Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok, vírusvédelem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok, vírusvédelem."— Előadás másolata:

1 Vírusok, vírusvédelem

2 Mi a vírus? Szaporodás Rejtőzködés Károkozás
Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: Szaporodás Rejtőzködés Károkozás Meg tudja sokszorozni a saját kódját (mutálódhat is). Várakozás egy adott esemény bekövetkezésére (pl. dátum). Megsemmisíthetik a programokat/fájlokat, tönkretehetik a számítógép hardver eszközeit.

3 6 jel arra, hogy vírusos a gépünk:
Tovább tart a számítógép betöltése. Lassan, vagy egyáltalán nem futnak a programjaink. A merevlemezen a vártnál gyorsabban fogy el a szabad terület. Megmagyarázhatatlan programhibák/hibaüzenetek jelennek meg. Ok nélkül fájlok, könyvtárak tűnnek el vagy jönnek létre. A vírusírtó program vírust jelez.

4 Vírus-rokon programok
Vírustípusok: Vírus-rokon programok Vírus – képes szaporodásra, rejtőzködésre, károkozásra - nem képes mindháromra (szaporodás, rejtőzködés, károkozás) Fájlvírus Bootvírus Makróvírus Mailvírus Trójai falovak Kémvírusok Férgek

5 Fájlvírus: csak úgy tudnak szaporodni, hogy egy programfájl belsejébe másolják be magukat.
Bootvírus: merevlemez boot-területeinek egyikébe írják be magukat. Akkor fertőződnek, ha fertőzött lemezről indul a gép. Makróvírus: dokumentumhoz (Word, Excel) hozzákapcsolódó öninduló makrók, amik reprodukálódnak, s más dokumentum-állományokhoz fűzik magukat. Fő terjedésük: ek csatolt állományaival. Mailvírusok: ekkel terjednek.

6 Trójai falovak: nem szaporodnak, de a gépbe bekerülve ott valamilyen rendellenességet okoznak, pl. PC-k és a hálózati forgalom lelassítása. Kémvírusok: kárt nem okoznak, hanem információkat szolgáltatnak az adott gépről és a hálózatról Interneten keresztül. Férgek: „csak” szaporodnak, s emiatt lecsökkentik a háttértár szabad területét, súlyos rendszerhibákat okoznak.

7 Ma több, mint 15 ezer vírus létezik, ebből kb.: 260 fertőz szabadon!
Vírusfigyelő programok: pl. Norton Antivirus, PC Cillin, Mc Afee, CA, Virus Buster, Kaspersky, avast!, ESET, NOD32 A gép működése közben állandó védelmet jelentenek, ha vírust észlelnek, azt nem engedik bejutni. Ha fennáll a lehetőség, hogy korábban került vírus a gépünkbe, segítségükkel víruskeresést is elindíthatunk, s ezzel az egész gépünk tartalmát leellenőrizhetjük.

8 A vírusirtók és a vírusfigyelők, ha vírust találnak, a lehetőségek szerint azt megölik, vagy törlik a vírusos állományt vagy a frissebb verziók elkészítéséig karanténba helyezik a vírusos állományt. Fontos, hogy a vírusirtókat illetve vírusfigyelőket gépünkön folyamatosan frissítsük, hogy az újabb kórokozók ellen is hatásosak legyenek.

9 Házi feladat Járj utána, hogy honnan jönnek a vírusok és kik írnak vírusokat! Mi a céljuk a vírust továbbküldőknek? (Minimum mondatban! A jó munkát jutalmazom!)


Letölteni ppt "Vírusok, vírusvédelem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések