Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során."— Előadás másolata:

1

2

3

4 Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó től volt újra látogatható, miután az es szabadságharc során az eredeti, Pollack Mihály által tervezett épületet lerombolták. Az épület stílusjegyei keleties, szecessziós és romantikus beütésekből állnak össze, gazdag épületszobrászati elemekkel díszítve. Feszl Frigyes - aki 1859-ben kapott megbízást az új Vigadó megtervezésére - neve fémjelzi a Dohány utcai Zsinagógát is.

5

6

7 Gresham-palota A budapesti Roosevelt téren áll az 1906-ban, szecessziós stílusban épült Gresham-palota. Építtetője a brit Gresham Életbiztosító Társaság volt. Quittner Zsigmond építészt bízták meg a tervezéssel, és a kor legjelentősebb művészeit is bevonták a munkálatokba. A Műemlékvédelmi Hivatal 1998-ban engedélyezte, hogy luxusszállodává alakítsák az épületet, megtartva annak különleges szecessziós stílusjegyeit.

8

9 Magyar Tudományos Akadémia Az Akadémia Roosevelt téri épülete Budapest első neoreneszánsz műemléke, 1865-ben adták át. Gróf Széchenyi István 1825-ben ajánlotta fel egyéves jövedelmét Magyarország első tudományos akadémiájának megalapítására. Ezért is tanítják nevét a történelemkönyvek úgy, mint a legnagyobb magyarét.

10

11 Parlament Az eklektikus épület a századfordulón készült el. Budapest és a dunai panoráma szimbólumává vált. A sok kis torony és kőcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszik. A világ egyik legnagyobb, parlamentként működő épülete. A vendégek tiszteletet parancsoló kőoroszlánok között léphetnek be az épületbe, majd díszes lépcsőn jutnak el a kupolaterembe, amely a legelegánsabb állami fogadások színhelye. Innen nyílik a két szimmetrikus szárny, mely egykor az alsó- és a felsőháznak adott otthont. A Parlamentben őrzik a magyar Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

12 Néprajzi Múzeum

13 A Parlament szomszédságában található, egykori királyi kúria pompás épülete reneszánsz, barokk és klasszicista elemeket egyesít. Állandó kiállításai: A magyar nép hagyományos kultúrája; Az őstársadalmaktól a civilizációig.

14


Letölteni ppt "Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során."

Hasonló előadás


Google Hirdetések