Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Napkor A mi településünk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Napkor A mi településünk."— Előadás másolata:

1 Napkor A mi településünk

2 NYÍREGYHÁZA NAPKOR Napkor a Közép-Nyírségben Nyíregyházától 12 km-re keletre található a település. A községen áthalad a 41-es főút, valamint a Nyíregyháza - Vásárosnamény  vasútvonal.

3 A falut homokbuckák veszik körül.
Itt emelkedik Szabolcs  középső területének legnagyobb dombja, a Golyóbis. A községet 1231-ben említi először írásos feljegyzés. A régészeti adatok azt mutatják, hogy a falu már a tatárjárás előtt is létezett.

4 A községnek 3867 lakosa van. 3 egyházi felekezet található:
Görög katolikus Református Római katolikus

5 A római katolikus műemlék templomot egy 1271-ben kelt levél említi először. A XVI. századtól a reformátusok használták, de a nagy pestisjárvány után Mária Terézia és II. József es években svábokat telepített Napkorra. A betelepített lakosság vallására tekintettel a középkori templom ismét a katolikusok kezébe került. A templom kora gótikus eredetű a XIII. századból. 1762-ben barokk stílusban átalakították, 1948-ban kibővítették. Az 1996-os felújítás során XIII. századi freskót találtak.

6 A község görög katolikus temploma klasszicista jellegű, egyhajós falusi templom, melyet 1859-ben építettek.

7 A református imaházban gyűlnek össze Istentiszteletre a gyülekezet tagjai , amely 2008-tól önálló Missziói gyülekezetként működik.

8 Polgármesteri hivatal

9 A községben élt Báró Jósika Miklós, a magyar regényírás úttörője.
2005-ben avattuk fel a Veres Gyula Alpár által készített szobrát, melyet a lakóhelyéül szolgáló volt Kállay kastély, jelenleg nevét viselő Általános iskola parkjában állítottunk fel. A Báró Jósika Miklós nevét viselő Általános iskolában közel 300 diák tanul.

10

11

12 A településen 2006-ban felújított korszerű 150 fős óvoda óvja, neveli a község apróságait.

13 Millenniumi emlékpark

14 A faluházán található teleház és könyvtár a művelődést, szórakozást biztosítja.

15 A község lakói ápolják a hagyományokat, a hagyományőrző lovasbandérium bemutatói, a faluház berkeiben alakult asszonykórus dalai útján is.

16 Falumúzeum

17 A község határában található az Országos Meteorológiai Szolgálat radarmeteorológiai obszervatóriuma, ahonnan nagyon szép kilátás nyílik a tájra.

18 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Napkor A mi településünk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések