Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FÖLDRAJZ 1 Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FÖLDRAJZ 1 Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés."— Előadás másolata:

1 FÖLDRAJZ 1 Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés

2 Ciklon A ciklon nagy sebességgel áramló légörvény. A ciklonban, mivel a közepén alacsony a légnyomás, a levegő befelé áramlik. A Coriolis-erő miatt az északi félgömbön jobb kéz felé térül el ez a mozgás, ezért az óramutató járásával ellenkező irányú forgómozgást is végez. A ciklon közepébe áramló levegő a ciklon belsejében felemelkedik. Fajtái: - mérsékelt övi Fajtái: - mérsékelt övi - trópusi

3 Ciklon

4 4 Anticiklon Az anticiklon olyan légörvény, amelynek középpontjában magas a légnyomás. Ennek hatására az anticiklon belsejében leszáll a levegő, a Föld felszínén a középponttól kifelé áramlik, és az északi félgömbön az óramutató járásával megegyező irányban forog. Általában derült időjárást okoz.

5 A ciklonok és a csapadékképződés A csapadékképződés az eltérő hőmérsékletű légtömegek határvonalaihoz, vagyis időjárási frontokhoz kapcsolódik. A frontok típusai: hideg melegfront okklúziós okklúziós

6 a) Hidegfront Hideg légtömeg áramlik a meleg légtömeg felé. Mivel a hideg levegő nehezebb, és gyorsabban mozog (ugyanis ez közeledik a meleg levegő felé), hirtelen magasba emeli a könnyebb meleg levegőt. A hirtelen feláramlás nyomán erős szélvihar, zivatar, sőt akár jégeső is kialakulhat. Az esőzóna viszonylag keskeny (50-70 km).

7 Hidegfront felhőzete Miskolc

8

9 9 b) Melegfront Meleg légtömeg áramlik a hideg légtömeg felé. Mivel a meleg levegő könnyebb és gyorsabban mozog (ugyanis most a meleg levegő közeledik a hideg levegő felé), a meleg levegő lassan felsiklik a hideg levegőre, miközben maga előtt tolja a hideg légtömeget. A lassú feláramlás nyomán széles sávban ( km) hosszú csendes esőzés alakul ki.

10 Melegfront felhőzete (nimbostratus)

11 c) Okklúziós front A hidegfront haladási sebessége nagyobb mint a melegfronté, így a hidegfront utolérheti a melegfrontot. Ekkor az eredeti meleg levegőt a találkozó két hideg légtömeg a magasba emeli, és most már a találkozó két hideg levegő eltérő hőmérséklete dönti el, hogy a kialakuló újabb front hideg lesz-e vagy meleg. Ennek alapján beszélünk hideg okklúzióról és meleg okklúzióról.

12 Alacsony szintű felhők Alapjuk 2000m alatt. 1.Stratus (alacsony rétegfelhő) Jele: St.

13 Stratocumulus (alacsony gomolyos rétegfelhő) Jele: Sc.

14 NIMBOSTRATUS (réteges esőfelhő, esőrétegfelhő):

15 Középmagas szintű felhők Alapjuk m között. 1.ALTOCUMULUS (középmagas gomolyfelhő, középmagas gomolyos rétegfelhő, párnafelhő) Jele: Ac.

16 ALTOSTRATUS (középmagas rétegfelhő, lepelfelhő) Jele: As.

17 Magas szintű felhők Alapjuk 6000m felett. 1.CIRRUS (hosszú szál, pehelyfelhő) Jele: Ci.

18 CIRROSTRATUS (magas szintű rétegfelhő, fátyolfelhő) Jele: Cs.

19 Nagy függőleges kiterjedésű felhők Alapjuk m, tetejük m magasan helyezkedik el. 1.CUMULUS (gomolyfelhő) Jele: Cu

20 CUMULONIMBUS (zivatarfelhő) Jele: Cb

21 Általános légkörzés EGYENLÍTŐ D-i sark É-i sark

22 A futóáramlások (jet stream)  elhelyezkedésük: a troposzféra felső részén és a tropopauzában km-es magasságban, az é.sz és d.sz 30° és 60° között;  kiterjedésük: vízszintesen kb. 100 km, függőlegesen 1-2 km;  irányuk: NY  K  sebességük: km/h;  jelentőségük: örvények keletkezhetnek bennük, amelyek egészen a felszínig lehatolnak, így ciklonok és anticiklonok alakulhatnak ki.

23 Nagy földi légkörzés 30 o 60 o


Letölteni ppt "FÖLDRAJZ 1 Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések