Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kommunikáció. I. A kommunikáció meghatározása kommunikáció minden, amelyben információ továbbítása történik. Információ: -minden olyan tény, közlés,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kommunikáció. I. A kommunikáció meghatározása kommunikáció minden, amelyben információ továbbítása történik. Információ: -minden olyan tény, közlés,"— Előadás másolata:

1 A kommunikáció

2 I. A kommunikáció meghatározása kommunikáció minden, amelyben információ továbbítása történik. Információ: -minden olyan tény, közlés, hír, amely számunkra új ismeretet hordoz A kommunikáció jelenségeinek összetevői  kommunikátor vagy közlő fél  befogadó  hír vagy közléstartalom  jelrendszere: a kód, a kód elemi egysége: a jel  a csatorna.

3 II. A kommunikáció területei II. A kommunikáció területei  Kommunikáció technikai értelemben (telefon, számítógépek stb.).  Társadalmi kommunikáció - információátadás az emberek között  Biológiai kommunikáció - az élő szervezetek különféle rendszereiben folyó

4 III. A kommunikáció általános modellje

5 A modellhez kapcsolódó meghatározások:  Adó: információ forrása, lehet személy állat, szoftver, gép,…stb, ami a közleményt előállítja és továbbítja.  Jel: a választott kód elemi egysége  Jelátalakító (kódoló): jeleket legtöbbször fizikailag át kell alakítani, hogy alkalmasak legyenek a továbbításra. Pl. (Telefonáláskor) hangjel átalakítása analóg elektromos jellé.  Kódoló: jeleket, közlemény kódolja egy másik jelrendszerbe Pl: Kódolás (modemmel): a modem (modulátor-demodulátor) segítségével (jelátalakítással) megteremthetjük a kapcsolatot két számítógép között a telefonvonalon.  Információs csatorna: az adó és a vevő között az információ továbbítását szolgáló közeg, vezeték (Pl. levegő, víz, telefonkábel stb.)

6  Dekódoló: kódolt jelek visszalakítását végzi, a közlő által választott kód "megfejtése", amelynek két feltétele van: - a fogadónak ismernie kell a közlő által választott kódot (ellenkező esetben közvetítő eszközt vagy személyt kell igénybe vennie) - az üzenet jelentéstartalmának azonosnak kell lennie a közlő és a fogadó számára.  Vevő: az aki az információt értelmezi, tárolja a közleményt (jeleket), az információ befogadója.  Zaj: a jelek továbbhaladását lassító, zavaró vagy akadályozó körülmény a csatornában.

7 IV. A közlési folyamat végbemenetele szempontjából a kommunikáció lehet  teljes - amikor a fogadótól értékelhető válasz érkezik  részleges - amikor a közlő észleli, hogy a fogadó "vette" az üzenetet, de válasz nem érkezik;  egyoldalú: - amikor a közlő nem tudja, hogy üzenete eljutott-e a fogadóhoz. (Példák az e-mailen szemléltetve)

8 V. Példa kommunikációs folyamatokra: Komunikáció folyamata mobiltelefonnal:  Adó: aki telefonon felhívja a vevőt  Vevő: akit telefonon hívtak fel  Közlemény: amit atelefonba mondunk  Jelátalakító: mikrofon (kódoló) a készülékben, hangszórón (dekódoló) keresztül hallja a vevő az információt  Információs csatorna: elektomágneses mező, amin a rádióhullámok haladnak  Zaj: recseg a telefon, háttérzaj

9  Internet kommunikációs szolgáltatásai: –www (böngészés) –elektronikus levelezés –ftp (fájlok átvitele távoli gépek között)

10  Folyt köv. következő órán!


Letölteni ppt "A kommunikáció. I. A kommunikáció meghatározása kommunikáció minden, amelyben információ továbbítása történik. Információ: -minden olyan tény, közlés,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések