Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jelek, jelrendszerek. Közlemény Az információt önmagában nem lehet továbbítani, előbb jellé, jelekké kell alakítani. Az így kapott jelsorozatot közleménynek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jelek, jelrendszerek. Közlemény Az információt önmagában nem lehet továbbítani, előbb jellé, jelekké kell alakítani. Az így kapott jelsorozatot közleménynek."— Előadás másolata:

1 Jelek, jelrendszerek

2 Közlemény Az információt önmagában nem lehet továbbítani, előbb jellé, jelekké kell alakítani. Az így kapott jelsorozatot közleménynek nevezzük.

3 Hír A lehető legtömörebben megfogalmazott közleményt hírnek nevezzük

4 A közleménynek van: Információtartalma Információtartalma Azt mutatja meg, hogy milyen információt hordoz. Információ mennyisége Információ mennyisége Mennyi információt hordoz.

5 Jelek, jelrendszerek Jelölő Egy érzékszervünkkel felfogható jelenség. (hangsor, rajz csengőszó, …) Jelölt Az amire ennek kapcsán gondolunk, tehát a jelentése. ( kezdődik vagy véget ér az óra) A jel tulajdonképpen két dologból, a jelölőből és a jelöltből áll:

6 Jelrendszer Az információ továbbításához használt jelek a szükséges szabályokkal együtt jelrendszert alkotnak. Az ember számára legfontosabb, leggyakrabban használt jelrendszere az anyanyelve.

7 Az információ átadás folyamata adó vevő kódolásdekódolás Csatorna -természetes - mesterséges Inf. forrás címzett zaj

8 Kódolás Amikor egyik jelrendszer jeleit egy másik jelrendszer jeleivé alakítjuk át, akkor kódolásról beszélünk.


Letölteni ppt "Jelek, jelrendszerek. Közlemény Az információt önmagában nem lehet továbbítani, előbb jellé, jelekké kell alakítani. Az így kapott jelsorozatot közleménynek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések