Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)"— Előadás másolata:

1 Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)
INTERMAP Térinformatikai és Közigazgatás fejlesztési Iroda Kft. Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció) Nikl István INFOTÉR Balatonfüred INTERMAP Kft. Tel:

2 Az InterMap Kft. Alapítás éve: 1999, 100% magyar tulajdon
Saját tulajdonban lévő, nemzetközi szabadalommal védett technológia és forráskódok Innováció, kreativitás, minőség, ISO Jelentős referenciák valamennyi GIS felhasználási területen, közel 50 önkormányzati rendszer folyamatos üzemeltetése INTERMAP Kft. Tel:

3 Címregiszter A közigazgatási adatok 85%-a térhez, térképhez kötődik, kétharmad részük a címen keresztül A címregiszter a kapocs a szöveges adatbázisok és a térkép között A vizsgált önkormányzatok közel 95% százaléka nem rendelkezett hivatalon belüli, közös, egységes címregiszterrel Címregiszter építés kihívásai INTERMAP Kft. Tel:

4 Címregiszter szemi automatikus építése
Az önkormányzatok megvásárolják a földmérési alaptérkép teljes változatát, amely grafikusan tartalmazza térképhez rendelten a cím (itt: hrsz, közterület név, jelleg, házszám) adatokat. INTERMAP Kft. Tel:

5 Feladat megfogalmazása
Építési folyamat 1. Feladat megfogalmazása INTERMAP Kft. Tel:

6 Házszámozási konvenciók (Törökbálint) Térképészet -- térinformatika
Építési folyamat 2. Házszámozási konvenciók (Törökbálint) Térképészet -- térinformatika INTERMAP Kft. Tel:

7 Házszámozási anomáliák (Budapest, V. ker.)
Építési folyamat 3. Házszámozási anomáliák (Budapest, V. ker.) INTERMAP Kft. Tel:

8 Házszámozási anomáliák (Mohács)
Építési folyamat 4. Házszámozási anomáliák (Mohács) INTERMAP Kft. Tel:

9 Kossuth utca grafikus elhelyezkedése (Bükkszentkereszt)
Építési folyamat 5. Kossuth utca grafikus elhelyezkedése (Bükkszentkereszt) INTERMAP Kft. Tel:

10 Házszámozási anomáliák (Budapest, VII. ker.)
Építési folyamat 6. Házszámozási anomáliák (Budapest, VII. ker.) INTERMAP Kft. Tel:

11 Többes házszám (Budapest, V. ker.)
Építési folyamat 7. Többes házszám (Budapest, V. ker.) INTERMAP Kft. Tel:

12 Építési folyamat 8. Rétegek kiválasztása, objektumok áttöltése (minden ami szükséges) Objektumok szűrése (csak az ami szükséges) Házszámok méretének, beszúrási pontjának beállítása Telek – házszám összerendelés (AI, ES) Közterületi telek – közterület név és jelleg összerendelés Telek – házszám – közterület összerendelés (AI, ES) Tisztítás, ellenőrzés Bizonytalan összerendelés – hibalista Összevetés: népességnyilvántartási illetve személyiadat és lakcímnyilvántartási adatokkal INTERMAP Kft. Tel:

13 Építési folyamat eredményei
Automatizált folyamat eredményessége: 92-99% (alapanyag függvényében) Manuális utómunkálatok (ha nem ideális az alapanyag) De ha elkészül, intenzív a felhasználás: Ezt a címregiszter adatbázist használja az önkormányzat a főépítész irodától kezdve az adó és a szociális rendszeren keresztül az iktatóig. Hogyan őrizzük meg az adatbázis aktualitását? Szinkronizálással! INTERMAP Kft. Tel:

14

15 A szinkronizálás előnyei = Autonóm rendszerek együttműködése
Különálló szakrendszerek Adatrészekhez (pl.: emelet, ajtó) külön adatgazdák hozzárendelése Az egyik rendszerben elindított módosítás lezárásakor a változás átküldésre kerül a többi rendszerbe is A megkapott változás feldolgozásakor minden rendszer elvégzi az adatain az általa szükségesnek tartott átvezetéseket Pl.: A címregiszterben a közterület név módosításának hatására a változás átvezetésre kerül a térinformatikai rendszerben is a saját szabályrendszere mentén. Már nem csak a címregiszterről beszélünk, szinkronizálás általánosítása. INTERMAP Kft. Tel:

16 A szinkronizálás további előnyei
A többszörös adatrögzítési, ellenőrzési és iktatási robotmunka megszűnik, növekszik a pontosság, kisebb a hibalehetőség Rövidül az ügyintézési idő, növekszik a hatékonyság Pl.: az iktatási adatok nagy tömegben átkerülnek az iktatóprogramból a szociális rendszerbe, és a szociális rendszerben létrehozott dokumentumok is automatikusan beiktatásra kerülnek, valamint a határozatok, végzések, stb. digitális formában is elérhetőek lesznek az iktatóprogramból is. INTERMAP Kft. Tel:

17 Szinkronizálás önkormányzatoknál
INTERMAP Kft. Tel:

18 Összefoglalás Címregiszter építés és adattisztítás, mesterséges intelligencia (AI) kutatási eredmények felhasználásával Szabályos esetek és térképi anomáliák példákon keresztül Konzisztens adatbázisok karbantartása szinkronizációval Nem csak a címregiszternél fontos az adatszinkron, több más autonóm rendszer együttműködésének lehet az alapja Pl.: Önkormányzaton belül a szakrendszer összhangjának megteremtése Önkormányzat – Járás feladatmegosztásnál Országos szakrendszerek adatharmonizálását is támogatja INTERMAP Kft. Tel:

19 Köszönöm a figyelmet! Nikl István
INTERMAP Térinformatikai és Közigazgatás fejlesztési Iroda Kft. Köszönöm a figyelmet! Nikl István INFOTÉR Balatonfüred INTERMAP Kft. Tel:


Letölteni ppt "Címregiszter építés kataszteri térkép alapján (és szinkronizáció)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések