Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye Bálint Orsolya, “Dacia” Gimnázium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye Bálint Orsolya, “Dacia” Gimnázium."— Előadás másolata:

1 A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye Bálint Orsolya, “Dacia” Gimnázium

2 Az ivóvíz hiánya Az ivóvíz hiánya egyes szomszédos országok között komoly konfliktusokhoz vezet. Ilyen Izrael, India és Banglades vitája is. Egyiptom vize főleg Szudántól és Etiópiától függ. 2007-ben katonai összecsapásokhoz vezetett az afrikai Csád-tó száradása, mely Darfuri konfliktus-ként ismert. Az ivóvíz hiánya egyes szomszédos országok között komoly konfliktusokhoz vezet. Ilyen Izrael, India és Banglades vitája is. Egyiptom vize főleg Szudántól és Etiópiától függ. 2007-ben katonai összecsapásokhoz vezetett az afrikai Csád-tó száradása, mely Darfuri konfliktus-ként ismert.Csád-tó Darfuri konfliktusCsád-tó Darfuri konfliktus India fővárosában, Delhiben, 2015-re várhatóan teljesen elfogy az ivóvíz. A talajvízért 1977-ben még csak 6 méter mélyre kellett leásni. 1983-ban 10-20 méteres mélységben lehetett vizet találni, voltak már azonban olyan pontjai a városnak, ahol 35 méter mélységig kellett hatolni. A 15 millió lakos nagy része el fog vándorolni oda, ahol könnyebb ivóvízhez jutni. India fővárosában, Delhiben, 2015-re várhatóan teljesen elfogy az ivóvíz. A talajvízért 1977-ben még csak 6 méter mélyre kellett leásni. 1983-ban 10-20 méteres mélységben lehetett vizet találni, voltak már azonban olyan pontjai a városnak, ahol 35 méter mélységig kellett hatolni. A 15 millió lakos nagy része el fog vándorolni oda, ahol könnyebb ivóvízhez jutni. IndiaDelhiben2015 IndiaDelhiben2015 A Zambézi folyón a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia és Angola osztozik, illetve marakodik. A Zambézi folyón a Dél-afrikai Köztársaság, Botswana, Namíbia és Angola osztozik, illetve marakodik.Zambézi folyónDél-afrikai KöztársaságBotswana NamíbiaAngolaZambézi folyónDél-afrikai KöztársaságBotswana NamíbiaAngola

3 Afrikai ember, aki bármit megadna azért, hogy ne piszkos vizet igyanak a gyerekei. Afrikai ember, aki bármit megadna azért, hogy ne piszkos vizet igyanak a gyerekei.

4 Hogyan lehet megoldani az ivóvízhiányt? 1. Gyűjtsd az esővizet kerted és virágaid öntözéséhez! 1. Gyűjtsd az esővizet kerted és virágaid öntözéséhez! 2. Csak telepakolt mosó- illetve mosogatógéppel kezdj neki a mosásnak, mosogatásnak! 2. Csak telepakolt mosó- illetve mosogatógéppel kezdj neki a mosásnak, mosogatásnak! 3. Víztakarékos gépeket vásárolj! 3. Víztakarékos gépeket vásárolj! 4. Zuhanyozz többet, fürödj kevesebbet! 4. Zuhanyozz többet, fürödj kevesebbet! 5. Javítsd meg minél hamarabb az elromlott csapokat! Egy csepegő csap naponta kb. 17 liter vizet pazarol. 5. Javítsd meg minél hamarabb az elromlott csapokat! Egy csepegő csap naponta kb. 17 liter vizet pazarol.

5

6 Hány liter víz jut egy főre naponta? 573 l – USA 573 l – USAUSA 385 l – Olaszország 385 l – OlaszországOlaszország 250 l – Svájc 250 l – SvájcSvájc 150 l - EU 150 l - EUEU 130 l – Németország 130 l – NémetországNémetország 110 l - Magyarország 110 l - MagyarországMagyarország 87 l – Kína 87 l – KínaKína 10 l – Mozambik 10 l – MozambikMozambik

7 Ezek az adatok elkeserítőek! Egy Mozambikban élő személy háromszor is átgondolja, hogyan tudna vizet spórolni. Ezzel szemben mi fel sem fogjuk, mit jelent napokig azzal a gondolattal élni, hogy milyen jó lenne egy kis vízhez jutni. Gond nélkül engedhetjük a vizet. Ezek az adatok elkeserítőek! Egy Mozambikban élő személy háromszor is átgondolja, hogyan tudna vizet spórolni. Ezzel szemben mi fel sem fogjuk, mit jelent napokig azzal a gondolattal élni, hogy milyen jó lenne egy kis vízhez jutni. Gond nélkül engedhetjük a vizet. Az afrikai törzsek is nagyon meg tudják becsülni a vizet. Vízhiány esetén ők növények gyökeréből nyert nedvet fogyasztanak. Ezeket a dolgokat látva pár percig megriad az európai ember, és eszébe jut a pazarlás, de később hátradől székében, és arra gondol, hogy őt a modern világ veszi körül, és ez vele nem történhet meg. Ez a felfogás sajnos helytelen, beidegződött dolog. Az afrikai törzsek is nagyon meg tudják becsülni a vizet. Vízhiány esetén ők növények gyökeréből nyert nedvet fogyasztanak. Ezeket a dolgokat látva pár percig megriad az európai ember, és eszébe jut a pazarlás, de később hátradől székében, és arra gondol, hogy őt a modern világ veszi körül, és ez vele nem történhet meg. Ez a felfogás sajnos helytelen, beidegződött dolog.

8 Mennyibe kerül egy köbméter víz? 70 cent – New York City 70 cent – New York CityNew York CityNew York City 1,80 $ – London 1,80 $ – LondonLondon 2,92 $ – Manila 2,92 $ – ManilaManila 5,50 $ – Barranquilla, Colombia 5,50 $ – Barranquilla, ColombiaBarranquillaColombiaBarranquillaColombia

9

10 Próbáljuk a vizet megőrizni, és ne elpazarolni! Gondoljunk arra, hogy tőlünk picit távolabbi helyeken a vízhiány következtében sokan küzdenek az életért! Próbáljuk a vizet megőrizni, és ne elpazarolni! Gondoljunk arra, hogy tőlünk picit távolabbi helyeken a vízhiány következtében sokan küzdenek az életért! Egy kis odafigyeléssel naponta akár több liter vizet is megspórolhatunk. Egy kis odafigyeléssel naponta akár több liter vizet is megspórolhatunk.

11 A víz nem csak szükséges az élethez, A VÍZ MAGA AZ ÉLET !

12 Jegyzetek Wikipédia Wikipédia


Letölteni ppt "A vízhiány, mint a globális felmelegedés egyik súlyos következménye Bálint Orsolya, “Dacia” Gimnázium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések