Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bujdosó Villő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bujdosó Villő"— Előadás másolata:

1 Készítette: Bujdosó Villő
Budapest Készítette: Bujdosó Villő

2 A Budai Vár A Duna nyugati oldalán, 1987 óta a Világörökség részeként, márgából épült hegyen áll a vár, benne a királyi palota. A hegy gyomrában labirintus, a felszínen évszázadok építészeti és kulturális emlékei őrződtek meg.

3 Halászbástya Egy régi erődítmény helyén, XVIII. századi várfalakra épült fel között az új Halászbástya, ami sosem szolgált védelmi célokat. Schulek Frigyes tervezte. Hét tornya a hét honfoglaló vezért szimbolizálja.

4 Mátyás-templom A Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt, de Mátyás-templomként emlegetett épület koronázások, királyi esküvők színhelye volt. Gótikus stílusban épült, többször átalakították, mai neogótikus alakja a XIX-XX. század fordulóján készült el.

5 Parlament A kupolacsarnokban látható a magyar korona és a koronázási ékszerek. A vezetéssel látogatható épületben kapott helyet a nyilvános Országgyűlési Könyvtár is. Az Országház eklektikus, a Duna-part mentén hosszan elnyúló épületét Steindl Imre tervezte. Nemcsak látványa, méretei is lenyűgözőek: 268 méter hosszú és 118 méter széles.

6 Keleti pályaudvar A Keleti pályaudvar 1881-ben épült.
A Keleti építésekor Európa egyik legkorszerűbb pályaudvara volt. Ma, a tatarozásának befejeztével - szép is. Főhomlokzati fülkéiből James Watt és George Stephenson szobra szemléli a lesüllyesztett aluljáró és a teret áthidaló közúti felüljáró forgalmát.

7 Szent István-bazilika
Budapest legnagyobb, az ország rangban második temploma a Szent István-bazilika. Hild József, Ybl Miklós majd Kauser József építette neoreneszánsz és klasszicista stílusban. Itt őrzik István király jobbját. Szent István-bazilika

8 Aquincum római település és katonai tábor, a mai Budapest (Óbuda) területén.
A rómaiak az időszámításunk kezdete körüli időkben foglalták el a mai Dunántúlt. A mai Budapest területének írásos történelme a római helyőrséggel, Aquincummal kezdődik, amelyet Kr. u. 89 körül alapítottak a Duna jobb partján egy kelta település – a mai Óbuda – közelében. Aquincum 106-tól a 4. század végéig Alsó-Pannónia központja volt. Virágkora a századra esett. Aquincum

9 Itt rendezik meg az év legnagyobb szabású társasági eseményét, az Operabált.
Az Operaház a főváros egyik legjelentősebb XIX. századi műemléke. A barokk elemekkel fűszerezett neoreneszánsz palota Ybl Miklós tervei alapján között született meg a kor építészetének minden leleményét hasznosítva. Operaház

10 Lánchíd A fővárosi hidak közül korát és hírnevét tekintve is első a Lánchíd. A Duna teljes szakaszának is második állandó hídja! Széchenyi István kezdeményezésére között W. Th. Clark tervei alapján Adam Clark építette.


Letölteni ppt "Készítette: Bujdosó Villő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések