemben ez a festői panoráma fogadott Tájkép autók nélkül (Javítva TL.)

20 Bent már feszült a hangulat Hol vannak a vendégek?

21 Azért a várhoz is elindultunk. Útközben egy óriáshüllővel is találkoztunk. A fejétől a farkáig kb. 40 cm volt!

22 Az érdeklődők a Szádvárban is kaptak tájékoztatást, a leg illetékesebbtől Gál Viktortól személyesen!

23 Vége Már-már hagyomány, hogy a várat az időjárás miatt sebbel, lobbal futva kell elhagyni! Kalandvágyók előnyben! A nap hátralévő programja már az időjárás viszontagságaitól függetlenül zajlott. Hála a tavalyi év igen gazdag szilva termésének, a káposztaföldek gondos művelőinek, és a szép magyar táncnak, emlékezetes napnak vagyunk utána!


Letölteni ppt "Egy év Szádváron V. Rész Készítette: Tokár László 2014. 05. 09."

Hasonló előadás


Google Hirdetések