Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az ember légzése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az ember légzése."— Előadás másolata:

1 Az ember légzése

2 A légzés definíciója O2-felvétel leadás CO2- A teljes oxigénhiány a központi idegrendszeri szürkeállományban 4-5 perc után már visszafordíthatatlan következményeket okoz, más szövetek oxigénhiánytűrő képessége igen eltérő.

3 Külső/belső légzés Légzés szakaszai testfolyadék között
Légzőszerv/felület, / Külső légzés közötti gázcsere a szervezet sejtjei Testfolyadék és Belső légzés végbemenő gázcsere légzőszerv A levegő és a Légcsere között

4 Külső és belső légzés

5 Az O2 a légzőfelület felé, a CO2 az ellenkező irányba áramlik.
A légzés mechanizmusa Alapja ; diffúzió A belélegzett levegőben több az O2, kisebb a CO2 koncentrációja mint a légzőfelület ereiben levő vérben. Az O2 a légzőfelület felé, a CO2 az ellenkező irányba áramlik.

6 Gerincesek légzése (előbél eredetű) Lokalizált légzés
Belső csíralemezből fejlődik Tüdő

7 Elágazó hörgőrendszer Sűrű hajszálér borítás
Ember Tüdő felépítése Lebenyekre tagolódik a tüdő Elágazó hörgőrendszer hörgőcskék Legkisebbek: léghólyagocskák Légzőfelület Nagy légzőfelület léghólyagocskákon Vékony hám a Sűrű hajszálér borítás

8 A légzőrendszer részei
Felső és alsó légutak, tüdők, mellhártya ( fali és zsigeri), csontos mellkasfal, rekeszizom, légzési segédizmok, légzőközpont.

9 Hangszalagok-hangrés Ez az alsó/felső légutak határa
A felső légutak az orrnál (nasus) kezdődnek az orrüreggel (cavum nasi). Az orrüreg csontos és porcos fallal körülvett, csillószőrös nyálkahártyával bélelt szerv, melynek fő szerepe a levegő szűrése, párásítása és melegítése. Garat, gége (larynx) Hangszalagok-hangrés Ez az alsó/felső légutak határa

10 Gége-hangképzés A gége vázát a pajzsporc, a gyűrűporc, a kanna porcok, valamint a gégefedő és a rugalmas járulékos porcok és szalagok alkotják A gégének igen sok feladata van. Ezek a hangképzés, légzés biztosítása, a mély légutak védelme.

11 Hangképzés- kilégzéskor, a hangrés beszűkül, a kifelé haladó levegő megrezegteti a megfeszült hangszálakat.

12 Alsó légutak - Légcső ( trachea) 12-15cm porcos cső, - főhörgők
(bronchus principalis), - hörgők (bronchus), - hőrgöcskék ( bronchiolus), - léghólyagocskák ( alveolus)

13

14

15 Elágazó hörgőrendszer Sűrű hajszálér borítás
Ember Tüdő felépítése Lebenyekre tagolódik a tüdő Elágazó hörgőrendszer hörgőcskék Legkisebbek: léghólyagocskák Légzőfelület Nagy légzőfelület léghólyagocskákon Vékony hám a Sűrű hajszálér borítás

16

17 A léghólyagocskák felületén történik a külső légzés.
Felülete m2= teniszpálya méretű

18

19 Ki/belégzés mechanizmusa
( aktív izommunka) Belégzés Mellkas növekszik Rekeszizom ellapul megfeszülnek Bordaizmok Tüdő térfogata megnő (passzív folyamat) Kilégzés Mellkas csökken Rekeszizom Felemelkedik (elernyed) (izmok elernyednek) Visszasüllyednek Bordák Tüdő térfogata csökken

20

21

22 http://sdt. sulinet. hu/Player/default. aspx
Légzés animáció

23

24 Légzés szabályozása A légzés automatikus szabályozás (akaratunktól független), és akaratlagos szabályozás alatt áll. Az automatikus szabályozás központja az agytörzsben, a nyúltvelőben található, melynek fő kémiai ingere a széndioxid . Minden olyan esetben, amikor a szervezetben felhalmozódik a széndioxid, fokozódik a légzés, míg ha csökken a széndioxid mennyisége, csökken a légzés.

25 Légzés szabályozása Az akaratlagos szabályozás, mint minden ilyen jellegű folyamat, az agykéreg működéséhez kötött. Mindezek mellett a légzés szabályozásában szerepet játszik a vegetatatív idegrendszer is: a szimpatikus idegrendszer hatása (pl. sportolásnál, munkavégzésnél) fokozza a légzés mélységét, frekvenciáját, tágítja a hörgőcskéket, míg a paraszimpatikus idegrendszer hatása (pl. alvásnál) ezekkel ellentétes: csökkenti a légzés mélységét, frekvenciáját és szűkíti a hörgőcskéket.

26 Vitálkapacitás Nyugodt légzéskor egy felnőtt ember percenként átlagosan 16-szor lélegzik. Egy légvételkor kb. 0,5 liter levegő cserélődik ki. Azaz a légzési perctérfogat 8 liter. Erőltetett belégzéssel további 2,5 liter levegőhöz juthatunk, erőltetett kilégzéssel további 1-1,5 liter levegőt préselhetünk ki. A legnagyobb térfogat, amit légvétellel kicserélhetünk így tehát átlagosan 4,5 liter, ezt nevezzük vitálkapacitásnak. A tüdőben mindig bent maradó levegő mennyisége kb. 1 liter, ez a maradék levegő.

27 Bronchitis Hörghurut, a hörgők nyálkahártyájának gyulladása.
A tüdő megbetegedései Bronchitis Hörghurut, a hörgők nyálkahártyájának gyulladása. A heveny bronchitis baktérium vagy vírusfertőzés (influenza) következménye, mely erős köhögéssel, túlzott váladékképződéssel, lázzal jár.

28

29 Tüdőgyulladás Leggyakoribb kórokozója a Streptococcus pneumoniae
Jellegzetes tünetek: a láz, köhögés, nehézlégzés, mellkasi fájdalom, köpet produkció. Napi négyezer embert öl meg a tüdőgyulladás.

30 Tüdőgyulladás A tüdőgyulladás a tüdőszövet gyulladása, de emellett érintettek lehetnek a hörgők és a hörgők körüli szövetek is. Súlyos, időnként életveszélyes betegség és egyben az összes fertőző betegség közötti leggyakoribb halálok a fejlett országokban, így Magyarországon is.

31 Egészséges ember - dohányzó ember tüdeje

32


Letölteni ppt "Az ember légzése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések