Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN A CSŐDMENEDZSMENT. A válság fogalma és okai A vállalat működésében bekövetkezett átmeneti vagy tartós zavar, amely külső és belső.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN A CSŐDMENEDZSMENT. A válság fogalma és okai A vállalat működésében bekövetkezett átmeneti vagy tartós zavar, amely külső és belső."— Előadás másolata:

1 VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN A CSŐDMENEDZSMENT

2 A válság fogalma és okai A vállalat működésében bekövetkezett átmeneti vagy tartós zavar, amely külső és belső okokra vezethetők vissza.

3 Belső okok vezetési hiányosságok, vezetési hiányosságok, nem megfelelő munkaerő állomány, nem megfelelő munkaerő állomány, nem megfelelő termékek, nem megfelelő termékek, pénzügyi, likviditási problémák, pénzügyi, likviditási problémák, nem elég hatékony kutatás-fejlesztési tevékenység. nem elég hatékony kutatás-fejlesztési tevékenység.

4 Külső okok a piaci helyzet romlása, a vállalat piacvesztése, a piaci helyzet romlása, a vállalat piacvesztése, az erősödő konkurenciaharc, kemény költség- és árverseny, az erősödő konkurenciaharc, kemény költség- és árverseny, megváltozott vásárlói szokások, megváltozott vásárlói szokások, felgyorsult műszaki fejlődés, felgyorsult műszaki fejlődés, társadalmi-gazdasági események, társadalmi-gazdasági események, kormányzati intézkedések. kormányzati intézkedések.

5 A vállalati működés szakaszai a válságmenedzselés szempontjából preventív válságmenedzselés preventív válságmenedzselés a fenyegető válság menedzselése a fenyegető válság menedzselése likvidációs válságmenedzselés likvidációs válságmenedzselés

6 A válságmenedzselés fő szakaszai A vállalat állapota egészséges szakasz beteg szakasz eltemetés A válságme- nedzselés jellege megelőzőzavarelhárítólikvidációs Válságme- nedzselés irányítója vezér- igazgató válság- menedzser felszámoló

7 Az aktív válságprevenció fő részei Jövőkutatás: a jövőt befolyásoló tényezők rendszeres vizsgálata. Jövőkutatás: a jövőt befolyásoló tényezők rendszeres vizsgálata. Futurológia: a tevékenység komplex jövőképének előrevetítése. Futurológia: a tevékenység komplex jövőképének előrevetítése. Trendek és prognózisok: a működő folyamatok várható változásainak előrejelzése. Trendek és prognózisok: a működő folyamatok várható változásainak előrejelzése.

8 Hogyan kerülhetjük el a válságot ? a „veszélyes vizek” kerülése, a „veszélyes vizek” kerülése, menekülési utakat nyitva hagyó kapacitásfejlesztés, menekülési utakat nyitva hagyó kapacitásfejlesztés, válságveszély-megosztás helyi vállalatok között, válságveszély-megosztás helyi vállalatok között, válságelszigetelés az egyes vállalategységek szervezeti és működési elkülönítésével, válságelszigetelés az egyes vállalategységek szervezeti és működési elkülönítésével, megfelelő biztosítás kötése. megfelelő biztosítás kötése.

9 A válságok korai felismerésének gátjai rossz vállalati információs rendszer, rossz vállalati információs rendszer, a vezetés nem érdekelt a válságjelekre történő megfelelő reagálásban, a vezetés nem érdekelt a válságjelekre történő megfelelő reagálásban, Ellenszenv a változással szemben, Ellenszenv a változással szemben, félreértelmezik a válságjeleket, átmenetinek tekintik azokat, amelyek különösebb beavatkozás nélkül is elmúlnak, félreértelmezik a válságjeleket, átmenetinek tekintik azokat, amelyek különösebb beavatkozás nélkül is elmúlnak, félnek, hogy a válságszituáció beismerése tovább rontja a vállalat helyzetét. félnek, hogy a válságszituáció beismerése tovább rontja a vállalat helyzetét.

10 A válságtípusok kiterjedésük szerint operatív válság operatív válság stratégiai válság stratégiai válság többdimenziós válság többdimenziós válság

11 A válság fázisai fenyegető válság fenyegető válság lappangó (látens) válság lappangó (látens) válság konkrét válság konkrét válság kiterjedt/kifejlett válság kiterjedt/kifejlett válság akut (heveny) válság akut (heveny) válság

12 A válság leküzdésének folyamata a válság megjelenése, a válság felismerése, a válság felismerése, válságmenedzsment kezdeményezése, válságmenedzsment kezdeményezése, durva elemzés, durva elemzés, azonnali intézkedések, azonnali intézkedések, részletes elemzés, részletes elemzés, szanálási stratégiák kidolgozása, szanálási stratégiák kidolgozása, szanálási stratégia végrehajtása, szanálási stratégia végrehajtása, a válság sikeres leküzdése. a válság sikeres leküzdése.

13 Azonnali intézkedések likviditásnövelő intézkedések likviditásnövelő intézkedések költségcsökkentés költségcsökkentés munkaerő leépítés- és csere munkaerő leépítés- és csere bizalomerősítő intézkedések bizalomerősítő intézkedések az esetleges jogi lehetőségek kihasználása az esetleges jogi lehetőségek kihasználása

14 A jó válságmenedzser ismérvei a körülmények diktálta intézkedések következetes végrehajtója, a körülmények diktálta intézkedések következetes végrehajtója, egy “diktátor”, akinek határozott elképzelései vannak a válságból történő kilábalásra, és ezt könyörtelenül meg is valósítja, egy “diktátor”, akinek határozott elképzelései vannak a válságból történő kilábalásra, és ezt könyörtelenül meg is valósítja, elbocsát, leépít, felszámol, elbocsát, leépít, felszámol, képes meggyőzni a maradókat a sikerről képes meggyőzni a maradókat a sikerről konszenzus nélküli versenyfutásra képes az idővel, konszenzus nélküli versenyfutásra képes az idővel, siker esetén is képes azonnal lemondani, siker esetén is képes azonnal lemondani, konok célorientáltság, rendíthetetlen önbizalom konok célorientáltság, rendíthetetlen önbizalom lehetőleg stresszhatás-mentes működés. lehetőleg stresszhatás-mentes működés.

15 Egyéb szakemberek a csődeljárásokban résztvevők bírák, csődgondnok és felszámolók, a csődeljárásokban résztvevők bírák, csődgondnok és felszámolók, a hitelezők, a hitelezők, a válsághelyzetek jogtanácsosai, könyvelői és adóspecialistái, a válsághelyzetek jogtanácsosai, könyvelői és adóspecialistái, a válságban lévő vállalatok kötvényeibe befektetők, a válságban lévő vállalatok kötvényeibe befektetők, a speciális válságtanácsadók, zavarelhárítók, a speciális válságtanácsadók, zavarelhárítók, a vállalati válságok PR szempontjából történő menedzselésére szakosodott cégek, a vállalati válságok PR szempontjából történő menedzselésére szakosodott cégek,

16 A válság leküzdése során ajánlott teendők egyes nem eléggé hatékony divíziók eladása, egyes nem eléggé hatékony divíziók eladása, új gyártási vonal vagy technológia alkalmazása, új gyártási vonal vagy technológia alkalmazása, a divíziók kiegészítése rokon termékkel vagy új piaccal, a divíziók kiegészítése rokon termékkel vagy új piaccal, a kutatás-fejlesztési kiadások növelése, a kutatás-fejlesztési kiadások növelése, a költségszerkezet átalakítása, költségredukció. a költségszerkezet átalakítása, költségredukció.

17 A válság leküzdése során tilos gyenge minőségű termékeket kibocsátani bevétel­ növelés céljából, gyenge minőségű termékeket kibocsátani bevétel­ növelés céljából, az árukészleteket túlbecsülni, az árukészleteket túlbecsülni, a gyenge hitelképességű vevők rendeléseit elkönyvelni, a gyenge hitelképességű vevők rendeléseit elkönyvelni, a fontos tartalékokat felélni, a fontos tartalékokat felélni, fontos fejlesztési programokat ejteni, a szükséges embereket elbocsátani. fontos fejlesztési programokat ejteni, a szükséges embereket elbocsátani.

18 A vállalati válság kimenetele a vállalat új növekedési pályára állítása, a vállalat új növekedési pályára állítása, a vállalat összeolvadása egy másik vállalattal, a vállalat összeolvadása egy másik vállalattal, a vállalat jogutód nélkül megszűnése a vállalat jogutód nélkül megszűnése


Letölteni ppt "VÁLLALAT- GAZDASÁGTAN A CSŐDMENEDZSMENT. A válság fogalma és okai A vállalat működésében bekövetkezett átmeneti vagy tartós zavar, amely külső és belső."

Hasonló előadás


Google Hirdetések