Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ókeresztény Sírkamrák. Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ókeresztény Sírkamrák. Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812."— Előadás másolata:

1 Ókeresztény Sírkamrák

2 Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812 helyszínét vette fel. Világörökségi Listájára. Ebből 628 kulturális, 160 pedig természeti kategóriában került felvételre. További 24 világörökségi helyszín besorolása egy ún. vegyes kategóriába történt, mivel ezek egyformán képviselnek kulturális és természeti értéket. Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812 helyszínét vette fel. Világörökségi Listájára. Ebből 628 kulturális, 160 pedig természeti kategóriában került felvételre. További 24 világörökségi helyszín besorolása egy ún. vegyes kategóriába történt, mivel ezek egyformán képviselnek kulturális és természeti értéket.

3 Korsós Sírkamra A sírkamra boltozata beomlott, de vannak nyomai annak, hogy festve volt – az omladékból ugyanis geometrikus mintával díszített vakolatdarabok kerültek elő. A falakon a geometrikus díszítés a A sírkamra boltozata beomlott, de vannak nyomai annak, hogy festve volt – az omladékból ugyanis geometrikus mintával díszített vakolatdarabok kerültek elő. A falakon a geometrikus díszítés a

4 Korsós Sírkamra Az északi falon szőlőindák keretezik. A balkáni eredetű szőlőinda mindig a halálhoz kapcsolódik. A falfülkében korsó és pohárábrázolásalátható. Az északi falon szőlőindák keretezik. A balkáni eredetű szőlőinda mindig a halálhoz kapcsolódik. A falfülkében korsó és pohárábrázolásalátható.

5 Korsós sírkamra Paradicsomkert ábrázolása, ahonnan az élő ember a bűnbeesés óta ugyan ki van zárva (erre utal a kerítésmotívum), de a halál után ismét visszajuthat oda. Paradicsomkert ábrázolása, ahonnan az élő ember a bűnbeesés óta ugyan ki van zárva (erre utal a kerítésmotívum), de a halál után ismét visszajuthat oda. Tárgyak, s feltehetően valamilyen vallásos jelentést hordoznak. Lehet, hogy az úrvacsora szent edényeinek szimbolikus ábrázolásai, vagy a lélek túlvilági szomjúságát hivatottak enyhíteni. Tárgyak, s feltehetően valamilyen vallásos jelentést hordoznak. Lehet, hogy az úrvacsora szent edényeinek szimbolikus ábrázolásai, vagy a lélek túlvilági szomjúságát hivatottak enyhíteni.

6 Péter Pál sírkamra Az I. számú - Péter-Pál - sírkamra talán a legismertebb pannóniai ókeresztény építmény, hiszen már 1782 óta tudnak létezéséről. Nevét onnan kapta, hogy a bejárattal szembeni főfalon Péter és Pál apostolok mutatnak rá. Az I. számú - Péter-Pál - sírkamra talán a legismertebb pannóniai ókeresztény építmény, hiszen már 1782 óta tudnak létezéséről. Nevét onnan kapta, hogy a bejárattal szembeni főfalon Péter és Pál apostolok mutatnak rá.

7 Péter Pál sírkamra Jézus jelenlétét szimbolizáló Krisztus- monogramra. E dongaboltozatos sírkamra teljes belső falfelületét is bibliai jeleneteket ábrázoló freskók, valamint gazdag növényi és állati ornamentika díszíti. Jézus jelenlétét szimbolizáló Krisztus- monogramra. E dongaboltozatos sírkamra teljes belső falfelületét is bibliai jeleneteket ábrázoló freskók, valamint gazdag növényi és állati ornamentika díszíti.

8 Ókeresztény Mauzóleum 1975-ben, a Szent István tér átalakításakor került felszínre a IV. század végén épült Ókeresztény mauzóleum, egy nagyméretű, egyhajós, keletre tájolt kápolna. Alatta egy tőle szerkezetileg független, vele egyidőben épített, kisebb méretű sírkamra található. 1975-ben, a Szent István tér átalakításakor került felszínre a IV. század végén épült Ókeresztény mauzóleum, egy nagyméretű, egyhajós, keletre tájolt kápolna. Alatta egy tőle szerkezetileg független, vele egyidőben épített, kisebb méretű sírkamra található.

9 Ókeresztény Mauzóleum Az épületegyüttest feltehetőleg egy fontos személy tiszteletére emelték, akinek III. századi fehér márvány szarkofágja a sírkamra déli oldalán áll. A sírkamra többi falát falfestmények - bibliai tárgyú freskók és növényi ornamentika - borítja.

10 Cella Septichora A világon egyedülálló látványosság lesz a pécsi világörökség. Utána valamennyi sírkamra megtekinthetjük. 60 év után a régészek teljesen feltárják a hétkaréjos sírkápolnát is.

11 Cella Septichora A hétkaréjos sírkápolna öt méterrel a jelenlegi utca szint alatt fekszik. Gosztonyi Gyula régész még a negyvenes években megpróbálta feltárni. Akkor csak a falakig jutottak. Ma már van olyan technika is, hogy teljesen kiássák a cella septichorát.

12 Festetlen sírkamra A székesegyház délkeleti oldalánál található. 1913— 1914 A székesegyház délkeleti oldalánál található. 1913— 1914 -ben került elő. Festetlen. Dongaboltozata nem maradt meg, oldalfalai épek. Széttört mészkőszarkofágja a fedéllel együtt -ben került elő. Festetlen. Dongaboltozata nem maradt meg, oldalfalai épek. Széttört mészkőszarkofágja a fedéllel együtt

13 Vége További információk: a w w w w w wwww wwww.... pppp eeee cccc ssss oooo rrrr oooo kkkk ssss eeee gggg.... hhhh uuuu - - - - n Keszerice Dávid 7.a


Letölteni ppt "Ókeresztény Sírkamrák. Az UNESCO Világörökségi Listája Az 1972-ben elfogadott Világörökség Egyezmény kritériumai alapján az UNESCO eddig 137 állam 812."

Hasonló előadás


Google Hirdetések