Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

FEHÉRJÉK. Általános jellemzők  A legváltozatosabb felépítésű makromolekulák.  Az élő szervezet építőkövei. Emberi szervezet 20%- át fehérjék alkotják.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "FEHÉRJÉK. Általános jellemzők  A legváltozatosabb felépítésű makromolekulák.  Az élő szervezet építőkövei. Emberi szervezet 20%- át fehérjék alkotják."— Előadás másolata:

1 FEHÉRJÉK

2 Általános jellemzők  A legváltozatosabb felépítésű makromolekulák.  Az élő szervezet építőkövei. Emberi szervezet 20%- át fehérjék alkotják.  Jelentőségüket mutatja elnevezés:  Protein görög szó, jelentése= elsődleges fontosságú

3 enzimek sejtalak mozgás Transzportfolyamatok csatornafehérjék markerek Biokémiai folyamatok katalizátora Aktin-sejtváz Aktin-miozin Sejtmembrán Fehérjéi marker

4 Szerkezet AA természetes fehérjék 20 különféle aminosavból épülnek fel. EEzen aminosavak számos tulajdonságban megegyeznek: rrendelkeznek egy α -szénatommal, melyhez aminocsoport (NH2) és karboxil(COOH) csoport kapcsolódik, valamint egy hidrogén atom.

5  Az aminosavak egymástól oldalláncaikban különböznek.  Általános képletük R-CH(NH2)COOH. aminocsoport karboxilcsoport

6  Nem egyszerű aminocsoportot és karboxilcsoportot tartalmaznak (1. kép), hanem pozitív töltésű ammónium- és negatív töltésű karboxilátcsoportot, a savas karboxilcsoport és a bázikus aminocsoport kölcsönhatása következtében (2. kép).  Tehát ikerionok szilárd halmazállapotban, és vizes oldatban egyaránt. Ezzel magyarázható az, hogy szilárd anyagok és nagyon magas az olvadáspontjuk. Sőt, meg sem olvadnak, hanem az olvadási hőmérsékleten bomlanak.

7 Az aminosavak peptidkötéssel kapcsolódnak egymáshoz. Egyik aminosav ( R1) karboxilcsoportja és a másik aminosav ( R2) aminocsoportja között jön létre vízkilépés ( kondenzáció) közben. Egyik aminosav Másik aminosav H2O

8

9 Nemzetközi megállapodás alapján az aminosavakat nevük hárombetűs rövidítésével, bonyolultabb esetekben az ábécé nagybetűivel jelöljük.

10 Szerkezet  Két aminosavból dipeptid, háromból tripeptid, sokból polipeptidlánc képződik.  A fehérjemolekulák tehát sok aminosavrészből felépülő polipeptidláncok.

11  Az élő szervezetekben 25-féle aminosav található, ezek közül 20 fehérjeépítő.  Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a fehérjék elsődleges szerkezete.  A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék fehérjéi adják.  A fehérjeszükséglet  tehát aminosav  szükségletet jelent.

12 Primer szerkezet  A fehérjék aminosav szekvenciája.  A fehérjelánc szintézisekor a legutoljára beépült aminosav karboxilcsoportjához kapcsolódik a következő aminosav aminocsoportja és így tovább.  Megkülönböztetjük a fehérjelánc "elejét" a szabad aminocsoportot tartalmazó N' terminálist, valamint a "végét", a szabad karboxil csoportot tartalmazó C' terminálist.

13 Szekunder(másodlagos) szerkezet  A peptidlánc lokális ( egyes szakaszaira jellemző) konformációját ( térbeli elrendeződés) értjük a fehérjék másodlagos szerkezete alatt.  Ezek tipikus periodikus szerkezeti elemek, mint különböző α -hélixek, vagy a β -láncok, kanyarok és hurkok. (A hélixek egyszeresen spirálisan feltekeredő formát mutatnak, a β -láncok, más néven redők háztetőszerűen egymáshoz kapcsolódó formát öltenek nagyjából így ^^^^^)

14 Harmadlagos/negyedleges szerkezet  Egy peptidlánc másodlagos szerkezeteinek elrendeződése, a fehérje "kompakt feltekeredése„ adja a tercier szerkezetet.  Több fehérjelánc kötődésekor létrejövő komplex szerkezete a kvaterner.  Az alkotó fehérjeláncokat alegységnek nevezzük.

15 Összetételük szerint  Egyszerű fehérjék: Csak aminosavak építik fel őket, hidrolízisükkor csak aminosavak keletkeznek. Pl. inzulin, albumin  Összetett fehérjék: Hidrolizátumuk egyéb alkotórészt is tartalmaz, ezt prosztetikus csoportnak hívjuk. elnevezés proteinproteid egyszerű összetett Hem + globin

16 Funkciójuk szerint EEnzimek, például tripszin, TTranszportfehérjék: Feladatuk a szervek közti szállító feladatok ellátása. például hemoglobin, szérumalbumin. VVédőfehérjék: Lehetővé teszik, hogy a szervezet fertőzéssel vagy sérüléssel szemben védekezzen. például fibrinogén, trombin. TToxinok, például kígyómérgek. HHormonok, például inzulin, mellékvesekéreg-serkentő hormon (ACTH), növekedési hormon (STH). SStruktúrfehérjék: A mozgáshoz szilárd vázat biztosítanak, és a külső védelmet szolgálják. például kollagén, aktin, miozin

17 Esszenciális aminosavak  Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.  Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális:  metionin,  treonin,  lizin,  izoleucin,  valin,  leucin,  fenilalanin,  triptofán.  hisztidin.

18  Ajánlott fehérjebevitel  Gyermekek fehérjeszükséglete A bevitt fehérjének fedeznie kell a növekedéshez szükséges mennyiséget, a növekedés viszont nem egyenletes, ezért a fehérjebevitelt úgy kell megállapítani, hogy mindenkor elegendő fehérje álljon rendelkezésre. Ez a mennyiség az életkor függvényében 32-75g/nap.  Felnőttek fehérjeszükséglete Vegyes táplálkozás mellett figyelembe kell venni a fehérjék emészthetőségét, valamint az aminosav-összetételt jelző biológiai értékeket, a hazai táplálkozási szokásokat, a fehérjék kölcsönös kiegészítő (komplettáló) hatását. Így a testtömegre számított fehérjebevitel, 1 g/ttkg javasolt aktívan nem sportoló személyeknek. Sportolóknak ennél többre is szükségük lehet (1.5-2g/ttkg).  Terhesek fehérjeszükséglete Vegyes táplálkozás mellett, a terhesség teljes időtartama alatt, 10 g/nappal több bevitelre van szükség, mint a terhességet megelőzően.  Szoptatás alatti fehérjeszükséglet Mivel az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,2- 1,3 g/100 g, ezért a 100 g elválasztott tejre 2,4 g fehérjét kell bevinni. Vagyis az első 6 hónapban napi 20 g, míg a hetedik hónaptól napi 15 g többlet fehérjebevitel ajánlott.  Az idősek fehérjeszükséglete  Az életkor előrehaladtával változik a testösszetétel,  az élettani funkciók, a fizikai aktivitás, az  elfogyasztott táplálék mennyisége, de egyben  csökken a fehérjék hasznosulása is,  ezért a 60 évesnél idősebbek részére  1,2-1,5 g/ttkg bevitel ajánlott.

19 Környezeti hatások  A fehérjék oldataikból könnyen kicsaphatók- elveszítik kolloid állapotukat- . A kicsapódás lehet reverzibilis és irreverzibilis.  Reverzibilis kicsapásnál a fehérjék nem szenvednek mélyreható változtatás, ezért, a csapadékot az eredeti oldószerben( víz) újra feloldhatjuk.  Irreverzibilis kicsapásánál a fehérjék mélyreható változáson mennek keresztül.  Megváltozik a szerkezetük és nem oldódnak újra az eredeti oldószerben. reverzibilisen csaphatók ki kisózás útján, vagy alacsony hőmérsékleten rövid ideig tartó kezeléssel, irreverzibilisen nehézfémsókkal, savakkal és Melegítéssel /denaturáció/ csaphatjuk ki.

20 Kisózás  A fehérjék hidrofil kolloidok, azaz  nagymértékben hidratáltak.  Ha a  fehérjeoldathoz megfelelő koncentrációjú  fémsót adunk (Na2SO4, NaCl,  (NH4)2SO4, MgSO4) ezek a  fehérjerészecskéket dehidratálják, aminek  következtében a fehérjék kicsapódnak.  Ezt  a folyamatot kisózásnak nevezzük.

21 Denaturáció  A denaturáció általában visszafordíthatatlan, irreverzíbilis változás, mint például a tojásfehérje kicsapódása hő hatására.  Az enzimek denaturációja az enzimaktivitás megszűnésével jár.

22 Sarlósejtes vérszegénység A vörösvérsejtekben található hemoglobin molekulák aminosavsorrendjének megváltozására visszavezethető örökletes emberi betegség. A vérfesték egyik polipeptidláncában a 6. aminosav glutaminsav helyett valin. A jelenség hátterében az örökítőanyag, a DNS megváltozása áll. A beteg egyénekben a vörösvérsejtek sarló alakban meggörbülnek, ami keringési elégtelenséget okoz- elégtelen az oxigénmegkötő- képessége


Letölteni ppt "FEHÉRJÉK. Általános jellemzők  A legváltozatosabb felépítésű makromolekulák.  Az élő szervezet építőkövei. Emberi szervezet 20%- át fehérjék alkotják."

Hasonló előadás


Google Hirdetések