Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „ Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „ Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki."— Előadás másolata:

1 A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „ Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki Zrt. www.kopint-tarki.hu

2 Tartalom A német gazdaság helyzete, versenyképessége, különös tekintettel az export alakulására A Németországba irányuló magyar export nagysága és szerkezete az elmúlt években, a V4 országokkal összehasonlítva; A német és a magyar gazdaság és export együttmozgásának vizsgálata; Következtetések

3 A válság hatásai ellenére erős német gazdaság

4 A kivitel gyorsan növekvő részaránya a német GDP-ben

5 Kiegyensúlyozott államháztartás, fegyelmezett fiskális politika

6 Visszafogott bérpolitika

7 Jelentős német béralkalmazkodás, mint a versenyképesség fontos tényezője

8 Regionális átrendeződés a német exportban

9 Németország a világ legnagyobb működőtőke exportőrei közé tartozik

10 A német jármű-, gépipari és fémtermékek, gyógyszerek kiemelkedő részaránya a világexportban

11 A Visegrádi országok továbbra is erősen függnek a német kereskedelmi kapcsolatoktól

12 A magyar exportban fontos termékcsoportok piaci részaránya a német piacon

13 A magyar és a német gazdaság együttmozgása – statisztikai vizsgálatok Megvizsgált területek: –GDP ütemek –Német export – magyar export –Német fogyasztás – magyar export –Német beruházások – magyar export –Német feldolgozóipar – magyar export Az együttmozgás lehet –Egyidejű (korreláció) –Késleltetett (keresztkorreláció) –Szinkronizált –Közös trendű (integrált)

14 Főbb megállapítások a két gazdaság közötti viszonyról A GDP-k között gyenge az összefüggés 1995 és 2010 között szoros a kapcsolat –a magyar-német export és a német világexport –és a magyar-német export és a német belső fogyasztás között. de 2010 után lazult a korábban erős függőségi viszony. A magyar-német export közvetve a világkereskede- lemtől is függ.

15 A magyar és a német gazdaság együttmozgása – statisztikai vizsgálatok Forrás: Eurostat

16 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A német gazdaság szerepe a magyar gazdaság teljesítményében „ Költségvetési politika – gazdasági növekedés” KT-MKT szeminárium, 2013. július 16. Kopint-Tárki."

Hasonló előadás


Google Hirdetések