Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TÁMOP 5.2.5-08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TÁMOP 5.2.5-08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub."— Előadás másolata:

1 TÁMOP 5.2.5-08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub

2 A 2006-ban a kormányprogram ifjúságra vonatkozó vállalása kimondta: a Kormány feladata, hogy elősegítse a fiatalok társadalmi integrációját. Megalkotta a Nemzeti Ifjúsági Programot, amely a tanulás, a munkavállalás, az otthonteremtés és a családalapítás területein egyenlő esélyeket kíván teremteni a fiatalok számára.

3 Jelenleg a magyar lakosság több mint 27%-a sorolható az ifjúsági korosztályokhoz (8-30 év közötti fiatalok), ami megfelel az európai átlagnak.

4 „…Hogy általuk legyen jobb!” NIS 2009-2024

5 SZAKMAI STRUKTÚRÁK, KÉPZÉS Az ifjúsági szolgáltatások katalizátor szerepet játszanak a települések, kerületek, kistérségek életében. Ifjúsági szolgáltatások (ifjúsági információs és tanácsadó irodák, ifjúsági információs pontok, ifjúsági közösségi terek, felkereső ifjúsági munka) száma nő. Nem jellemző az ágazatközi együttműködés - „töredezett” humánszolgáltatási rendszer - szolgáltatási potenciál marad kihasználatlan. Igazgatási és szakmai szempontból egyaránt szabályozatlan a referensek feladat- és munkaköre - „ifjúsági szakértő szakirányú továbbképzés”.

6 EURÓPAI TRENDEK: demográfiai kihívások szakmai és pénzügyi erőforrás az ifjúságra az integrált ifjúságpolitikai tervezés időszaka felértékelődnek a nem formális és informális úton megszerezhető kompetenciák, az infokommunikációs eszközök használata a vállalatok társadalmi célokra fordított erőforrásai növekednek napirenden van az egyéni és társadalmi felelősség kérdése

7 Az Európai Ifjúsági Stratégia Nélkülözhetetlenek azon kulcskompetenciák kialakítása, amelyek elég rugalmasak ahhoz, hogy az egész életen át fejleszteni lehessen őket.

8

9 Közösségi szintű együttműködés ( 1988, 2001, 2009 ) Az EU ifjúságpolitika három pillére: A fiatalok aktív polgársága (részvétel, információ, önkéntesség és a fiatalok jobb ismerete) A fiatalok aktív polgársága (részvétel, információ, önkéntesség és a fiatalok jobb ismerete) Társadalmi és foglalkoztatási integráció (foglalkoztatás / társadalmi beilleszkedés, oktatás / szakképzés, a munka és a magánélet összeegyeztetése) Társadalmi és foglalkoztatási integráció (foglalkoztatás / társadalmi beilleszkedés, oktatás / szakképzés, a munka és a magánélet összeegyeztetése) Az ifjúság szélesebb körű bevonása a döntés előkészítésekbe Az ifjúság szélesebb körű bevonása a döntés előkészítésekbe

10 Helyi koncepció A helyi gyermek- és ifjúsági feladatok ellátásához koordinációs rendszer fejlesztése – Gyermek - és Ifjúsági Kerekasztal létrehozása: A kerületi önkormányzat vezetői, bizottságok képviselői Kerületi intézmények munkatársai Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviselői (GYIÖK) A polgármesteri hivatal gyermek- és ifjúsági ügyeivel foglalkozó referense(i) Rendőrség Civil szféra (egyesületek, alapítványok, egyéb szervezetek)

11 Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás

12 Csomópont pályázat A kerületi Gyermek- és ifjúságpolitikai koncepcióban megfogalmazott célok megvalósítása Megvalósítás időtartama: 2009. 04. 15 – 2011. április 15. Információs pont kialakítása (Csokonai Művelődési Központ) Ágazatközi együttműködések kialakítása Formális és non-formális ifjúsági közösségek kialakítása Fiatalok értékteremtő szabadidős komplex programok megvalósítása Hátrányos helyzetű fiatalok életminőségének javítása, egyéni és/vagy közösségi kompetenciáinak fejlesztése Tematikus akció napok

13

14


Letölteni ppt "TÁMOP 5.2.5-08/1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub."

Hasonló előadás


Google Hirdetések