Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte."— Előadás másolata:

1 Charlie Chaplin 14/C

2 Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte a gyerekkorát Első színpadi szereplése 5 éves korában volt, a Music Hall- ban lépett fel 1894-ben. 23 évesen érkezett Amerikába egy mutatványos társulat főszereplőjeként. 2 év múlva már maga rendezte filmjeit. 1918-ban megalapította saját független filmprodukciós cégét.

3 Filmes karrierje: Valószínűleg Chaplin volt a legkreatívabb, legnagyobb hatású személyiség a némafilm világában. Munkássága 65 évet ölelt magába, a viktoriánus korabeli Anglia mulatóinak színpadától kezdve szinte haláláig folyamatosan dolgozott. Ügynöke bátyja, Sidney lett, aki kiváló fizetéseket harcolt ki Chaplinnek. 3 év alatt 150 dollárról 1 millióra növelte fizetését Douglas Fairbankssal, Mary Pickforddal és D. W. Griffith- szel 1919-ben megalapította a United Artists stúdiót.

4 Filmjei: Első filmje, a Making a living Utána Charlie belebújt az ismert figura bőrébe a Chaplin az autóversenyen című filmben. Az első United Artists film, az 1923-as Bohémvér briliáns vígjáték volt, azonban a közönség elutasítóan fogadta, mivel Chaplin alig játszott a filmben. Az Aranyláz tele van mára klasszikussá vált jelenetekkel. Az 1936-os Modern időkben a toprongyos figura búcsút vett a közönségtől, ugyanis a hangosfilm megjelenése a karakter „halálát” jelentette. 11 játékfilmje volt és nagyon nagyon sok rövidfilmje

5 Chaplin mint ember: Chaplin azt vallotta, hogy a beszéd megöli a film szépségét, csökkenti a mimika szerepét. A Diktátor című filmjében állást foglalt Adolf Hitlerrel és a fasizmussal szemben. Chaplin később úgy nyilatkozott, hogy ha tudott volna a haláltáborokról, nem készíti el a filmet, nem vállalja a humorát. Többször nyilvánosan kiállt a cigányság jogai mellett; nem sokkal halála után, 1978-ban a második Roma Világkongresszus a születése napját, április 16-át a Roma Színészek Világnapjává nyilvánította.

6 Milyen gyerekkora volt Chaplinnek?

7 Melyik filmjében alakította először jellegzetes figuráját?

8 Miért kapott Oscar díjat 1972-ben?

9 Melyik filmjében foglal álláspontot Hitlerrel kapcsolatban?

10 Milyennek mutatja a világot a Modern idők?

11 Milyen politikai álláspontot képviselt?

12 Jellemezd az alakot, akit formál!

13 Honnan vehette a csavargó figuráját?

14 Sorolj fel tőle filmcímeket!


Letölteni ppt "Charlie Chaplin 14/C. Élete: 1889-ban Londonban látta meg a napvilágot. Apja otthagyta őket, az anyja pedig elmegyógyintézetbe került. Árvaházban töltötte."

Hasonló előadás


Google Hirdetések