Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK."— Előadás másolata:

1 Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK

2 operációs rendszer: olyan szoftver, amely a számítógép működtetéséhez szükséges parancsokat értelmezni tudja és azokat végre is hajtja.  Feladatai: –a hardverek (perifériák) kezelése, –a programok betöltése és futtatása, –kapcsolattartás a futó programokkal és a felhasználóval, –a háttértárak tartalmának kezelése, –adatok kezelése és átvitele, –megszakítás- és hibakezelés.

3 Operációs rendszerek Az IBM PC és a vele kompatibilis gépcsaládok számára ma már több gyártó is készít különböző operációs rendszereket. Az operációs rendszereket a felhasználók szemszögéből két csoportra oszthatjuk.

4 Operációs rendszer Karakteres felületű DOS, OS/2, Linux Grafikus felületű Windows, OS/2 Warp

5 Karakteres operációs rendszerek Ez a csoport nem kíván sok erőforrást, de a használatához sok és alapos ismeret szükséges, mivel már egy hiba is eredménytelenséget okozhat. E rendszerek a felhasználót nem igazán segítik a feladatvégrehajtás közben.

6 Grafikus operációs rendszer Ennek a csoportnak az alapfilozófiája az, hogy a felhasználónak elég csak „nagyjából” tudnia azt, hogy mit akar csinálni, a megoldás mikéntjét a rendszer szinte sugallja majd számára. Kedvező tulajdonságaik miatt inkább az ezeket a rendszereket kedveljük felhasználóként.

7 A Windows  nem parancsorientált: a kívánt funkciók végrehajtása nem az adott parancs beírásával, hanem a megfelelő képernyőelemek kiválasztásával történik  egységes grafikus felhasználói felülettel rendelkezik  működésére jellemző az ablaktechnika alkalmazása  hatékonyan használja a teljes memóriát, így lehetőséget ad több alkalmazás (program) egyidejű (párhuzamos) futtatására (multitasking tulajdonság). Az egyes futó programokat task-oknak hívjuk.

8  az egér használatával leegyszerűsíti a kezelési feladatok elvégzését  biztosítja az egyes alkalmazások közötti információcserét (pl: képek, táblázatok beilleszthetők )  lehetőséget biztosít a hosszú fájlnevek használatára (nincs 8 karakteres korlát!)  alkalmazza a "Drag and Drop" (fogd és vidd) elvet az adatok és állományok kezelésére, valamint a "Plug and Play" (tedd be a gépbe és már működik is) elvet az új hardverelemek installálására  jól illeszkedik a különböző hálózatokhoz (pl.: NOVELL) és lehetővé teszi a csatlakozást az Internetre

9 … ennyi lett volna … Eredményes felkészülést!


Letölteni ppt "Bevezetés az operációs rendszerek világába TMG SZK."

Hasonló előadás


Google Hirdetések