Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Program, algoritmus.  Hétköznapjainkban különböző tevékenységeket végzünk.  Vannak, amiket ötletszerűen végzünk, de mások elvégzését megtanultuk, begyakoroltuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Program, algoritmus.  Hétköznapjainkban különböző tevékenységeket végzünk.  Vannak, amiket ötletszerűen végzünk, de mások elvégzését megtanultuk, begyakoroltuk."— Előadás másolata:

1 Program, algoritmus

2  Hétköznapjainkban különböző tevékenységeket végzünk.  Vannak, amiket ötletszerűen végzünk, de mások elvégzését megtanultuk, begyakoroltuk. Némelyeket az öröklődés programozott belénk, ilyen pl. a légzés, táplálkozás.  A legegyszerűbb tevékenységeket egyszerűen megfogalmazhatjuk (pl. teafőzés), de a bonyolultabbakat részekre kell szabdalni, így áttekinthetőbbé válik. Ezeknek a részeknek a leírását eljárásoknak nevezzük.

3 Eljárás – pl.: muffinsütés  1. Massza kikeverése 2. Krém elkészítése  3. Sütés 4. Díszítés

4  Elemi tevékenységek: a tennivalókat nem szükséges magyarázni (pl. törd fel a tojást, szitáld bele a lisztet), leírt formájuk az utasítás.  Az, hogy mi minősül elemi tevékenységnek, az szabja meg, hogy a tevékenységet végző milyen előismeretekkel rendelkezik. (pl. kezdő vagy gyakorlott háziasszony)

5 Tevékenységek leírása  Pontokba szedett utasítások (pl. a tévé beprogramozása)  Szöveges leírás (pl. recept)  Fázisrajzok (pl. kindertojás összerakása)  Algoritmus = tevékenységmegfogalmazás

6 Algoritmus  Mondatszerű leírás: mondattöredéket írunk egymás alá, ezeket folyamatosan végigolvasva kapjuk a tevékenykedés menetrendjét. Teakészítés: Forralj vizet Forralj vizet Tedd bele a teafiltert Tedd bele a teafiltert Várj öt percet Várj öt percet Vedd ki Vedd ki Tegyél bele cukrot Tegyél bele cukrot Tegyél bele citromot Tegyél bele citromot Teakészítés vége.

7 Algoritmus  Folyamatábrával: minden tevékenységet egy kis keretbe foglalunk, és a keretek közötti sorrendet az egyikből a másikba mutató nyilakkal jelezzük.

8 Grafikus jelek  Az algoritmus kezdete és vége  Adatbeviteli és adatkiviteli utasítások  Műveletvégzés  Feltétel STARTSTOP Be:Ki: Feltétel Igaz (I)Hamis (H)

9 Elágazások  Tevékenységeink során találkozhatunk elágazásokkal, amikor nem egyértelmű, hogy mit kell tenni, ha valamitől függ, merre is van tovább. Pl.: ha a gondolt szám 25-nél nagyobb, akkor vonj le belőle hármat, különben szorozd meg kettővel.

10 X>25 HI X-3X*2


Letölteni ppt "Program, algoritmus.  Hétköznapjainkban különböző tevékenységeket végzünk.  Vannak, amiket ötletszerűen végzünk, de mások elvégzését megtanultuk, begyakoroltuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések