Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM."— Előadás másolata:

1 BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM

2 Várnegyed Budavári Palota Várszínház Szentháromság tér Mátyás-templom Halászbástya Táncsics Mihály börtöne Hadtörténeti Múzeum

3 Várnegyed

4 Várnegyed

5 Budai Vár - Várnegyed A Budai Várnegyedet kedves utcái, régi házai, gázlámpái és csodálatos műemlékei teszik Budapest leghangulatosabb sétáló negyedévé. A Dísz tér és a Mátyás templom közti területet középkori épületek, és XVII. századi barokk és copf paloták díszítik. A városrész egyedülálló jellegzetességei a házak kapualjában található ülőfülkék, melyek valószínűleg a vendégek kíséretének várakozóhelyéül szolgáltak.

6 Budavári Palota

7 Budai Vár - Királyi Palota
A Várhegy déli részén található a Királyi Palota. Az eredetileg középkorban épített palota a török hódítás idején szinte teljesen megsemmisült. A barokk stílusú palota a XVII-XIX. században nyerte el mai formáját. A Palota kulturális intézményeknek és múzeumoknak ad otthont (Széchenyi Könyvtár, Magyar Nemzeti Galéria, Kortárs Művészeti Múzeum - Ludwig Gyűjtemény, Budapesti Történeti Múzeum).

8 Bécsi kapu

9 Sándor Palota

10 Sándor Palota A palota első lakói Sándor Vince gróf és felesége, Szapáry Anna grófnő voltak. 2003 februárja óta a Sándor Palota a Köztársasági Elnöki Hivatalnak ad otthont.

11 Szentháromság tér

12 Budai Vár - Szentháromság tér
A Várnegyed központjában található tér közepén áll a Szentháromság Szobor, a régi budai városháza és a Mátyás templom, valamint a magyar Borok Háza.

13 Mátyás-templom

14 Budai vár - Mátyás Templom
A templom szinte egyidős a Királyi Palotával. Az eredetileg a XIII. században épített templomot a századok folyamán többször is újjáépítették. A törökök 1541-ben elfoglalták Budát, és dzsámivá alakították a templomot, amelynek freskóit lemeszelték. A Mátyás templom a végleges formáját a XIX. században nyerte el, amikor a ma is látható neogótikus stílusban újjáépítették. Falait bibliai jelenetek és a magyar történelem legfontosabb eseményei díszítik. A templom kitűnő akusztikával rendelkezik ezért gyakoriak az itt tartott hangversenyek.

15 Halászbástya

16 Budai vár - Halászbástya
A Mátyás-templom mellett, a középkori halpiac helyén épült meg 1905-ben. Célja a Várnegyed lezárására, és a Pestről látható panoráma díszítése. Ezt a városképet az UNESCO 1988-ban a Világörökség listájára is felvette.

17 Hadtörténeti Múzeum

18 Hadtörténeti Múzeum Kiemelkedően gazdag fegyvergyűjteményt őriz a török háborúk előtti időktől a XX. századig. Egyenruha-, zászló-, térkép-, lövedék- és 28 ezer darabos numizmatikai gyűjteménye van.


Letölteni ppt "BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM."

Hasonló előadás


Google Hirdetések