Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája."— Előadás másolata:

1 A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája

2 Magevő hangyák és rágcsálók tápláléknagyság-átfedése az arizonai sivatagban (Brown és Davidson 1977)

3 Brown és Davidson (1977) terepkísérletei magevő guildeken

4 A betelepített szürke mókus (Sciurus carolinensis) a vörös mókus (Sciurus vulgaris) alábbi fitness komponenseit befolyásolja (Gurnell & al. 2004): (1) Lerövidíti a rezidencia idejét (adultét és fiatalét egyaránt); (2) Kevesebb nőstény szaporodik; (3) A nőstények testnagysága kisebb; (4) A nőstények egyedi fekunditása kisebb; (5) Ezek populációméret-csökkenést és esetenként kipusztulást eredményeznek. A kompetíció hatása a fitness komponenseire

5 A niche-szegregáció két formája Fundamentális (prekompetitív) niche-határok Realizált (poszkompetitív) niche

6 F. fusca egyedül F. exsecta F. fusca F. exsecta társaságában Niche-szegragáció az aktivitási ökostátuszban

7 Erdei madarakat szegregáló ökológiai mechanizmusok Horitonzális elkülönülés füzike/füzike, légykapó/ rozsdafarkú cinege/cinege/cinege harkály vagy seregély/összes többi Táplálékspecializáció térbeli szegregáció nélkül Vertikális elkülönülés csuszka, fakúsz / cinegék/légykapó, rozsdafarkú Nagyfakopáncs/ seregély/ csuszka/ fakúsz 1 2 233 Edington & Edington (1972) után

8 Jellegpolarizáció („Character displacement”)

9 Geospiza pintyek csőrméret-eloszlása (Galapagos) G. fuliginosa, G. fortis G. magnirostris

10 Maggyűjtő hangyák mandibula-mérete A Messor (Veromessor) pergandei madibula- hosszának variációs koefficiense a maggyűjtőhangya- diverzitás függvényében

11 Maggyűjtő hangyák mandibula-mérete A Messor (Veromessor) pergandei madibula- mérete a koegzisztens fajok átlagos méretével összehasonlítva (Davidson 1978 után)

12 „Competitive release” Kompetítorok hiányában olyan készlet-osztályokat hasznosít a populáció, amit a faj eredeti élőhelyén nem hasznosított ill. olyan viselkedési formákat mutat, amely eredeti élőhelyén szokatlan. (1) Az adott populáció a faj nem jellemző/nem eredeti élőhelyén él (pl. széncinege parkokban, temetőkben) (2) Invazív vagy betelepített fajok új élőhelyeiken (pl. Myrmica rubra az Újvilágban, Monomorium pharaonis számos helyen, Oryctolagus cuniculus Ausztráliában stb.) (3) Sajátos körülmények között (pl. Formica cinerea szukcesszionális dűnéken szuperkolonista)

13 Diffúz kompetíció Nem elemi interakció, mert több kompetítor vesz részt benne. Klasszikus példa a magevő hangyák, kisemlősök és madarak kompetíciója é-amerikai félsivatagokban. MacArthur szerint a diffúz kompetícióban a niche-térben középső pozíciót elfoglaló populáció kipusztulási esélye a legnagyobb. Ez nem minden esetben igaz (pl. Lasius niger – Plagiolepis pygmaea – Formica cunicularia)

14 Diffúz kompetíció lehetősége: több populációs közösség niche-átfedési viszonyai

15 A térbeli heterogenitás hatása: 1. „fine grained”; 2. „coarse grained” habitat 1 2

16 Rosenzweig modellje

17 Stresszelő élőhely hatása

18 Hangyák életmenet tulajdonságai

19 Csalétkes kísérletek hangyákkal

20

21 ..és kizárási frekvenciája : oszcilláció és monopolizáció Versengő hangyák egyedszáma..

22 Versengő hangyák fázissíkja Domináns (Formica s.str.) Szubordinált/szubmisszív (pl. Myrmica, Serviformia)

23 R1 R2 A kipusztul B kipusztul A B Egyensúly Tilman készlet-dinamikai modellje

24 A készlet-dinamikai modell és a koegzisztencia a növényközösségekben

25 Chase & Leibold (2003) új „niche- koncepciója” Főleg Tilman modelljeinek hatására és számos hasonló modell grafikus reprezentációját kifejlesztve, új niche-fogalmat vezettek be: a niche magába foglalja mind a „faj”/ „organizmus” igényeit (b ≥ d), mint pedig a hatásukat a környezetre. A környezetnek van niche-e/ökostátusza? A élőhely a niche-t alkotó környezet részhalmaza.

26 A regionálistól a lokálisig: a léptékek szerepe FAJKÉSZLET (NAGY SKÁLA: REGIONÁLIS FAUNA) FAJKÉSZLET (KÖZEPES „ TÁJ ” LÉPTÉK: META- & SIGMA KÖZÖSSÉG) TÁRSULÁS (LOKÁLIS LÉPTÉK) speciációextinkció immigráció/terjedés emigráció extinktió EGYÜTTES (LOKÁLIS LÉPTÉK) kolonizáció társulási szabályok „ecesis” extinkció emigráció lokális extinkió

27 A kompetíciós vita Diamond (1975) : gyümölcsevő galambok elterjedése Új-Guinea környéki szigeteken

28 Az élőlények tömegviszonyai és a vizsgálatok száma (Strong 1983 után)

29 Maynard Smith modellje Készletek Zsákmányok Ragadozók Csúcsragadozók x1x2 x3x4 X5x6

30 A kompetíció stabilizáló szerepe különböző szinteken (E) A csúcs- ragadozó szintjén a kompetíció stabilizál. (D) A ragadozó szintjén közömbös. (C) A zsákmány szintjén jelentkező kompetíció destabilizál.

31 A kompetíció stabilizáló szerepe különböző szinteken Hairston, Smith & Slobodkin (’60- as évek eleje): HSS hipotézis: a táplálkozási hálózatokban a csúcs- ragadozó felé haladva a kompetíció gyakorisága nő.


Letölteni ppt "A populációk közötti kompetíció 2. A kompetítorok koegzisztenciája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések