Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Program, algoritmus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Program, algoritmus."— Előadás másolata:

1 Program, algoritmus

2 Hétköznapjainkban különböző tevékenységeket végzünk.
Vannak, amiket ötletszerűen végzünk, de mások elvégzését megtanultuk, begyakoroltuk. Némelyeket az öröklődés programozott belénk, ilyen pl. a légzés, táplálkozás. A legegyszerűbb tevékenységeket egyszerűen megfogalmazhatjuk (pl. teafőzés), de a bonyolultabbakat részekre kell szabdalni, így áttekinthetőbbé válik. Ezeknek a részeknek a leírását eljárásoknak nevezzük.

3 Eljárás – pl.: muffinsütés
1. Massza kikeverése Krém elkészítése 3. Sütés Díszítés

4 Elemi tevékenységek: a tennivalókat nem szükséges magyarázni (pl
Elemi tevékenységek: a tennivalókat nem szükséges magyarázni (pl. törd fel a tojást, szitáld bele a lisztet), leírt formájuk az utasítás. Az, hogy mi minősül elemi tevékenységnek, az szabja meg, hogy a tevékenységet végző milyen előismeretekkel rendelkezik. (pl. kezdő vagy gyakorlott háziasszony)

5 Tevékenységek leírása
Pontokba szedett utasítások (pl. a tévé beprogramozása) Szöveges leírás (pl. recept) Fázisrajzok (pl. kindertojás összerakása) Algoritmus = tevékenységmegfogalmazás

6 Algoritmus Mondatszerű leírás: mondattöredéket írunk egymás alá, ezeket folyamatosan végigolvasva kapjuk a tevékenykedés menetrendjét. Teakészítés: Forralj vizet Tedd bele a teafiltert Várj öt percet Vedd ki Tegyél bele cukrot Tegyél bele citromot Teakészítés vége.

7 Algoritmus Folyamatábrával: minden tevékenységet egy kis keretbe foglalunk, és a keretek közötti sorrendet az egyikből a másikba mutató nyilakkal jelezzük.

8 Grafikus jelek Az algoritmus kezdete és vége
START STOP Az algoritmus kezdete és vége Adatbeviteli és adatkiviteli utasítások Műveletvégzés Feltétel Be: Ki: Igaz (I) Hamis (H) Feltétel

9 Elágazások Tevékenységeink során találkozhatunk elágazásokkal, amikor nem egyértelmű, hogy mit kell tenni, ha valamitől függ, merre is van tovább. Pl.: ha a gondolt szám 25-nél nagyobb, akkor vonj le belőle hármat, különben szorozd meg kettővel.

10 I X>25 H X-3 X*2


Letölteni ppt "Program, algoritmus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések