Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."— Előadás másolata:

1 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

2 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG2 Minta:  2005: 800 fő megkérdezése  2007: 800 fő megkérdezése  véletlen minta Adatfelvétel módja  személyes interjúk  standardizált kérdőív  háztartásonként egy fő megkérdezése Adatfelvétel időpontja  2005. január  2007. február Kutatási design

3 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG3 A minta megoszlása települések szerint Az adatokat a KSH 2005. év végi adatai alapján számítottuk ki.

4 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG4 A tároló létesítésére vonatkozó ismeretek Kérdés: 6.a. Hallott Ön arról, hogy felmerült a lehetősége annak, miszerint a Nyugat-Mecsek térségében a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékot helyeznének el? Az „igen” válaszok gyakoriságai. Milyen jellegű hulladékról hallottak: 5% feletti említések!

5 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG5 A radioaktív hulladékról alkotott kép Kérdés: Tudná néhány szóban jellemezni mi a radioaktív hulladék? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

6 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG6 A radioaktív hulladékkal kapcsolatos tájékozottság A fogalom ismertsége Kérdés: Ön szerint a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékok közül melyiket tervezik elhelyezni Nyugat-Mecsek térségében?

7 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG7 Az orosz befogadással kapcsolatos tárgyalások ismertsége Az „igen” válaszok gyakoriságai. Kérdés: Hallott Ön arról, hogy Oroszországgal egyeztetés zajlik a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek befogadásáról?

8 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG8 Üzemlátogatások Pakson

9 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG9 A Paksi Atomerőmű biztonságosságának lakossági megítélése Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy a rendelkezésére álló információk alapján mennyire ítéli biztonságosnak a Paksi Atomerőmű működését! egyáltalán nem biztonságos 1 2 3 4 5 nagyon biztonságos 0 - NT

10 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG10 Alapvető hozzáállás Kérdés: Milyen érzéseket táplál a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatosan? örülne 1...5 ellenzi Az alacsonyabb érték a jobb hozzáállást jelenti!

11 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG11 A megvalósítás jelenlegi állapotára vonatkozó ismeretek Kérdés: Ön szerint a térségbe tervezett tároló megvalósításának mely fázisában tart jelenleg?

12 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG12 A geológiai vizsgálatok megbízhatóságának értékelése Kérdés: Ön mennyire tartja megbízhatónak, hitelesnek ezeket a vizsgálatokat, illetve azok eredményét? (1- egyáltalán nem megbízhatóak, hitelesek … 5- teljes mértékben megbízhatóak, hitelesek)

13 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG13 A geológiai vizsgálatok első fázisának céljára vonatkozó ismeretek Kérdés: Tudja Ön, hogy a kutatás első fázisának, ami 2012-ig tart, mi a célja? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

14 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG14 Az eddig szerzett információk forrásai Kérdés: Ön honnan szerzett eddig információkat arról, hogy a térség alkalmas lehet a radioaktív hulladékok tárolására? (Több válasz is elfogadható!)

15 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG15 A hitelesnek tartott információk forrásai Kérdés: Ön milyen tájékoztatási forrást tartana hitelesnek a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatban? (Több válasz is elfogadható!)

16 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG16 Kinek a feladata az információk kommunikálása Kérdés: Ön szerint kinek lenne elsősorban a feladata, hogy informálja a lakosságot a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatos kérdésekben? (Csak egy választ jelöljön!)

17 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG17 A tároló megépítésének hatása a település fejlődésére Kérdés: Ön szerint települése fejlődésére milyen hatással lenne, ha a tároló megépülne és üzemelne?

18 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG18 Előnyök, hátrányok Előnyökre számít (N=536 fő)Hátrányokra számít (N=383 fő) Kérdés: Ön szerint a falunak, mint településnek származhat előnye a tároló megépítéséből? Milyen előnye származhat elsősorban? Ön szerint a falunak, mint településnek származhat hátránya a tervezett tárolóból? Milyen hátrányok származhatnak elsősorban?

19 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG19 A tárolót építő szakemberekkel iránti bizalom (1- egyáltalán nem bízik bennük... 5- teljes mértékben megbízik bennük) Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy mennyire bízik az e témával foglalkozó szakemberekben, hogy biztonságos lesz a radioaktív hulladéktároló?

20 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG20 A tároló megépítésének hatása az egyénre, családra Előnyökre számít (N=800 fő)Hátrányokra számít (N=800 fő) Kérdés: Ö nnek szem é ly szerint, illetve csal á dj á nak sz á rmazhat előnye a t á rol ó l é tes í t é s é ből? Ö nnek személy szerint, illetve családjának származhatnak hátrányai a tároló létesítéséből?

21 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG21 A tároló megépítésének hatása a munkalehetőségekre A tároló és a helyi cégek (N=800 fő)A tároló és a helyiek munkavállalása (N=800 fő) Kérdés: Ön szerint a helyi cégek, vállalkozások is bekapcsolódhatnak az esetleges kivitelezésbe, a későbbi üzemeltetésbe? Ön számít arra, hogy a helybeliek nagyobb munkalehetőséghez juthatnak a tároló esetleges megépítése kapcsán?

22 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG22 A párhuzamos bemutatás egyértelműen jelzi, hogy a „mások” által történt elfogadottság mértékét alábecsülik válaszadóink, ha az egyéni elfogadottság mértékét vesszük figyelembe! A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága_1 Kérdés: Ön, mint magánember, a tervezett nyugat-mecseki helyszínt milyen mértékben fogadná el? Ön szerint a településén a lakosság a tervezett helyszínt milyen mértékben fogadná el?

23 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG23 A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága_2 Kérdés: Ön, mint magánember, a tervezett nyugat-mecseki helyszínt milyen mértékben fogadná el? Ön szerint a településén a lakosság a tervezett helyszínt milyen mértékben fogadná el? EgyéniTelepülési

24 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG24 Az RHK Kht. ismertsége Kérdés: Tudja-e Ön, hogy e kiemelten fontos állami feladattal, azaz a radioaktív hulladék elhelyezésének megszervezésével mely szervezet foglalkozik? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

25 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG25 A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás ismertsége Kérdés: Hallott Ön a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulásról (NyMTIT)? Mit várnak el a NyMTIT-tól: Az „igen” válaszok gyakoriságai.

26 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG26 A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás értékelése (1- egyáltalán nem hasznos... 5-nagyon hasznos) Kérdés: Kérjük, értékelje meglévő információi alapján az iskolai osztályzatoknak megfelelően a Társulás eddigi tevékenységének hasznosságát?

27 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG27 III. Tájoló Nap ismertsége Kérdés: Hallott Ön arról, hogy 2006 őszén a III. Tájoló Napot rendezték a Nyugat-Mecseki TIT és az RHK Kht. szakemberei? Az „igen” válaszok gyakoriságai. A 2005-ös adat a 2004-ben megrendezett Tájoló nap ismertségére vonatkozik

28 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG28 A 2004 február-márciusi Tájékoztató Körút ismertsége Kérdés: Hallott Ön arról, hogy 2004 február-márciusban Tájékoztató Körutat szerveztek az RHK Kht. és a Mecsekérc Környezetvédelmi Rt. szakemberei? Ön szerint érdemes újabb körutat szervezni? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

29 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG29 Összefoglaló A térségben lakók ismereti bővültek radioaktív hulladékokkal kapcsolatosan Többen tudnak az orosz befogadással kapcsolatos tárgyalásokról Nőtt az érdeklődés az üzemlátogatás iránt Ha kis mértékben is, de javult a biztonságosság megítélése Nőtt a tárolót elfogadók aránya Bővültek a jelenlegi állapotokra vonatkozó ismeretek Bővültek a geológiai vizsgálatok első fázisának céljára vonatkozó ismeretek Több mint kétszer annyian tartják hitelesnek 2007-ben a Tájoló című újságot, mint 2005-ben Több mint kétszer annyian tekintik a település fejlődésének zálogaként a tároló megépítését, mint 2005-ben Nőtt a szakemberekről véleményt alkotók száma, és a véleményt is pozitívabb lett Egyénileg, családilag többen számítanak előnyökre 2007-ben Munkahelyteremtés szempontjából javult a tároló megítélése A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága jelentősen javult Nőtt az RHK Kht. És a NyMTIT ismertsége Duplájára emelkedett a Tájékoztató Körút ismertsége

30 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG30 Minta: 34 fő – a térség 9 településén, az adott településeken élő prominens személyek Adatfelvétel módja: félig strukturált interjú előre elkészített vezérfonal alapján Témakörök: A hulladékok tárolásával kapcsolatos ismeretek, az ismeretek iránti befogadó készség, az ismeretek forrásai. A térségben folyó kutatási munkálatok lakossági megítélése. A tároló elfogadása (elfogadási hajlandóság). A hozzájárulás szükségesnek tartott fórumai. Kompenzáció. A közelmúltban bekövetkezett változások hatása. A külső tényezők megítélése. Adatfelvétel időpontja: 2007. március - április Mélyinterjúk_1

31 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG31 A hulladékok tárolásával kapcsolatos ismeretek, ezek forrásai - az információáramlást folyamatosnak és megfelelőnek ítéli a többség. - többen jelezték, hogy még több szakmai tájékoztatóra lenne szükség a lakosság körében - egyértelműen független tudományos szakértőktől várnák el - leginkább a konkrét döntéshozás előtt lenne szükség, amikor már megfelelő mennyiségű és minőségű kutatási eredmény áll rendelkezésre A térségben folyó kutatási munkálatok lakossági megítélése - a kutatási munkálatok nem keltettek ellenérzéseket a lakosság körében - a kutatás ezen szakasza nem különösebben foglalkoztatja a lakosságot - a szakmai tájékoztatást általában hitelesnek tartják, elfogadják az eredményeket - nehéz megjósolni, hogy a kutatási fázis befejeződése után, hogyan reagál a lakosság a végeredményre - nincsenek kiemelve az estleges veszélyforrások, illetve negatívumok, a tájékoztatás csupán a pozitívumokra korlátozódik A tároló elfogadása (elfogadási hajlandóság) - a településeken élők többsége elfogadná, hogy a térségben megépüljön a tároló ha: nem lenne környezetszennyező egészségügyi szempontból nem jelentene veszélyt megfelelő kompenzációban részesülnének - semleges tudományos szakértők véleményét is szeretnék megismerni Mélyinterjúk_2

32 KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG32 Mélyinterjúk_3 A hozzájárulás szükségesnek tartott fórumai - helyi népszavazásnak kell dönteni - a hiteles szakmai döntés meghatározó - politikát ki kell zárni a döntéshozatalból A kompenzáció kérdése - a tároló befogadása esetén (országos feladatról lévén szó) egyértelműen kompenzációra tart igényt a térség - a támogatás egyértelműen a kilenc érintett településre kell, hogy irányuljon, illetve korlátozódjon Az interjúalanyok magánvéleménye a tárolót illetően - a kutatások jelenlegi stagnálása nem tesz jót a beruházás megítélésének, mivel növeli az érdektelenségi szintet, egyre távolabb kerül a kérdés a lakosságtól - a többség alapvetően elfogadja - az elutasítók elsősorban az egészséget, a környezetet, a leszármazottakat, a jövőt féltik


Letölteni ppt "KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC."

Hasonló előadás


Google Hirdetések