Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A térség munkaerő piaci helyzete, a 2008. évi munkaerő piaci terv, támogatási lehetőségek Tápiószentmárton, 2008. június 5. Lovasné Szemők Ildikó Kirendeltség-vezető.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A térség munkaerő piaci helyzete, a 2008. évi munkaerő piaci terv, támogatási lehetőségek Tápiószentmárton, 2008. június 5. Lovasné Szemők Ildikó Kirendeltség-vezető."— Előadás másolata:

1 A térség munkaerő piaci helyzete, a évi munkaerő piaci terv, támogatási lehetőségek Tápiószentmárton, június 5. Lovasné Szemők Ildikó Kirendeltség-vezető Cegléd © tas

2 A munkanélküliség regionális különbségeinek alakulása a Közép- m agyarországi régióban A regisztrált álláskeresők száma április fő A munkanélküliségi ráta április 3,71% > ,0 3,1-4,0 4,1-5,0 >5,1 Cegléd 6,6 Érd 3,8 Gödöllő 4,0 Szentendre 4,4 Vác 3,7 Budaörs 2,7 Dabas 4,7 Monor 4,3 Nagykáta 7,0 Ráckeve 4,1 Zsámbék 5,9 Budapest 3,2 © tas

3 Foglalkoztatási helyzet Nagykáta térségben Index % Munkanélküliek száma (fő) ,74 Foglalkoztatottak (fő) ,21 Inaktívak (fő) ,84 Népesség (fő) ,59 Munkanélküliségi ráta (%) 7,686,6186,07 Foglalkoztatási ráta (%) 71,5369,9397,76 Aktivitási ráta (%) 77,4774,8996,67 Forrás: Foglalkoztatási Hivatal - KMSR rendszer éves © tas

4 Regisztrált álláskeresők száma április © tas

5 Regisztrált álláskeresők érintett létszáma április © tas

6 Foglalkoztatottá váltak száma április ∑ 1481∑ 1305∑ 1609∑ 1463∑ 599 © tas

7 Tartósan munkanélküliek közül foglalkoztatottá váltak száma ∑ 140∑ 119∑ 103∑ 145 © tas

8 Bejelentett álláshelyek száma április © tas

9 Kiváltott AM könyvek száma április © tas

10 Képzési lehet ő ségeket biztosító források MPA Dec. FA Lépj egyet előre II. KMRMK Uniós programok Felnőttképzési keret Szakképzési Alap

11 Keresett szakmák (2008. évi állásbejelentések száma alapján) Tehergépkocsi-vezetőSzakácsTakarítóVarrónőLakatos Személy- és vagyonőr Gyártósori összeszerelő KőművesEladóSzakácsÁcs-állványozóFémforgácsoló Vízvezeték- és központi fűtés szerelő AsztalosMűanyag-feldolgozó Villamossági szerelő Vendéglátó eladó TűzoltóVillanyszerelőHegesztő

12 Munkaerő-piaci képzésen résztvevők száma május ∑ 831 fő

13 Munkaerő-piaci képzési költségek alakulása május ∑ eFt

14 Közhasznú támogatásban részesülők száma május ∑ fő

15 Közhasznú támogatás költségei május ∑ eFt

16 Bérjellegű támogatásban részesülők száma május ∑ 511 fő

17 Bérjellegű támogatásra felhasznált pénzösszeg május ∑ eFt

18 Vállalkozóvá válást segítő támogatásban résztvevők május ∑ 36 fő

19 Vállalkozóvá válást segítő támogatásra felhasznált keret – május ∑ eFt

20 Aktív eszközökben érintettek létszáma május ∑ fő ∑ 685 fő∑ 612 fő∑ 498 fő∑ 342 fő∑ 798 fő

21 Aktív eszközök költségeinek alakulása május ∑ eFt ∑ eFt∑ eFt∑ eFt∑ eFt

22 START – KÁRTYA A jogosultak köre:  az a fiatal, aki 25-ik életévét, felsőfokú végzettség esetén a 30-ik életévét még nem töltötte be,  tanulmányait befejezte vagy tanulmányait megszakította,  első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt A munkaadót a pályakezdő fiatal foglalkoztatása esetén megillető kedvezmények:  a tételes egészségügyi hozzájárulás alóli mentesség  az egyébként fizetendő 3 %-os munkaadói járulék és a 29 %-os tb. járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 %-ának, második évben 25 %-ának megfelelő fizetési kötelezettség  A munkaadó az előző pontban meghatározott kedvezményt alap-és középfokú végzettségű, vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetén legfeljebb a minimálbér másfélszeres, felsőfokú végzettségű esetén a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesítheti. A START-kártyát a jogosult az állami adóhatóság területi szervénél válthatja ki.

23 START PLUSZ, START EXTRA  A Start Plusz kártyát a gyermekgondozási segély (gyes), a gyermekgondozási díj (gyed), illetve a gyermeknevelési támogatás (gyet) folyósításának megszűnését követően, vagy a gyermekgondozási segély folyósítása mellett munkát vállaló személyek, valamint tartósan állást kereső személyek válthatnák ki.  A Start Plusz kártya tulajdonosát foglalkoztató munkáltatóknak az első évben nem kell megfizetniük a tételes egészségügyi hozzájárulást, valamint a társadalombiztosítási és munkáltatói járulék helyett csak 15 százalékos a járulékfizetési kötelezettség. A második évben ugyancsak nem kell fizetnie a tételes egészségügyi hozzájárulást, a járulékfizetési kötelezettség pedig 25 százalék.  A Start Extra elnevezésű kártyára jogosultak az ötven év feletti, vagy legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező tartósan állást kereső személyek.  A Start Extra kártya tulajdonosát alkalmazó munkáltatóknak ugyancsak nem kell fizetni két évig a tételes egészségügyi hozzájárulást, az első évben viszont teljes járulékmentességgel foglalkoztathatják a kedvezményezetteket, a második évben is csak 15 százalék a járulékfizetési kötelezettségük. A kártyák két éves érvényességi ideje alatt egymást követően több munkáltatónál is érvényesíthető a kedvezmény. A kedvezményeket és a tervezett újabb kedvezmények kiegyenlítését is a Munkaerő-piaci Alap finanszírozza.

24 „Lépj egyet előre” II. Társadalmi Megújulás Operatív Program intézkedése A „Lépj egyet előre II.” programban kérelem alapján támogatható iskolarendszeren kívüli képzés keretében a képzése annak a (felnőttképzési törvény szerint meghatározott) felnőttnek, aki rendelkezik legalább a 6. osztály befejezését igazoló bizonyítvánnyal, és alapfokú iskolai végzettség megszerzésére irányuló képzésben kíván részt venni; a 6. osztály befejezését igazoló általános iskolai végzettséggel nem rendelkezik, és a szakképzés megkezdéséhez szükséges közismereti és szakmai kompetenciák megszerzésére irányuló felzárkóztató képzésben, s ezt követő szakképzésben kíván részt venni, alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezik, de nem rendelkezik szakképzettséggel, és szakképesítés megszerzésére irányuló szakképzésben kíván részt venni; érettségivel rendelkezik, de nem rendelkezik szakképzettséggel, és olyan képzésben kíván részt venni, amelyre a munkaerő-piacon kereslet mutatkozik; Azok a felnőttek, akik már rendelkeznek valamilyen szakmai előképzettséggel, lehetőséget kapnak magasabb szintű, hiányszakmára irányuló szakképesítés megszerzésére; Az elavult szakmával rendelkező felnőttek számára lehetőséget biztosít a program olyan új szakképesítés megszerzésére, amely iránt kereslet mutatkozik a munkaerőpiacon.

25 „Lépj egyet előre” II. Társadalmi Megújulás Operatív Program intézkedése A rendelkezésre álló keretösszeg: Ft (ennek 13%-a használható fel a Közép-magyarországi régióban), melyből felnőtt (a Közép- magyarországi régióban fő) képzésének támogatására nyílik lehetőség A program szeptember 1-től augusztus 31- ig tart. A programba való jelentkezés december 1-ig, illetve visszavonásig tart. További információ a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján található (www.afsz.hu), valamint kérhető az címről.

26 Új Pálya Projekt Az „Új Pálya” program célja, hogy a szerkezetváltási folyamatok és a közszférát érintő reformok foglalkoztatási hatásainak kezelése az aktivitás megőrzését szolgáló, a munkaerő-piacon belüli átmenetet segítő eszközökre épüljön. A rendelkezésre álló keretösszeg: Ft (a Közép- magyarországi régióban Ft). A program időtartama: augusztus augusztus 17. A konstrukció keretében az egyének képzéséhez nyújtunk támogatást. A program elemei az alábbiak lehetnek: - tanácsadások, - tanácsadások, - szakmai-, informatikai- és nyelvi képzések, - szakmai-, informatikai- és nyelvi képzések, - munkáltatói igényeknek megfelelő képesítés megszerzése, - munkáltatói igényeknek megfelelő képesítés megszerzése, - felnőttképzési szakismeret megszerzése, - felnőttképzési szakismeret megszerzése, - önfoglalkoztatás (Pályamódosító hitelprogram) - önfoglalkoztatás (Pályamódosító hitelprogram) További információ a honlapon szeptember 15-től.

27 Köszönöm figyelmüket!


Letölteni ppt "A térség munkaerő piaci helyzete, a 2008. évi munkaerő piaci terv, támogatási lehetőségek Tápiószentmárton, 2008. június 5. Lovasné Szemők Ildikó Kirendeltség-vezető."

Hasonló előadás


Google Hirdetések