Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Drog helyett mást!” 2. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Drog helyett mást!” 2. előadás"— Előadás másolata:

1 „Drog helyett mást!” 2. előadás
S.O.S. EGYESÜLET A SZENVEDÉLYBETEGEKÉRT Előadó: Tóth Tamás Ady Endre Általános Iskola Gyál , 2012.

2 A szülői szerep és a család fontossága a drogmegelőzés szempontjából
A jól működő család szűrőként és biztos pontként működik Ma a „hétperces” gyerekek világát éljük, ami azt jelenti, hogy felmérések szerint napi átlagban ennyi idő jut a gyerekeinkre A drogprevenció a megelőzésről szól, amelynek a legjobb színtere a család A Nemzeti Drog Fókuszpont 2011-es jelentéséből kiderült: a magyar középiskolások 30,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy még legális drogot, körükben a droghasználat 2006 óta másfélszeresére nőtt.  A drogosok közül 2011 második felében ellátásra szorultak 90 százaléka, mintegy 600 fő dizájner drogok miatt került ambulanciára.

3 Tematika Mai előadás Első rész tartalma
A drogkarrier, drogfogyasztó személyiségtípusok Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót? Hosszú és rövidtávú, élettani-biológiai és szociális változások, hatások drogtípusok szerint

4 A drogkarrier A legális drogok kaput nyitnak az illegális drogok felé
Dohányzás, alkohol a kapudrogok Szülők példája meghatározó Inspiráció a kábítószer használatára Média Barátok Iskola Amikor a drogkarrierről, illetve a drogfogyasztó személyiségtípusokról beszélünk, akkor itt már rögtön a következő témát is érintjük, hogy hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót Senki sem úgy kezd el kábítószerezni, hogy elhatározza, hogy kábítószeres akar lenni. A drogvisszaélés legsúlyosabb állapotáig több állomáson kell átmenni. A felmérések azt mutatják, hogy a legális drogok kaput nyitnak az illegális drogok felé. Abban a tinédzserben, aki elkezd dohányozni, illetve rendszeresen lerészegedik, felszámolódnak a gátlások, a drogok iránti ellenérzések.

5 A drogkarrier Néhány fontosabb motiváció a szer használatára
Szeretet-hiány Szülőkkel összhang hiánya Ingerszegény családi közeg Prosperitás hiánya Jólét szindróma Motivációk: néhány fontosabb felsorolása Szeretet-hiány Elfogadás utáni vágy, önjutalmazás miatt próbálja ki Kortársi sodrás Szülőkkel összhang hiánya A szülők bele akarják kényszeríteni a saját elképzeléseikbe a gyermeküket Elutasítás, lázadás, megerősödő vonzódás a kortársakhoz Bizonytalanságot, űrt olthatja a drog Ingerszegény családi közeg „Rendezett család” szindróma „Kispolgári” életvitel kontra aktív karakterű gyerek Az unalomból való kitörés eszköze a drog Prosperitás hiánya A szülők „güriznek” reggeltől estig Nincs idejük egymásra, a gyerekre A család nem jut egyről kettőre Kilátástalanság, tehetetlenség-érzés A frusztrációból való kitörés eszköze a drog Jólét szindróma Lelki szükségek kielégítésének elhanyagolása Készen kapják a javakat Igazi értékek helyett divatok, külsőségek

6 A drogkarrier Megtörténik a szer kipróbálása, általában barátokkal, vagy közeli ismerősökkel, például osztálytársakkal Új baráti társaságok jönnek létre, vagy a meglévőknél jön be a drogok használata. Ezek az új társaságok nagyobb bátorságok adnak a szerek használatához Következik a szerrel az ismerkedés időszaka Kialakul a visszaélés célja: a feldobottság állapotának keresése az érzelmi nehézségek esetén Új baráti társaságok jönnek létre, vagy a meglévőknél jön be a drogok használata. Ezek az új társaságok nagyobb bátorságok adnak a szerek használatához. Következik a szerrel az ismerkedés időszaka. Az alkalmi kísérletező csoportok jönnek létre, s a kábítószer okozta kellemes érzések vannak túlsúlyban. Ezeket a társaságokat igazából a káros szenvedély tartja össze. Itt teszem hozzá, hogy a drogkarrier folyamatában megfigyelhető, hogy a fogyasztó kapcsolatrendszere kicserélődik, a régi barátok eltűnnek a fogyasztó életéből. Ebben az időszakban a kábítószer okozta kellemes érzések vannak túlsúlyban. Ekkor gyakran megfeledkeznek az óvatosságról, elővigyázatosságról. Ebben az időszakban kezd kialakulni a visszaélés célja: a feldobottság állapotának keresése az érzelmi nehézségek esetén. Ekkor már könnyebben átlépnek a következő állomásra, ahol kialakul a drogvágy.

7 A drogkarrier Drogvágy szakasza: a vágy és a szükségérzés egyre jobban elhatalmasodik A szórványos használatból rendszeres használat lesz, hétvégi s legvégül napi rendszerességgé válik a fogyasztás Az egyes adagokat egyre növelni kell, hogy a megfelelő hatást elérjék Ekkor történik az addikció – hozzászokás, ami két állapot jellemez: A drogok iránti vágy A drogelvonást követő gyors visszaesés Drogvágy szakaszában a vágy és a szükségérzés egyre jobban elhatalmasodik, míg eljön az a pont, amikor házasságot kötnek a kábítószerrel. A szórványos használatból rendszeres használat lesz, amely szinte észrevétlenül havi, kétheti, heti, hétvégi s legvégül napi rendszerességgé válik. Ezzel párhuzamosan az egyes adagokat egyre növelni kell, hogy a megfelelő hatást elérjék, ugyanakkor a kellemes élmények eltűnnek, s csak azért szedik a drogot, hogy a hatása alatt viszonylag normálisnak érezzék magukat. Ekkor történik az addikció – hozzászokás, ami két állapot jellemez: a drogok iránti vágy, valamint a drogelvonást követő gyors visszaesés.

8 A drogkarrier Drogos életmód
A visszaélők már nem élnek normális társadalmi életet Ebben az állapotban minden fizikai és pszichikai tevékenység a drog bármi áron történő megszerzésére irányul Ebből az állapotból a teljes gyógyulás szinte egyenlő a lehetetlennel Akiket terápiásan sikerült leállítani a használatról, ők absztinens (szermentes) állapotban vannak. Kialakul a drogos életmód: ekkor a visszaélők már nem élnek normális társadalmi életet: nem dolgoznak, nem tanulnak, mindenhonnan kirekesztett emberekké válnak; csak egy „barátjuk” marad: a kábítószer. Ebben az állapotban minden fizikai és pszichikai tevékenység a drog bármi áron történő megszerzésére irányul. Ebből az állapotból a teljes gyógyulás szinte egyenlő a lehetetlennel. Ezért akiket terápiásan sikerült leállítani a használatról, nem tekintjük gyógyultnak, hanem ők absztinens (szermentes) állapotban vannak.

9 A drogkarrier 1. Ismerkedés a drogokkal Módosult tudatállapot
Normál, hétköznapi tudatállapoti szint Elvonási tünet

10 A drogkarrier 2. Az élmény újbóli keresése Módosult tudatállapot
Normál, hétköznapi tudatállapoti szint Elvonási tünet

11 A drogkarrier 3. A függőség kialakulása Módosult tudatállapot
Normál, hétköznapi tudatállapoti szint Elvonási tünet

12 A drogkarrier 4. Szenvedélybetegség, sikertelen leállási kísérletek
Módosult tudatállapot Normál, hétköznapi tudatállapoti szint Elvonási tünet

13 A pszichés függőségre nincs gyógyszer
Hosszú és rövidtávú, élettani-biológiai hatások drogtípusok szerint A fizikai függőség A szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott anyaghoz Hiánya esetén megvonásos állapot alakul ki Pszichikai függőség A drog által generálódott élmények újbóli kívánása A drogos élményei nagy részét, a droghoz fűződő élmények teszik ki A drog hatása, a drogos szubkultúra, a drogos álmok, a szleng, a környezet mind befolyásolja a psziché alakulását Sok szintetikus anyag csak pszichés függőséget okoz, a testi függésük szinte elhanyagolható A fizikai függőség: megszüntethető A pszichés függőségre nincs gyógyszer A fizikai függőség A szervezet hozzászokik a folyamatosan fogyasztott anyaghoz. Hiánya esetén megvonásos állapot alakul ki, bizonyos sejtek, hormonok, vegyületek, szervek, a megszokotthoz képest más mértékben és minőségben látják el funkciójukat. Pl: Az euforizáló morfin ugyanazokhoz a receptorokhoz képes kapcsolódni, amihez az (agyalapi mirigy hátulsó lebenye által termelt, hormonszerű vegyület) endorfin. Az endorfin felelős a boldogságérzetért, hangulatért, a fájdalomérzet gátlásáért, az ébrenlétért. A folyamatos morfinbevitel feleslegessé teszi az endorfin kibocsátását. Elvonás alatt, viszont a lecsökkent endorfin nem elegendő a boldogságérzethez, jó hangulathoz, azaz depresszióba, apátiába esik a fogyasztó. Ez a jelenség nagyon erősen kihat a pszichés függőség alakulásához. Pszichikai függőség A drog által generálódott élmények újbóli kívánása A drogos élményei nagy részét, a droghoz fűződő élmények teszik ki és ezeket gyakran nagyobb élményként élik meg. A drogok képesek az érzéseket oly mértékben felnagyítani, hogy a legkisebb élmény is frenetikus magasságba emelkedhet. Pszichikai függőséget nehéz kimutatni, és nagyon összetett, sok befolyásoló tényezője van. A drog hatása, a drogos szubkultúra, a drogos álmok, a szleng, a környezet mind befolyásolja a psziché alakulását. Sok szintetikus anyag csak pszichés függőséget okoz, a testi függésük szinte elhanyagolható. A fizikai függőség: megszüntethető - a legtöbb esetben is egy 3-4 hetes méregtelenítéssel, orvosi felügyelet mellett. A pszichés függőségre nincs gyógyszer - megszüntetéséhez hosszú (akár több hónapos, több éves) terápiára van szükség.

14

15

16 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Minden kábítószer élmény esetében történik személyiségváltozás Kábítószeres jellem Erős készség a hazudozásra, mellébeszélésre, illetve rendkívül erőteljes ráhatás az érzelmekre Rendkívül erős felsőbbrendűségi tudat A hétköznapi, normális életben lévő értékek szembeni érdektelenség, mivel a drogos élmények intenzitása messze felülhaladják a hétköznapi életben tapasztalható legintenzívebb élményeket is Minden kábítószer élmény esetében történik személyiségváltozás. Legtöbb esetben például világképváltozás történik meg. Érdekes megfigyelés, hogy általában kábítószer kipróbálása után a materialista fogyasztóknak megváltozik a világnézetük. Ez azért sem véletlen, mert alapvetően a droghasználat szorosan összefüggőt bizonyos rítusokkal. Ez megfigyelhető az összes aminista vallásnál, így a magyar sámánoknál is, de olyan későbbi keleti vallásoknál is, mint például a buddhizmus, vagy a hinduizmus. Például a hinduizmusban a marihuánáról úgy tartják, hogy azok Krisnának az elhullajtott hajszálai, amelyeket direkt azért hullajtott el, hogy amikor az emberek a marihuánát szívják, akkor az ő dicsőségét és üdvösségét megérezzék. Sok esetben további változás a kipróbálóknál, hogy toleránsabbá vállnak a drogfogyasztás és a különböző drogok iránt. Kábítószeres jellemre jellemző, hogy szó szerint az ujjuk köré tudják csavarni másokat simliskedéssel, mellébeszéléssel, meg az érzelmekre való rendkívül erőteljes ráhatással. Egy kábítószerrel megkötözött ember számára abszolút nem probléma az, hogy a legjobb barátjának a szemébe hazudjon akár a világ legfontosabb dolgát illetően is. Tehát úgy hazudni, ahogyan egy kábítószeres hazudik, úgy egy nem kábítószeres ember nem tud. Továbbá rendkívül erős felsőbbrendűségi tudat és a kábítószeresekben és igazából a kedvesség és a meleg szeretet, ami időnként megnyilvánul bennük csak a manipulációnak az eszköze. Rendkívül nagy kevélység is létrejön sok esetben, a kábítószeresek általában megvetik azokat az embereket, akik nem kábítószereznek, és nagyon unalmasnak tartják életüket. Egy kábítószerest a hétköznapi, normális életben lévő értékek nem érdeklik, mivel azok az élmények, amelyeket rendszeresen átél, intenzitásukban messze felülhaladják a hétköznapi életben tapasztalható legintenzívebb élményeket is. Semmi olyan dologban nem tudnak örömöt találni, ami a hétköznapi valósághoz kapcsolódik: sem a család, sem a gyerekek, sem a sport.

