Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Édes vagy keserű... Emésztés  Olyan kémiai folyamat, melynek során megfelelő enzimek hatására a szerves makromolekulák alkotó monomerjeikre bomlanak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Édes vagy keserű... Emésztés  Olyan kémiai folyamat, melynek során megfelelő enzimek hatására a szerves makromolekulák alkotó monomerjeikre bomlanak."— Előadás másolata:

1 Édes vagy keserű..

2 Emésztés  Olyan kémiai folyamat, melynek során megfelelő enzimek hatására a szerves makromolekulák alkotó monomerjeikre bomlanak.  A szabad monomerek a sejtek számára már felvehető méretű vegyületek.  Ezek a sejtek közvetlen tápanyagai.

3 Előbél emésztőenzimei  Szájüreg: nyálamiláz – alfa-amiláz  szénhidrátbontás részleges semleges kémhatás(pH7)  A keményítőt és glikogént ( poliszacharidok) bontását kezdi meg.

4 Előbél emésztőenzimjei  Gyomor:  Pepszinogén( inaktív előanyag)+sósav=pepszin  - polipeptideket bontja oligopeptidekre  Részleges a fehérjebontás.  savas kémhatás (pH1-2)  A táplálékkal lenyelt alfa-amiláz a savas kémhatásnál hatástalanná válik. Hq n_Q0qKXzg&feature=related

5 Hasnyálmirigy-pancreas  Endokrin és exokrin működés  Exokrin- külső elválasztású sejtek- hasnyál  Kémhatás- lúgos  Endokrin- hormonokat termel ( inzulin, glukagon)

6 Középbél-hasnyálmirigy Kémhatás:lúgos  lipáz ami a zsírokat zsírsavra és glicerinre bontja ; lipázzsírokatzsírsavraglicerinre  nukleáz ami a nukleinsavakat nukleotidokká bontja ; nukleáznukleinsavakatnukleotidokká  tripszin ami a oligopeptideket(fehérjéket) bontja peptidekké ; tripszinoligopeptideketfehérjéket peptidekké  hasnyál-amiláz ami a poli- és az oligoszacharidokat(cukrokat Pl: keményítő) diszacharidokká(maltóz) bontja hasnyál-amilázpoli- oligoszacharidokatcukrokatkeményítő diszacharidokkáaltóz  Nem fejezi be az emésztést.

7 Középbél:máj  A máj az epét termeli és a zsírok diszpergálásában(emulgeálás) fontos.  Kémhatás: lúgos  Májepe-epevezeték-epehólyag-hólyagepe ( töményebb)  Összetétele:  epesavas sók  Epefesték  koleszterin  Az epében nincs enzim, de az epesavas sók kisebb cseppekre bontják a zsírokat, olajokat. Igy könnyebb emészteni.

8 Középbél-bélnedv  A vékonybél saját emésztőnedve a bélnedv.  A bélbolyhok tövében csöves és bogyós mirigyek termelik.  Kémhatás: lúgos

9 Középbél: bélnedv  Kémhatás: lúgos  lipáz zsírbontó lipáz  nukleáz nukleinsavbontó nukleáznukleinsavbontó  erepszin ami a tripszin termékét (dipeptid) monopeptiddé (aminosav) bontja erepszinaminosav  Maltáz, laktáz, szacharáz ami a hasnyál- amiláz termékét (diszacharid) monoszachariddá (glükóz v. szőlőcukor) bontja. Maltáz monoszachariddáglükóz ry8&feature=related

10 Utóbél  Már csak mértékű felszívódás történik, főleg víz és kisebb ionoknak, mert a célja a széklet kialakítása mind tartalmában, mind formájában.  A székletre a vékonybélben beleömlött epének van nagy szerepe, színben.  Emésztés lényegében nincs, bélnedve nincs, csak K és B vitamin termelés. s&feature=related

11 Utóbél  Itt zajló folyamatokban fontos: bélbaktériumok  Csecsemőben: nincs  Szerzett bélflóra  Szimbionta baktériumok pl. Escherichia coli, lactobacillus, Enterobacter  Növényi rostokat, egyéb szerves vegyületeket bontják= bélgáz  Egyéb feladat: vitamint termelnek- B, K vitamin 0Mo&feature=related

12 szénhidrátfehérjezsíroknukleinsavak szájüreg Alfa-amiláz Részleges semleges --- Gyomor - Pepszin Részleges savas -- Középbél Máj Hasnyál bélnedv - Alfa-amiláz Maltáz, szacharáz laktáz - Tripszin erepszin Epe Lipáz - Nukleáz Utóbél----

13 A felszívódás  A szerves és szervetlen anyagok felszívódásának fő területe: vékonybél  Bélbolyhok 200m2, ezeken mikrobolyhok, felszínük felszívó csillós hengerhám. aminosav Aktív transzportt al 95-98% Zsírok Passzív transzporttal 95% szénhidrátok Bélhámsejt be aktív transzportt al Vérbe diffúzióval nukleinsavak Alkotórész eik szerint Pentóz aktiv tr. Nukleotidb ázisok passzív transzport Vitaminok Jelentős része a vékonybélbe n szívódik fel. Májkapuéren keresztül a májba kerül


Letölteni ppt "Édes vagy keserű... Emésztés  Olyan kémiai folyamat, melynek során megfelelő enzimek hatására a szerves makromolekulák alkotó monomerjeikre bomlanak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések