Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Differenciált tanulásszervezés TKM1016L Dr. Szabó Antal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Differenciált tanulásszervezés TKM1016L Dr. Szabó Antal"— Előadás másolata:

1 Differenciált tanulásszervezés TKM1016L Dr. Szabó Antal szaboa@nyf.hu

2 Követelmények A gyakorlati jegy megszerzésének alapja: Egy differenciáláson alapuló foglalkozás megfigyelése, leírása és a vonatkozó szakirodalommal való összehasonlító elemzése Terjedelem: kb. 6 gépelt oldal Határidő: 2008. december 10.

3 Célkitűzések Szemléletformálás Korszerű oktatáselméleti műveltségbővítés A hatékony tanulásszervezés kialakítása A hátránycsökkentés igényének megerősítése

4 „Mindenki egyenlő, de nem egyforma.” Patricia Broadfoot Kiindulás Minden gyereknek joga van a neki megfelelő nevelésre és oktatásra. Milyen legyen a kötelező iskolai tanítás alapvető viszonya a tanulásra kötelezetthez? Gyerek viszonyát- a kötelezőség Iskola viszonyát- a gyerek jogai oldaláról nézzük.

5 Elemzés Diagnózis: 1. A gyerekek különbözőek (részben születésüknél, részben szocializációs folyamataiknál fogva). 2. Az oktatásból való profitálásuk egyenlőtlen, ha az oktatás nem alkalmazkodik. Következtetés: Tessék alkalmazkodni.

6 Alkalmazkodás Az iskolai intézményrendszer („Minden gyereket a neki megfelelő iskolába”) Intézményen belüli differenciálás (Osztályokba sorolás, komprehenzív iskolák) Osztályon/csoporton belüli differenciálás

7 Fogalmi tisztázás  Egységesség  Pluralizmus  Szelektivitás  Alternativitás  Szegregáció  Adaptivitás  Differenciálás

8 Egységesség A közoktatásban érintettek deklaráltan egyforma lehetőségekkel rendelkeznek mind az iskolarendszer, mind az iskolában a tanulók osztályokba sorolása, mind a napi gyakorlat szintjén.

9 Pluralizmus A többféleség természetesnek tartása mind a szabályozás, mind az iskolarendszer, mind az iskolában az osztályokba sorolás, mind a pedagógiai folyamat szintjén, tudomásul véve az érintettek (gyerekek, szülők, pedagógusok) eltérő igényeit.

10 Szelektivitás „kiválogatódás, kiválogatás” - felvételi vizsgák - „szülőket célzó” pedagógiai programok - a tanulók osztályokba sorolása

11 Alternativitás Olyan helyzet, amelyben nem csupán egyetlen lehetőség van adva számunkra, hanem a választás szabadsága is.

12 Szegregáció Valamilyen szempontból elkülönített tanulók nevelése. - lehet nyílt és látens - pozitív és negatív

13 Adaptivitás Az egyéni sajátosságokra tekintettel levő differenciálás (differenciált fejlesztés és/vagy öndifferenciálás megfelelő körülményeinek a biztosítása) és az egyéni sajátosságok ismeretében megvalósuló egységes oktatás. - a tanulás tartós és adaptív változás - adaptív oktatási stratégia (a tanulókhoz való pedagógiai alkalmazkodás a fejlesztés érdekében)

14 Differenciálás - lat. „különbségtevés” A gyerekek, ifjak egyéni sajátosságaira tekintettel levő fejlesztés lehetőségeinek és feltételeinek biztosítása az oktatás által.


Letölteni ppt "Differenciált tanulásszervezés TKM1016L Dr. Szabó Antal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések