Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az 1972-ben született D.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az 1972-ben született D."— Előadás másolata:

1 1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az 1972-ben született D. B. életében, aki a születésekor bekövetkezett oxigénhiányos mozgásidegrendszeri sérülés miatt önálló életvitelre képtelen. Gyermekkora óta kizárólag segítséggel tud járkálni, és csupán percekre képes kapaszkodva megállni. A bottal vagy járókerettel való közlekedéshez nem elég erősek a kezei, ezért önálló helyváltoztatásra nem képes. A LifeStand LSC kerekesszék használata egészségügyi és pszichikai hatásai egyedi eredményeket hozott.

2 2 Egyéni tapasztalatok Egészségügyi hatások A LifeStand gépet kezdettől fogva egyfajta kondigépnek is használta D. B., de nem csupán a felállást gyakorolta ezzel, hanem újabb és újabb tornagyakorlatokat kísérletezett ki, hogy minden izmát megmozgassa, erősítse, illetve a mozgáskoordinációját is javítsa. Elsőként a biztonsági karfa használatát mellőzte. Amikor már elég erősnek érezte magát az álló helyzetben való guruláshoz, egyre többször fordult elő, hogy nem hajtotta maga elé a karfákat, ezáltal a felsőtest tartása javult. A meglévő minimális járásképességben (csak segítséggel közlekedik), a fizikai erőlétben nagyon rövid időn belül minőségi változást okoztak ezek a fejlődések.

3 3 Egyéni tapasztalatok Egészségügyi hatások A LifeStand stabilitását kitapasztalva, újabb mozdulatsorokat talált ki a felhasználó. Pár hónap alatt kigyakorolta, hogy álló helyzetből előrehajol, megérintve a cipőjét, majd önerőből vissza is egyenesedik. Ezt naponta többször egymás után végre tudja már hajtani.

4 4 Egyéni tapasztalatok Egészségügyi hatások A mindennapos torna eredményeképpen a testtartás javult, az izmok, főként a lábizmok erősödtek, a térdek jobban kinyúlnak, illetve csökkent a spaszticitás. Továbbá álló helyzetben apró, egyhelyben lépkedő mozdulatokkal, illetve a lábfejek felváltva történő emelgetésével imitálva a járásképesség fejlesztéséhez szükséges izommozgásokat, rövid időn belül a LifeStand gép nélküli állás és a járás is stabilabb lett.

5 5 Egyéni tapasztalatok Egészségügyi hatások Hasizomfejlesztő gyakorlatok végzésére is alkalmas a LifeStand az állítható háttámlának köszönhetően. A dőlésszög fokozatos beállításával a felhasználó önállóan gyakorolhatja az önerőből történő felülést. A (biztonsági övnek szolgáló) karfák használhatók kapaszkodásképpen a felüléseknél, illetve ülő helyzetben a felhasználó maga elé hajtva rátámaszthatja a kezét, segítve ezzel az egyenesebb testtartást.

6 6 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások: vidámabb és önállóbb élet Egy hagyományos elektromos kerekesszékhez képest a felállító funkcióval bővített segédeszköz a felhasználó számára szinte azt az érzést kelti, mintha nem is lenne már a mozgásában korlátozva.

7 7 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások Erről a hatásról számolt be esetünkben D. B., aki a LifeStand kerekesszéke segítségével olyan munkakört képes már ellátni, amihez nagy szükség van állóképességre, hiszen tolmácsként, hazai és nemzetközi rendezvények szervezőjeként is kap megbízásokat.

8 8 Egyéni tapasztalatok Ülőröplabda Európa Kupa, 2006. szept. 1-9. Pszichikai hatások A felállás lehetősége magabiztosságot, könnyebb integrálódást, és nagyobb munkabírást eredményezett.

9 9 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások A munkán kívül a mindennapi élet egyéb tevékenységeiben is változás történt. Mindamellett, hogy a lakáson belül szinte már minden könnyen elérhetővé vált, újabb hétköznapi teendők önálló végzésére adódott lehetőség, pl. portörlés, takarítás, rendrakás stb. Ezekkel a tevékenységekkel olyan összetett mozgásokat végez, amelyek felérnek egy intenzív tornával, ugyanakkor ezáltal aktívan kiveheti a részét a házimunkából, még hasznosabb családtagnak érezheti magát.

10 10 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások A korábbi több órán keresztüli ülések megszűnése, a sokféle önállóan végezhető mozgáslehetőség a súlyfelesleg leadására is megoldást jelentett.

11 11 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások A LifeStand használatának közvetett hatása, hogy a felhasználó még szívesebben mozdul ki az emberek közé… … akárcsak kikapcsolódni egy koncerten, fagylaltozni, vagy a baráti társasággal bulizni. Gyümölcskarneválon Kerti parti barátokkal Virágkarneváli koncert, gyerekekre felügyelve

12 12 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások A szakkiállításokon sokan érdeklődtek az eddigi tapasztalatokról.

13 13 Egyéni tapasztalatok Pszichikai hatások A tapasztalatok átadásának nagy jelentősége van.


Letölteni ppt "1 Egyéni tapasztalatok A 2005. október 7. óta használt LifeStand felállítós elektromos kerekesszék óriási változásokat hozott az 1972-ben született D."

Hasonló előadás


Google Hirdetések