Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés"— Előadás másolata:

1 Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés
FÖLDRAJZ

2 Ciklon A ciklon nagy sebességgel áramló légörvény. A ciklonban, mivel a közepén alacsony a légnyomás, a levegő befelé áramlik. A Coriolis-erő miatt az északi félgömbön jobb kéz felé térül el ez a mozgás, ezért az óramutató járásával ellenkező irányú forgómozgást is végez. A ciklon közepébe áramló levegő a ciklon belsejében felemelkedik. Fajtái: - mérsékelt övi - trópusi

3 Ciklon

4 Anticiklon Az anticiklon olyan légörvény, amelynek középpontjában magas a légnyomás. Ennek hatására az anticiklon belsejében leszáll a levegő, a Föld felszínén a középponttól kifelé áramlik, és az északi félgömbön az óramutató járásával megegyező irányban forog. Általában derült időjárást okoz.

5 A ciklonok és a csapadékképződés
A csapadékképződés az eltérő hőmérsékletű légtömegek határvonalaihoz, vagyis időjárási frontokhoz kapcsolódik. A frontok típusai: hideg meleg front okklúziós

6 Hideg légtömeg áramlik a meleg légtömeg felé.
a) Hidegfront Hideg légtömeg áramlik a meleg légtömeg felé. Mivel a hideg levegő nehezebb, és gyorsabban mozog (ugyanis ez közeledik a meleg levegő felé), hirtelen magasba emeli a könnyebb meleg levegőt. A hirtelen feláramlás nyomán erős szélvihar, zivatar, sőt akár jégeső is kialakulhat. Az esőzóna viszonylag keskeny (50-70 km).

7 Hidegfront felhőzete

8

9 Meleg légtömeg áramlik a hideg légtömeg felé.
b) Melegfront Meleg légtömeg áramlik a hideg légtömeg felé. Mivel a meleg levegő könnyebb és gyorsabban mozog (ugyanis most a meleg levegő közeledik a hideg levegő felé), a meleg levegő lassan felsiklik a hideg levegőre, miközben maga előtt tolja a hideg légtömeget. A lassú feláramlás nyomán széles sávban ( km) hosszú csendes esőzés alakul ki.

10 Melegfront felhőzete (nimbostratus)

11 c) Okklúziós front A hidegfront haladási sebessége nagyobb mint a melegfronté, így a hidegfront utolérheti a melegfrontot. Ekkor az eredeti meleg levegőt a találkozó két hideg légtömeg a magasba emeli, és most már a találkozó két hideg levegő eltérő hőmérséklete dönti el, hogy a kialakuló újabb front hideg lesz-e vagy meleg. Ennek alapján beszélünk hideg okklúzióról és meleg okklúzióról.

12 Alacsony szintű felhők Alapjuk 2000m alatt.
Stratus (alacsony rétegfelhő) Jele: St.

13 Stratocumulus (alacsony gomolyos rétegfelhő) Jele: Sc.

14 NIMBOSTRATUS (réteges esőfelhő, esőrétegfelhő):

15 Középmagas szintű felhők Alapjuk 2000-6000m között.
ALTOCUMULUS (középmagas gomolyfelhő, középmagas gomolyos rétegfelhő, párnafelhő) Jele: Ac.

16 ALTOSTRATUS (középmagas rétegfelhő, lepelfelhő) Jele: As.

17 Magas szintű felhők Alapjuk 6000m felett.
CIRRUS (hosszú szál, pehelyfelhő) Jele: Ci.

18 CIRROSTRATUS (magas szintű rétegfelhő, fátyolfelhő) Jele: Cs.

19 Nagy függőleges kiterjedésű felhők
CUMULUS (gomolyfelhő) Jele: Cu

20 CUMULONIMBUS (zivatarfelhő) Jele: Cb

21 Általános légkörzés EGYENLÍTŐ D-i sark É-i sark

22 A futóáramlások (jet stream)
elhelyezkedésük: a troposzféra felső részén és a tropopauzában km-es magasságban, az é.sz és d.sz 30° és 60° között; kiterjedésük: vízszintesen kb. 100 km, függőlegesen 1-2 km; irányuk: NY  K sebességük: km/h; jelentőségük: örvények keletkezhetnek bennük, amelyek egészen a felszínig lehatolnak, így ciklonok és anticiklonok alakulhatnak ki.

23 Jet-stream

24 Nagy földi légkörzés 60o 30o 30o 60o

25 Nagy földi légkörzés Az egész Földet átfogó légáramlások rendszerét általános cirkulációnak vagy nagy földi légkörzésnek nevezzük, mely nem más, mint az eltérő nyomású övek közötti légcsere. A nagy földi légkörzés három szélrendszerből áll: passzátszelek: 0°-tól é.sz. és d.sz. 30°-ig, az északi félgömbön ÉK-i, a déli félgömbön DK-i irányúak. nyugati szelek: é.sz. és d. sz. 30° és 60° között, az északi félgömbön DNY-i, a déli félgömbön ÉNY-i irányúak. sarki szelek: é-sz. és d. sz. és 60° és 90° között, az északi félgömbön ÉK-i, a déli félgömbön DK-i irányúak.


Letölteni ppt "Ciklonok, anticiklonok. Az általános légkörzés"

Hasonló előadás


Google Hirdetések