Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vírusok, vírusvédelem. Mi a vírus? Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: 1.Szaporodás 2.Rejtőzködés 3.Károkozás Meg tudja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vírusok, vírusvédelem. Mi a vírus? Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: 1.Szaporodás 2.Rejtőzködés 3.Károkozás Meg tudja."— Előadás másolata:

1 Vírusok, vírusvédelem

2 Mi a vírus? Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: 1.Szaporodás 2.Rejtőzködés 3.Károkozás Meg tudja sokszorozni a saját kódját (mutálódhat is). Várakozás egy adott esemény bekövetkezésére (pl. dátum). Megsemmisíthetik a programokat/fájlokat, tönkretehetik a számítógép hardver eszközeit.

3 6 jel arra, hogy vírusos a gépünk: 1.Tovább tart a számítógép betöltése. 2.Lassan, vagy egyáltalán nem futnak a programjaink. 3.A merevlemezen a vártnál gyorsabban fogy el a szabad terület. 4.Megmagyarázhatatlan programhibák/hibaüzenetek jelennek meg. 5.Ok nélkül fájlok, könyvtárak tűnnek el vagy jönnek létre. 6.A vírusírtó program vírust jelez.

4 Vírustípusok: Vírus – képes szaporodásra, rejtőzködésre, károkozásra Vírus-rokon programok - nem képes mindháromra (szaporodás, rejtőzködés, károkozás) Fájlvírus Fájlvírus Bootvírus Bootvírus Makróvírus Makróvírus Mailvírus Mailvírus Trójai falovak Trójai falovak Kémvírusok Kémvírusok Férgek Férgek

5 Fájlvírus: Fájlvírus: csak úgy tudnak szaporodni, hogy egy programfájl belsejébe másolják be magukat. Bootvírus: Bootvírus: merevlemez boot-területeinek egyikébe írják be magukat. Akkor fertőződnek, ha fertőzött lemezről indul a gép. Makróvírus: Makróvírus: dokumentumhoz (Word, Excel) hozzákapcsolódó öninduló makrók, amik reprodukálódnak, s más dokumentum-állományokhoz fűzik magukat. Fő terjedésük: e-mailek csatolt állományaival. Mailvírusok Mailvírusok : e-mailekkel terjednek.

6 Trójai falovak: nem szaporodnak, de a gépbe bekerülve ott valamilyen rendellenességet okoznak, pl. PC-k és a hálózati forgalom lelassítása. Trójai falovak: nem szaporodnak, de a gépbe bekerülve ott valamilyen rendellenességet okoznak, pl. PC-k és a hálózati forgalom lelassítása. Kémvírusok: kárt nem okoznak, hanem információkat szolgáltatnak az adott gépről és a hálózatról Interneten keresztül. Kémvírusok: kárt nem okoznak, hanem információkat szolgáltatnak az adott gépről és a hálózatról Interneten keresztül. Férgek: „csak” szaporodnak, s emiatt lecsökkentik a háttértár szabad területét, súlyos rendszerhibákat okoznak. Férgek: „csak” szaporodnak, s emiatt lecsökkentik a háttértár szabad területét, súlyos rendszerhibákat okoznak.

7 Ma több, mint 15 ezer vírus létezik, ebből kb.: 260 fertőz szabadon! Vírusfigyelő programok: pl. Norton Antivirus, PC Cillin, Mc Afee, CA, Virus Buster, Kaspersky, avast!, ESET, NOD32 A gép működése közben állandó védelmet jelentenek, ha vírust észlelnek, azt nem engedik bejutni. Ha fennáll a lehetőség, hogy korábban került vírus a gépünkbe, segítségükkel víruskeresést is elindíthatunk, s ezzel az egész gépünk tartalmát leellenőrizhetjük.

8 A vírusirtók és a vírusfigyelők, ha vírust találnak, a lehetőségek szerint azt megölik, vagy törlik a vírusos állományt vagy a frissebb verziók elkészítéséig karanténba helyezik a vírusos állományt. Fontos, hogy a vírusirtókat illetve vírusfigyelőket gépünkön folyamatosan frissítsük, hogy az újabb kórokozók ellen is hatásosak legyenek.

9 Házi feladat Járj utána, hogy honnan jönnek a vírusok és kik írnak vírusokat! Mi a céljuk a vírust továbbküldőknek? (Minimum 10-15 mondatban! A jó munkát jutalmazom! )


Letölteni ppt "Vírusok, vírusvédelem. Mi a vírus? Olyan program, amely rendelkezik a következő három tulajdonsággal: 1.Szaporodás 2.Rejtőzködés 3.Károkozás Meg tudja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések