Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Badacsonytomaj.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Badacsonytomaj."— Előadás másolata:

1 Badacsonytomaj

2 A város története, születése
Nevének eredete Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet. Története Területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy kelta település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt.

3 A Város hagyományai A régió talán legimpozánsabb őszi programot teremtő rendezvénye a Badacsonyi Szüret.

4 Rózsakő A hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét. A néphit azután fontos szerepet adott a kőnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek.

5 A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll.
A Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll.

6 Ranolder kereszt A hegy délnyugati oldalán, mintegy négyszáz méteres magasságban áll szeptember 14-e óta az a klasszicista kőkereszt, melyet állíttatójáról, a veszprémi püspökről neveznek Ranolder-keresztnek. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre.

7 Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola
Az 1986-ban épült ,,új” iskola a mai napig szép, és modern épület. Felszereltsége kiváló, minden igényt kielégítő. Az évek során a diákok, a tanárok és a szülők munkája nyomán a falak megteltek élettel. Az intézmény a megye nevelés-oktatásának gyöngyszeme, sikeres pedagógiai műhely lett.

8 Iskolánk névadója: Tatay Sándor író
1910-ben született Bakonytamásiban Édesapja lelkész Tanulmányait: Tatán,Pápán és Szarvason végezte Bejárta Európa híres városait 1844-től ig élt Badacsonyban

9 Tatay Sándor művei:

10 Képek iskolánk életéből
Farsang Tanévzáró

11 Sportnap Kerámia festés

12 Közös sítáborban Krahulén

13 Kirándulás az új Kisfaludy kilátóhoz
A víz világnapján !

14 Ünnepi műsor 2012. Köszönjük figyelmüket !


Letölteni ppt "Badacsonytomaj."

Hasonló előadás


Google Hirdetések