Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Processzor, alaplap, memória Informatika előadás Készítette: Vajda Mónika.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Processzor, alaplap, memória Informatika előadás Készítette: Vajda Mónika."— Előadás másolata:

1

2 Processzor, alaplap, memória Informatika előadás Készítette: Vajda Mónika

3 Processzor A processzor, más néven CPU (Central Processing Unit – Központi feldolgozó Egység) a számítógép „agya”, azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli. A processzor, más néven CPU (Central Processing Unit – Központi feldolgozó Egység) a számítógép „agya”, azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli. Ez egy szilícium kristályra integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység. Ez egy szilícium kristályra integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység. (Tranzisztor = (Tranzisztor = egy félvezető, amelyet elektronikus áramkörökben használnak erősítési és kapcsolási célokra.)

4 A CPU a bemeneti eszközök segítségével kódolt információkat feldolgozza, majd az eredményt a kimeneti eszközök felé továbbítja, melyek ezeket információvá alakítják vissza. CPU Információ KódolásDekódolás Információ Feldolgozás Bemeneti eszközök Kimeneti eszközök

5 A processzor elhelyezkedése Processzor + hűtőventillátor A mai processzorok olyan magas frekvencián dolgoznak, hogy egyszerűen elolvadnának az elektromos áram hőhatása miatt, ezért ezt kell hűtőrendszerrel orvosolni.

6 Alaplap A számítógép elektronikus elemei az alaplapra vannak építve. Az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el. Mik találhatóak rajta? – Processzor, memória, bővítőkártyahelyek, csatlakozók (bill., egér, usb, hálózati kártya, hangszóró bementek, mikrofon kimenet) stb.

7 Az alaplap felépítési ábrája Processzor foglalat Memória (RAM) foglalat PS/2 billentyűzet/egér csatlakozó USB Hálózati csatlakozó Mikrofon és hangfal csatlakozó

8 Memória A memória elektronikus adat- tárolást valósít meg. A számítógép "emlékezete". Az adatokat, programokat a gép memóriában tárolja. Kétféle memóriát különböztetünk meg: RAM-ot és ROM-ot. Memória (RAM) foglalat (slot) az alaplapon

9 RAM Random Access Memory = Véletlen Elérésű Memória, azaz írható és olvasható m. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek. ROM Read-Only Memory = Csak Olvasható Memória Tartalma nem változtatható, az egyszer beégetett adatok véglegesek. Az eszköz a benne tárolt adatokat típustól függően, korlátlan vagy korlátozott ideig (általában 20év) áramtalanított állapotban is megőrzi.

10 Köszönöm a figyelmet! További szép napot!


Letölteni ppt "Processzor, alaplap, memória Informatika előadás Készítette: Vajda Mónika."

Hasonló előadás


Google Hirdetések