Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyöngyös jellegzetességei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyöngyös jellegzetességei"— Előadás másolata:

1 Gyöngyös jellegzetességei

2 ORCZY KASTÉLY: Gyöngyös városának szívében, a Kossuth u. 40
ORCZY KASTÉLY: Gyöngyös városának szívében, a Kossuth u. 40. szám alatt található a napjainkban a Mátra Múzeum otthonául szolgáló Orczy-kastély és kertje. A közel 2 ha-os park 1952 óta helyi jelentőségű védett természetvédelmi terület.

3 ORCZY KASTÉLY ORCZYKERTI-TÓ

4 GYÖGYÖSI-TÓ A Mátra lábánál Gyöngyöstől 1 km-rehelyezkedik el a Gyöngyösi víztározó másnéven a Deli-tó. A város dél-nyugati részénelterülő 54 hektáros tározó festői környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó horgászokat és családjukat. A tározó 70,3 km² vízgyűjtő területtel rendelkezik,  maximális felszíne 63 Ha, maximális vízmélysége 8,7 méter,  két patak táplálja, a Toka és a Tarján-patak melynek köszönhetően az állandó átfolyó vízhozam  biztosított.

5

6 Mátra jellegzetességei

7 Sás-tó: A Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik
Sás-tó: A Gyöngyöshöz tartozó Mátrafüredtől északra fekszik. A tengerszint feletti magassága 507 méter. Sástói kilátó: A torony 50 méter magas, kilengése nagy, tetején és oldalán adó-vevő és adósugározó készülék található. Esős időben veszélyes, csúszós, szép kilátást nem nyújt. A településrész jól kiépült; kemping, abc, éttermek és büfék találhatók itt.

8 SÁSTÓI KILÁTÓ SÁSTÓI-TÓ

9 Kékestető A Kékes vagy Kékes tető Magyarország legmagasabb hegycsúcsa méter magas, a Mátra hegységben (Északi-középhegység) található. A csúcson egy nemzeti színűre festett kő jelzi a magassági pontot.

10

11 VISONTAI-HŐERŐMŰ A Mátrai Erőmű ZRt. 2 db 100 MW-os, 1 db 220 MW-os 2 db 232 MW-os lignit és 2 db 33 MW-os gázüzemű energiatermelő blokkal rendelkezik. A blokkok fő egységei: gőzkazán, elekrofilter, gőzturbina, generátor, főtranszformátor, hűtőrendszer. A visontai bányákból kitermelt és a törőműben 40 mm-re aprított szén, illetve a Bükkábrányból vasúton érkező tört szén az erőmű szénterére kerül, amely 200 ezer tonna tüzelőanyag tárolására alkalmas.

12

13 GYÖNGYÖSI IPARI PARK A Kft 1999-ben alakult és az .Ipari Park. címet 2000-ben nyerte el. A tulajdonosok mindegyike érdekelt a park sikeres és hatékony fejlesztésében és a befektetett tőke megtérülésében. A Park területe kiváló logisztikai adottságokkal bír: 1 km-re van az M3-as autópálya csomópontjától és saját iparvágánnyal rendelkezik.

14

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !!!!!!


Letölteni ppt "Gyöngyös jellegzetességei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések