Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális."— Előadás másolata:

1 Ki segít a segítőnek?

2 A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális magatartását és viselkedési készségét. Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális magatartását és viselkedési készségét. - a másik javát szolgálja - a másik javát szolgálja - önkéntes vállaláson alapul. - önkéntes vállaláson alapul. Az emberi segítő attitűd, magatartás, sokféle kontingenciában, különféle keretek és viszonylatok között jelenhet meg. Az emberi segítő attitűd, magatartás, sokféle kontingenciában, különféle keretek és viszonylatok között jelenhet meg.

3 Segítő szakma választásának okai: A minta, a modell (szülők magatartása) és a szülői háztól hozott, megoldatlan, nehéz emlékek, traumák, élmények által vezérelt segítő motivációk. A minta, a modell (szülők magatartása) és a szülői háztól hozott, megoldatlan, nehéz emlékek, traumák, élmények által vezérelt segítő motivációk. Valamilyen probléma, melyen úgy akar segíteni, hogy önmaga is segítővé válik. Valamilyen probléma, melyen úgy akar segíteni, hogy önmaga is segítővé válik. Divat Divat „Munkaerő-piaci kényszer” „Munkaerő-piaci kényszer”

4 A segítő hivatásban fellépő problémák legfőbb okai Hiányos teljesítménymérés (kontroll) Hiányos teljesítménymérés (kontroll) Pozitív visszajelzés hiánya Pozitív visszajelzés hiánya Megerősítés hiánya Megerősítés hiánya Alacsony jövedelem Alacsony jövedelem Extra igénybevétel mellett nagy felelősség Extra igénybevétel mellett nagy felelősség Gyakori krízishelyzet Gyakori krízishelyzet Elégtelen adminisztratív támogatás Elégtelen adminisztratív támogatás Magas adminisztratív terhek Magas adminisztratív terhek Hiányos karriervonal (korlátozott előrejutási lehetőség) Hiányos karriervonal (korlátozott előrejutási lehetőség) Az énhatárok rugalmas kezelése Az énhatárok rugalmas kezelése

5 Hatékonyságot akadályozó tényezők Frusztrálttá válás a sorozatos kudarcoktól Frusztrálttá válás a sorozatos kudarcoktól Saját személyiségükben rejlő lehetőségek kiaknázatlansága Saját személyiségükben rejlő lehetőségek kiaknázatlansága Személyes problémák kezeletlensége Személyes problémák kezeletlensége

6 Erőforrásaink Állami és önkormányzati szerepvállalás Állami és önkormányzati szerepvállalás Munkahely teendői Munkahely teendői Munkahelyi kapcsolatok Munkahelyi kapcsolatok Interperszonális kapcsolatok jelentősége Interperszonális kapcsolatok jelentősége Család, rokonok, lakóközösség, közvetlen környezet energiái Család, rokonok, lakóközösség, közvetlen környezet energiái Szakmai személyiségfejlődés Szakmai személyiségfejlődés Önismereti munka Önismereti munka Tréningek, szupervíziós lehetőségek kihasználása Tréningek, szupervíziós lehetőségek kihasználása Saját erőforrások ( saját technikák ) Saját erőforrások ( saját technikák )

7 Tehát ki segít a segítőnek? munkahely egyén munkahelyi kollektíva


Letölteni ppt "Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális."

Hasonló előadás


Google Hirdetések