Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október"— Előadás másolata:

1 Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés 2008. szeptember-október
Mikroökonómia Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés 2008. szeptember-október

2 A vállalat költségei Tananyag:
Dr. Farkasné Dr.Fekete Mária- Dr. Molnár József: A közgazdaságtan alapjai Mikroökonómia oldal.

3 A költségek csoportosítása
Költség: a ráfordítások pénzben kifejezett értéke. Számviteli költség: felmerült, és a számviteli rendszerben nyilvántartott költségek. (a folyó költségek + a tartós lekötések (gépek, épületek) elszámolható értékcsökkenése) Folyó költségek az adott időszakban felmerült költségek

4 A költségek csoportosítása
Alternatív költség: haszonáldozat, elveszett hozam, amelyről a vállalkozás érdekében le kellett mondani .(pl.: a kamat és a munkabér) Az alternatív költségek általában megtérülnek, és a vállalkozóé lesznek. Normál profit: Az alternatív költség megtérülése a vállalatban felhasznált termelési tényezők átlagos, normálisnak tekintett, elvárt hozadéka.

5 A költségek csoportosítása
Az explicit (kifejezett költségek): adott időszak folyamán a termeléssel kapcsolatban felmerülnek és számlákon, pénzügyi átutalásokban, kifizetésekben kifejezett formában megjelennek. (Pl.: a kifizetett munkadíj, bérleti díj, energiaköltség, a szállítás költsége, kamatköltség.)

6 A költségek csoportosítása
Implicit költség az alternatív költségek azon része, amely pénzkifizetés formájában ugyan nem jelenik meg, de tényleges ráfordítás, így a gazdasági döntéseknél szükséges számba venni.

7 Árbevétel Gazdasági költség Gazdasági profit Számviteli költség
Számviteli profit Számviteli költség Normál profit Gazdasági profit Explicit költség Implicit költség Gazdasági profit

8 A rövid távú költségfüggvények
Összes költség= TC (Total Cost) fix költség= FC (Fix Costs) változó költség= VC (Variable Cost). TC = FC + VC A fix költségek függetlenek a termelés méretétől (Pl.:amortizáció, a bérleti díj, a kölcsönök kamata)

9 A költségek csoportosítása
Változó költségek: a kibocsátás mennyiségével együtt változnak. (Pl.:az anyagköltség, az energiaköltség, és a munkabér.) A változó költség és a termelés volumenének változása közötti összefüggés lehet: lineáris, a változó költség pontosan követi a termelés változásának ütemét és irányát. degresszív, a változó költség a termelésnél kisebb mértékben változik. progresszív, a változó költség gyorsabb ütemben nő, vagy csökken, mint a termelés.

10 Költségfüggvények

11 Átlagköltség = AC (Average Cost) az egységnyi termékre jutó költség.
Költségfüggvények Átlagköltség = AC (Average Cost) az egységnyi termékre jutó költség. átlagos fix költség (AFC), átlagos változó költség (AVC) átlagos teljes költség (ATC) Az átlagos összköltség: ami a termékegységre jutó teljes költséget mutatja, az összes költség és a termelés hányadosa.

12 Költségfüggvények Az átlagos fix költség: az összes fix költség és a termelés hányadosa. Az átlagos változó költség: az összes változó költség és a termelés hányadosa. ATC =AFC + AVC

13 Költségfüggvények Határköltség = MC: az egységnyi kibocsátás növekményre jutó költségnövekményt jelenti

14 Az átlagköltség függvények és a határköltség függvény
. Az átlagköltség függvények és a határköltség függvény

15 Költségfüggvények Ha a cég semmit nem termel, az is költségbe kerül (a fix költségek nagysága független a kibocsátás nagyságától). Kevés termék előállítása általában nagy induló költséget jelent, a kibocsátás fokozásával a költségnövekedés lassul. Egy technikailag optimális kibocsátáson túl a költségek meredeken emelkednek.

16 Költségfüggvények a költségfüggvények jellegzetesen „U” alakúak.
az átlagos összköltség görbe és az átlagos változó költség görbe fokozatosan közelít egymáshoz (a köztük lévő különbség az átlagos fix költség) a határköltség a termelés növekedésével először csökken, majd növekszik. a határköltség az átlagköltség és átlagos változó költséget azok minimumánál metszi.

17 Költségfüggvények 1. Számítási feladat
Egy vállalkozás adatai az alábbiak. Számítsuk ki a hiányzó költség és profit kategóriák értékeit! ezer Ft-ban Gazdasági költség: Explicit költség: Amortizáció: Árbevétel: Implicit költség: Számviteli költség: Normál profit: Számviteli profit: Gazdasági profit:

18 Költségfüggvények 1. Számítási feladat
Gazdasági profit = árbevétel - gazdasági költség = 150 M M = 30 M Számviteli költség = explicit költségek + amortizáció = 70 M + 10 M = 80 M Számviteli profit = árbevétel – számviteli költség =150 M M = 70 M Implicit költségek = gazdasági költség- explicit költségek=120M – 70 M = 50 M Normál profit = implicit költségek – amortizáció = 50 M M = 40 M

19 Költségfüggvények 2. Számítási feladat
Egy vállalat költségfüggvényének egyenlete: TC= Q2 + 10Q Határozzuk meg a fix költséget! (5 000) Határozzuk meg a változó költség függvényt! VC(Q) = TC – FC = 25Q2 + 10Q Határozzuk meg a határköltség függvényt! MC(Q) = 50Q + 10 - Határozzuk meg a átlagos változó költséget 10 egységnyi kibocsátás mellett! VC(Q) = 25Q + 10= 25*10+ 10=260

20 Költségfüggvények 2. Számítási feladat
Határozzuk meg azt a kibocsátási szintet, mely mellett az átlagköltség minimális értéket vesz fel! AC = MC 5 000/Q +25Q + 10 = 50Q +10 Q = 10 *21/2


Letölteni ppt "Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október"

Hasonló előadás


Google Hirdetések