Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szakdolgozói tevékenységek és ellenőrzésük a járóbeteg szakellátásban Máthéné Zsirai Anna ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Intézete 2003.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szakdolgozói tevékenységek és ellenőrzésük a járóbeteg szakellátásban Máthéné Zsirai Anna ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Intézete 2003."— Előadás másolata:

1 Szakdolgozói tevékenységek és ellenőrzésük a járóbeteg szakellátásban Máthéné Zsirai Anna ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Intézete 2003.

2 Egészségügyi szolgáltatások Szakrendelések száma200 Szakambulanciák száma82 Gondozóintézeti funkciót ellátók25 Szakápolási működési eng.27 Egyéb járóbeteg szakellátó854 Összesen1188

3 Szakfelügyeleti munka megoszlása (2002. augusztus 31-ig)

4 1. A szolgáltató adatai 1.3.1 valamennyi vizsgált szolgáltató ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Ennek oka kétféle: 1.3.1 valamennyi vizsgált szolgáltató ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Ennek oka kétféle: –nincs az adott szakmára minimumfeltétel –ha van, a szolgáltató nem tud ennek megfelelni. 1.6.2. A rendelések napi átlagos betegforgalmáról nagyon nehéz összesítő adatot mondani, mert ez profiltól és városi vagy megyei intézettől függően nagyon eltérő. 1.6.2. A rendelések napi átlagos betegforgalmáról nagyon nehéz összesítő adatot mondani, mert ez profiltól és városi vagy megyei intézettől függően nagyon eltérő. 1.6.3. Működési forma szerint az eddig vizsgált szolgáltatók 94,6%-a önkormányzati vagy állami működtetésű volt. 1.6.3. Működési forma szerint az eddig vizsgált szolgáltatók 94,6%-a önkormányzati vagy állami működtetésű volt. 1.6.4-5. A rendelési idők feltüntetése valamint az információs táblák néhány kivételtől eltekintve pontosak voltak. Nem ilyen kedvező a kép a rendelési idő betartásáról. 1.6.4-5. A rendelési idők feltüntetése valamint az információs táblák néhány kivételtől eltekintve pontosak voltak. Nem ilyen kedvező a kép a rendelési idő betartásáról.

5 2. Személyi feltételek 2.1. A szakdolgozói összlétszám: 665 (100%) 2.1. A szakdolgozói összlétszám: 665 (100%) 2.2. Az eddigi szakfelügyelet során mindössze 8- an voltak vállalkozó alkalmazottjai és mindössze egyetlen szakdolgozót foglalkoztattak megbízási szerződéssel. - A részállásban foglalkoztatás sem jellemző, inkább több szakrendelést lát el egy szakdolgozó. - Nagyon nehéz a szakdolgozói létszámot követni azon szakambulanciákon, ahol az osztályon működnek. 2.2. Az eddigi szakfelügyelet során mindössze 8- an voltak vállalkozó alkalmazottjai és mindössze egyetlen szakdolgozót foglalkoztattak megbízási szerződéssel. - A részállásban foglalkoztatás sem jellemző, inkább több szakrendelést lát el egy szakdolgozó. - Nagyon nehéz a szakdolgozói létszámot követni azon szakambulanciákon, ahol az osztályon működnek. 2.7. Valamennyi szakdolgozó érvényes munkaszerződéssel rendelkezik. 2.7. Valamennyi szakdolgozó érvényes munkaszerződéssel rendelkezik.

6 Szakdolgozók végzettség szerinti megoszlása

7 2. Személyi feltételek 2.9-10. A fenti diagramból látható. 2.9-10. A fenti diagramból látható. 2.12. A 636 szakdolgozóból 433-an rendelkeznek regisztrációs kártyával, ez 68%, mely folyamatosan emelkedik. 2.12. A 636 szakdolgozóból 433-an rendelkeznek regisztrációs kártyával, ez 68%, mely folyamatosan emelkedik. 2.13. Személyre szóló munkaköri leírása valamennyi szakdolgozónak volt. 2.13. Személyre szóló munkaköri leírása valamennyi szakdolgozónak volt. 2.14. A szakdolgozók neve és szakképesítése nem minden esetben volt azonosítható. Olvashatatlan, elmosódott, megviselt névtáblákkal gyakran találkozunk. 2.14. A szakdolgozók neve és szakképesítése nem minden esetben volt azonosítható. Olvashatatlan, elmosódott, megviselt névtáblákkal gyakran találkozunk. 2.15. Munka-alkalmassági vizsgálaton az ellenőrzött szakdolgozók részt vettek. 2.15. Munka-alkalmassági vizsgálaton az ellenőrzött szakdolgozók részt vettek.

8 3. Tárgyi és eszközfeltételek 3.1. Az újraélesztés tárgyi feltétele egyetlen szakellátó helyen nem volt biztosítva. Utóellenőrzésnél már pótolták. 3.1. Az újraélesztés tárgyi feltétele egyetlen szakellátó helyen nem volt biztosítva. Utóellenőrzésnél már pótolták. 3.2. Gyógyszerek tárolása: minimális készletet tárolnak, melyet az intézeti gyógyszerészek rendszeresen ellenőriznek. 3.2. Gyógyszerek tárolása: minimális készletet tárolnak, melyet az intézeti gyógyszerészek rendszeresen ellenőriznek. 3.3. Fertőtlenítő kézmosás mindenhol szakszerű, azonban a fali adagolók az eddig ellenőrzött helyek egyötödénél hiányzott. 3.3. Fertőtlenítő kézmosás mindenhol szakszerű, azonban a fali adagolók az eddig ellenőrzött helyek egyötödénél hiányzott.

9 3. Tárgyi és eszközfeltételek 3.4. Steril eszközök megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, lejáratos, sérült csomagolást nem találtunk. 3.4. Steril eszközök megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, lejáratos, sérült csomagolást nem találtunk. 3.5. A veszélyes hulladék kezelése az előírásoknak megfelel, a szállítást a kórházzal közösen végzik. 3.5. A veszélyes hulladék kezelése az előírásoknak megfelel, a szállítást a kórházzal közösen végzik. 3.6. Az asszisztensi tevékenységhez kapcsolódó eszközök, műszerek átlagos tisztaságúak, mindössze két helyen találtunk kiemelendőt. 3.6. Az asszisztensi tevékenységhez kapcsolódó eszközök, műszerek átlagos tisztaságúak, mindössze két helyen találtunk kiemelendőt. 3.7. A takarítási és a higiénés eljárási rend mindenütt írásban szabályozott, az ellenőrzés és annak dokumentálása sok esetben hiányzott. 3.7. A takarítási és a higiénés eljárási rend mindenütt írásban szabályozott, az ellenőrzés és annak dokumentálása sok esetben hiányzott.

10 4. Asszisztensi tevékenységek gépek, műszerek, eszközök előkészítése gépek, műszerek, eszközök előkészítése vizsgálati anyagok vétele, vagy ahhoz asszisztálás vizsgálati anyagok vétele, vagy ahhoz asszisztálás fertőtlenítés, sterilizálás fertőtlenítés, sterilizálás vérnyomásmérés vérnyomásmérés kötések felhelyezése, cseréje kötések felhelyezése, cseréje segédkezés vizsgálatoknál segédkezés vizsgálatoknál adminisztráció, dokumentáció adminisztráció, dokumentáció javítások megrendelése javítások megrendelése anyagigénylés anyagigénylés A szakellátás profiljának függvénye. A szakrendeléseken és szakambulanciákon több a szakasszisztensi feladat, míg a gondozókban az életmódi tanácsadás, a felvilágosítás, a secunder preventio kerül előtérbe. Leggyakoribb önálló tevékenységek:

11 5. Szakmai környezet A betegek fogadására a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előjegyzési rendszert vezetett be, a többi rendelőben is ez irányba igyekeznek elmozdulni. (70%-a a rendeléseknek előjegyzés alapján fogadja a betegeket.) Ebben a rendszerben a várakozási idő minimálisra csökkent. Az előjegyzési idő 1-2 naptól 3 hónapig terjed. A betegek fogadására a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előjegyzési rendszert vezetett be, a többi rendelőben is ez irányba igyekeznek elmozdulni. (70%-a a rendeléseknek előjegyzés alapján fogadja a betegeket.) Ebben a rendszerben a várakozási idő minimálisra csökkent. Az előjegyzési idő 1-2 naptól 3 hónapig terjed. 5.1.2. A lelet kiadásának ideje vizsgálatfüggő! 5.1.2. A lelet kiadásának ideje vizsgálatfüggő!

12 6. Minőségbiztosítás 3 városi kórház-rendelőintézet ISO 9001:2000 szabvány, 1 városi kórház-rendelőintézet KES rendszer alapján működik. 3 városi kórház-rendelőintézet ISO 9001:2000 szabvány, 1 városi kórház-rendelőintézet KES rendszer alapján működik. Itt a folyamatok írásban szabályozottak, betegelégedettségi vizsgálatok történnek, ezeket értékelik, szükség esetén intézkednek. Itt a folyamatok írásban szabályozottak, betegelégedettségi vizsgálatok történnek, ezeket értékelik, szükség esetén intézkednek. 1 megyei és 1 állami fenntartású intézményben folyamatban van a tanúsítási eljárás. 1 megyei és 1 állami fenntartású intézményben folyamatban van a tanúsítási eljárás. Függetlenül a minőségbiztosítástól, valamennyi intézmény rendelkezett képzési és továbbképzési tervvel. A szakképzésben résztvevő dolgozók munkaidő-kiesésének visszapótlása nem megoldott. Függetlenül a minőségbiztosítástól, valamennyi intézmény rendelkezett képzési és továbbképzési tervvel. A szakképzésben résztvevő dolgozók munkaidő-kiesésének visszapótlása nem megoldott.

13 Összegezve Valamennyi járóbeteg-szakellátó intézet ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Valamennyi járóbeteg-szakellátó intézet ideiglenes működési engedéllyel rendelkezik. Az alkalmazottak döntő hányada közalkalmazott. Az alkalmazottak döntő hányada közalkalmazott. A szakdolgozói létszámok és arányok nagyon jók. A szakdolgozói létszámok és arányok nagyon jók. Az itt alkalmazott magasabb szakképesítésű dolgozók lényegesen kevesebb önálló szakápolási feladatot végeznek Az itt alkalmazott magasabb szakképesítésű dolgozók lényegesen kevesebb önálló szakápolási feladatot végeznek A tárgyi feltételek nem egységesek A tárgyi feltételek nem egységesek

14 Összegezve Egyre több helyen vezetik be az előjegyzési rendszert. Egyre több helyen vezetik be az előjegyzési rendszert. A leletkiadási idő függ a vizsgálat fajtájától. A leletkiadási idő függ a vizsgálat fajtájától. Teljes körű számítógépes rendszer csak három rendelő intézetben működik. Az adatvédelmi előírásokat betartják. Teljes körű számítógépes rendszer csak három rendelő intézetben működik. Az adatvédelmi előírásokat betartják. Az utóellenőrzéseket folyamatosan végezzük. Az utóellenőrzéseket folyamatosan végezzük.

15 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Szakdolgozói tevékenységek és ellenőrzésük a járóbeteg szakellátásban Máthéné Zsirai Anna ÁNTSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Intézete 2003."

Hasonló előadás


Google Hirdetések