Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági."— Előadás másolata:

1 Biomassza-óvatosság

2 Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági túltermelés többleteinek levezetése Munkahelyek megtartása vidéken, új munkahelyek a feldolgozó iparban

3 Okok az óvatosságra 1.A biomassza az emberiség növekvő energiaigényének csillapítására szolgál, s nem helyettesíti a fosszilis energiaforrásokat. 2.Nincs elegendő terület arra, hogy egyszerre elégítsük ki az emberiség élelem, növényi rost, energia, s természetvédelmi szükségletét (igényeit).

4 Okok az óvatosságra 3. A sokféle igény egyszerre történő kielégítése versengést indít el a különféle használati igények között a rendelkezésre álló területekért. 4. A versengés miatt helyi, s globális területi átterhelések jönnek létre.

5 Okok az óvatosságra 5. A területi átterhelések környezeti terhelésekhez vezetnek – nő az erőforrás, terület-felhasználás, s a kibocsátások -Délkelet Ázsiában duplájára nőtt a pálmaültetvények területe az őserdők helyén -Indonézia a világ harmadik legnagyobb ÜHG kibocsátója lett

6 Okok az óvatosságra 6. Az ÜHG terhelés a mezőgazdaság intenzitásának növekedése miatt is nő. -Műtrágyák használata – dinitrogén-oxid, 300-szoros felmelegítő hatás 7. A kiterjedő felszínhasználat csökkenti az ökoszisztéma szolgáltatásokat

7 Okok az óvatosságra 8. Önmagában sincs pozitív ÜHG egyensúlya a bioüzemanyagoknak, mert a virtuális környezeti terhekkel nem számolnak a mérlegekben 9. Az energiamérlegben sem adhat nagyobb energiatöbbletet, mint amennyit a növény megkötött a nap sugárzó energiájából, ezt is csak tökéletes hatásfoknál.

8 Okok az óvatosságra 10. Szociális hatások: -Területi vetélkedés miatt alapanyag drágulás, élelmiszerek, rostanyagok drágulása. - További intenzitás növekedés a mezőgazdaságban, birtok-koncentráció növekedése (kevesebb tulajdonos, több monokultúra, több gép – jobb agrobiznisz keveseknek)

9 Okok az óvatosságra -Növelhető-e a produkció a globális éghajlatváltozásban? -Elégethető-e az élet? Ha az állandó növekedés lehetséges lenne, a bioszféra megtette volna, a nap sugárzó energiájának bőségében, de az ökológiai folyamatok limitáltak, így nincs lehetőség a végtelen növekedésre!


Letölteni ppt "Biomassza-óvatosság. Érvek a biomassza mellett ÜHG kibocsátás mérséklése Energiafüggőség oldása a fosszilis energiahordozóktól, azok importjától A mezőgazdasági."

Hasonló előadás


Google Hirdetések