17 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Lelki elváltozások idegesség, feszültség, letargia, pesszimista hangulat, reménytelenség, kedvetlenség, közömbösség, passzív magatartás – ez nagyon jellemző a mai fiatalságra. Ez az állapot általában a „tiszta” időszakra jellemző bőbeszédűség, közlékenység, hangos beszéd, barátkozási hajlam. Ez már tudatmódosult állapotra jellemző ok nélküli örömkitörések, nevetés, jókedv (marihuána, hasis) túlérzékenység, minden ok nélküli ingerlékenység, izgatottság, ok nélküli veszekedés, agresszivitás

18 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Lelki elváltozások a figyelem és koncentrációképesség zavara feledékenység, megbízhatatlanság, térben és időben való tájékozatlanság indokolatlan fáradság, gyors kimerülés, a teljesítőképesség indokolatlan csökkenése, ingadozása alvászavarok: aluszékonyság, vagy álmatlanság indokolatlan, rohamokban jelentkező félelemérzés hallucináció, víziók, deperszonalizáció (szlengben „mozizás”) tényektől való függetlenné válás, derealizáció, téves eszmék

19 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Testi elváltozások ismeretlen eredetű tűszúrások, illetve a bőrön látható egyéb elváltozások beesett arc, kimélyültebb szemgödör a pupillák szűkebbek (ópiátok), vagy tágabbak (hallucinogének), mint általában az arc bőre hamuszürke vagy sápadt szájszárazság ok nélkül jelentkező orrfolyás, szemkönnyezés

20 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Testi elváltozások étvágytalanság, amihez gyakran társul hányinger, erős fogyás túlzott érzékenység külső ingerekkel, zaj, fény, fájdalom – szemben szédülés, járás bizonytalanná válása, de nincs alkoholszaga szívpanaszok (szívszúrás), pulzus lassúbbá (ópiátok), vagy gyorsabbá (stimulánsok) válik fogazat ápolatlan, elromlik

21 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Viselkedés változások a korábban meglévő érdeklődés csökkenése a tanulási eredmények hirtelen, lényeges rosszabbodása a családon belüli kapcsolatok romlása terv és cél nélküli szabadságra való törekvés korábbi életmód, szokások minden ok nélkül történő megváltozása a környezethez való alkalmazkodás romlása szubkultúrális divatok követése ruhaviselet fiúknál is ékszerek: fülbeveló, gyűrűk, orrkarika bőrtetoválás zárkózottság, az új barátok titkolása

22 Hogyan lehet felismerni a drogfogyasztót?
Gyanút keltő használati tárgyak ezüstpapír-darabkák (hasis, marihuána szokásos csomagolása) bármilyen primitív injekcióra alkalmas felszerelés vagy a befecskendezéshez használt tárgyak (véres vatta vagy papír-zsebkendő) háztartásban használatos szokatlan tárgyak felbukkanása (pl. levélmérleg) olyan kanál, amelynek alján látszik, hogy gyakran tartották tűz fölé szokatlan szag érzékelése rendszeresen a lakásban vízipipa – még mindig erősen a drogos szubkultúrához tartozik dizájner drogoknál: „nem emberi fogyasztásra szánt” növényi tápsók, fürdősók, füstölők

23 Fórum – kérdések a témával kapcsolatban
Kérdéseit, észrevételeit a címen vagy a as telefonszámon teheti fel Segítségkérést is ezen az és telefonszámon kérhet

24 S.O.S. EGYESÜLET A SZENVEDÉLYBETEGEKÉRT
Köszönöm a figyelmet! S.O.S. EGYESÜLET A SZENVEDÉLYBETEGEKÉRT


Letölteni ppt "„Drog helyett mást!” 2. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések