Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során."— Előadás másolata:

1

2

3

4 Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során az eredeti, Pollack Mihály által tervezett épületet lerombolták. Az épület stílusjegyei keleties, szecessziós és romantikus beütésekből állnak össze, gazdag épületszobrászati elemekkel díszítve. Feszl Frigyes - aki 1859-ben kapott megbízást az új Vigadó megtervezésére - neve fémjelzi a Dohány utcai Zsinagógát is.

5

6

7 Gresham-palota A budapesti Roosevelt téren áll az 1906-ban, szecessziós stílusban épült Gresham-palota. Építtetője a brit Gresham Életbiztosító Társaság volt. Quittner Zsigmond építészt bízták meg a tervezéssel, és a kor legjelentősebb művészeit is bevonták a munkálatokba. A Műemlékvédelmi Hivatal 1998-ban engedélyezte, hogy luxusszállodává alakítsák az épületet, megtartva annak különleges szecessziós stílusjegyeit.

8

9 Magyar Tudományos Akadémia Az Akadémia Roosevelt téri épülete Budapest első neoreneszánsz műemléke, 1865-ben adták át. Gróf Széchenyi István 1825-ben ajánlotta fel egyéves jövedelmét Magyarország első tudományos akadémiájának megalapítására. Ezért is tanítják nevét a történelemkönyvek úgy, mint a legnagyobb magyarét.

10

11 Parlament Az eklektikus épület a századfordulón készült el. Budapest és a dunai panoráma szimbólumává vált. A sok kis torony és kőcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszik. A világ egyik legnagyobb, parlamentként működő épülete. A vendégek tiszteletet parancsoló kőoroszlánok között léphetnek be az épületbe, majd díszes lépcsőn jutnak el a kupolaterembe, amely a legelegánsabb állami fogadások színhelye. Innen nyílik a két szimmetrikus szárny, mely egykor az alsó- és a felsőháznak adott otthont. A Parlamentben őrzik a magyar Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

12 Néprajzi Múzeum

13 A Parlament szomszédságában található, egykori királyi kúria pompás épülete reneszánsz, barokk és klasszicista elemeket egyesít. Állandó kiállításai: A magyar nép hagyományos kultúrája; Az őstársadalmaktól a civilizációig.

14


Letölteni ppt "Budapest legszebb koncertépülete, a pesti Dunakorzó mentén fekvő Vigadó. 1865-től volt újra látogatható, miután az 1848-49-es szabadságharc során."

Hasonló előadás


Google Hirdetések