Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Badacsonytomaj A város története, születése Nevének eredete Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Badacsonytomaj A város története, születése Nevének eredete Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta."— Előadás másolata:

1

2 Badacsonytomaj

3 A város története, születése Nevének eredete Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet. Története Területe már az ókorban is lakott volt, az ásatások felszínre hozták egy kelta település maradványait. A rómaiak egész biztosan termesztettek itt szőlőt, a Badacsony oldalán akkoriban is számos ültetvény volt.

4 A Város hagyományai A régió talán legimpozánsabb őszi programot teremtő rendezvénye a Badacsonyi Szüret.

5 Rózsakő A hegyoldalról lehasadt bazalttuskó valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét. A néphit azután fontos szerepet adott a kőnek: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek.

6 Bujdosók lépcsője A Bujdosók lépcsője igazi kihívás a turistáknak, de ha eljutnak a tördemici kilátóig csodálatos panorámában gyönyörködhetnek. A Bujdosók lépcsője összesen 464 lépcsőfokból áll.

7 Ranolder kereszt A hegy délnyugati oldalán, mintegy négyszáz méteres magasságban áll 1857. szeptember 14-e óta az a klasszicista kőkereszt, melyet állíttatójáról, a veszprémi püspökről neveznek Ranolder-keresztnek. A kereszt egy-egy nagyobb darabját 40 bivallyal vontatták fel a hegyre.

8 Tatay Sándor Közös Fenntartású Általános Iskola Az 1986-ban épült,,új” iskola a mai napig szép, és modern épület. Felszereltsége kiváló, minden igényt kielégítő. Az évek során a diákok, a tanárok és a szülők munkája nyomán a falak megteltek élettel. Az intézmény a megye nevelés-oktatásának gyöngyszeme, sikeres pedagógiai műhely lett.

9 Iskolánk névadója: Tatay Sándor író 1910-ben született Bakonytamásiban Édesapja lelkész Tanulmányait: Tatán,Pápán és Szarvason végezte Bejárta Európa híres városait 1844-től -1991-ig élt Badacsonyban

10 Tatay Sándor művei:

11 Képek iskolánk életéből Farsang Tanévzáró

12 Sportnap Kerámia festés

13 Közös sítáborban Krahulén

14 Kirándulás az új Kisfaludy kilátóhoz A víz világnapján !

15 Ünnepi műsor 2012. Köszönjük figyelmüket !


Letölteni ppt "Badacsonytomaj A város története, születése Nevének eredete Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta."

Hasonló előadás


Google Hirdetések