Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A tömörítés az adatok átvitelében kap szerepet. A tömörítést elsősorban azért használjuk, hogy az elküldendő (tárolandó) adat kisebb helyen elférjen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A tömörítés az adatok átvitelében kap szerepet. A tömörítést elsősorban azért használjuk, hogy az elküldendő (tárolandó) adat kisebb helyen elférjen."— Előadás másolata:

1

2

3 A tömörítés az adatok átvitelében kap szerepet. A tömörítést elsősorban azért használjuk, hogy az elküldendő (tárolandó) adat kisebb helyen elférjen. Gondoljunk arra a bosszúságra, amikor valamilyen adatunk éppen 1,6 Mbyte. Ez már éppen nem fér rá egy 3,5” lemezre és nekünk csak egy ilyen lemezünk van. Ilyenkor mindenki valamely tömörítő program felé nyúl.

4 Fájl = állomány Tömörítés = állományok méretének csökkentése. Az eredeti állományból készít egy tömörített állományt is. A tömörített (archív) fájl nem futtatható.

5 Miért tömörítünk? Kisebb tárolókapacitás igénybevétele az adathordozón. Kevesebb letöltési idő. Kisebb letöltött adatmennyiség.

6 Becsomagolás: Az archív állomány létrehozása az eredeti megtartása mellett Kicsomagolás: Az archív (becsomagolt) állomány visszaállítása eredeti állapotába

7 Tömörítés vagy csomagolás Leggyakoribb tömörítő programok: ARC, ARJ, WinZip, WinRar, WinAce, Gzip, LZH, LHA Tömörített fájlok kiterjesztése:.rar,.zip Total Commanderben is tömöríthetünk: Jobb egér gombbal kijelöljük (hosszan), majd csomagolás, vagy Jobb egér kijelölés, Fájl / Becsomagolás…

8 Kitömörítés Total commanderben: tömörített állomány (archívum) kijelölése (hosszan jobb klikk), majd kicsomagolás (extract file) vagy Fájl / Kicsomagolás… Meg kell adnunk, hogy hová szeretnénk kicsomagolni. BecsomagolásKicsomagolás

9

10 Teszt!!! (igaz-hamis) 1. A tömörítés az adatok átvitelében kap szerepet. 2. A tömörítést azért használjuk, hogy az elküldendő adat nagyobb helyet foglaljon. 3. Ha tömörítünk, 1 darab tömörített fájlunk lesz. 4. Archív fájl = kicsomagolt fájl. 5. Tömörítés előnye: kisebb tárolókapacitás igénybevétele. 6. Az ARZ egy tömörítő program. 7. A WinRar egy tömörítő program.

11 Jövő órán dolgozat! www.baloghakatisk.hu  tananyagok: Vírusok.ppt és Tömörítés.ppt!!! www.baloghakatisk.hu


Letölteni ppt "A tömörítés az adatok átvitelében kap szerepet. A tömörítést elsősorban azért használjuk, hogy az elküldendő (tárolandó) adat kisebb helyen elférjen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések