Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BIIR adatbázis szétválasztása Doroszlai Tamás FÖMI-FRO.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BIIR adatbázis szétválasztása Doroszlai Tamás FÖMI-FRO."— Előadás másolata:

1 A BIIR adatbázis szétválasztása Doroszlai Tamás FÖMI-FRO

2 Előzmények  Az FVM-FTF elrendelte a Lehel téren a „Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal” kialakítását.  A földhivatali nyilvántartás indításának tervezett időpontja: 2006. január 2.  FKFH – Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal, Lehel tér - Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal.  Az új földhivatali nyilvántartáshoz az V., VI., és XIII. kerületek ingatlan-nyilvántartási és térképi adatait kellett biztosítani.  A FÖMI feladata az FKFH-ban üzemelő BIIR adatbázis szétválasztása a meghatározott kerületek alapján (ingatlan-nyilvántartási adatok), valamint a térképi adatszolgáltatás biztosítása TAKARNET-en keresztül.  A szétválasztás feladatait egyeztető munkacsoport 2005 szeptemberében megalakult (tagok: FÖMI, FKFH vezetése, FFH informatika).  Hetenkénti egyeztető megbeszélések, ahol az áttöltés folyamatának ütemezése, és a résztvevők feladatai meghatározásra kerültek.

3 Környezet  A földhivatali leállásokra érzékeny külvilág (ügyfelek, jogászok, média).  A földhivatali nyilvántartás megítélése szempontjából központi szerep.  Leterhelt földhivatal (a hátralék mentes ügyintézés kiemelt fontosságú feladat).  Hatalmas értéket képviselő adatbázis (nyilvántartott ingatlanok értéke, az adatbázis felállításhoz szükséges munka mennyisége).  Oracle adatbázis, nem egységes adatszerkezet (hibás programok működtek 2002.-ig – a FÖMI egységesítette a működést).  Vékony kliens architektúra, alkalmazás szerverek üzemeltetése.  7-8 éves fejlesztési tapasztalat és rendszerismeret a FÖMI-FRO-n a BIIR-re vonatkozóan.  Viszonylagos nyugalom a fejlesztési időszakban (KET, Inytv. módosítás, díjtörvénnyel kapcsolatos fejlesztések csak decemberben indultak el.)

4 „Vegyes” ügyek problémája  Kérdés: mi történik azokkal az ügyekkel, melyek mindkét földhivatal nyilvántartásához tartozhatnak a széljegyzett ingatlanok alapján (pl: elcserélnek egy I. kerületi ingatlant egy V. kerületi ingatlannal) ?  A földhivatalok csak a nyilvántartásukban lévő ingatlanokra vonatkozó ügyeket tudják rendezni.  A beérkezett „vegyes” ügyeket el kell intézni a szétválasztás előtt (az ilyen „elintézett” státuszú ügyeket jelenleg mindkét földhivatal nyilvántartása tartalmazza).  Az FKFH ügyintézőinek az elintézésben akadályozott, vagy az utolsó napokban beérkezett „vegyes” ügyekről le kellett törölni a 2. számú földhivatal nyilvántartásába tartozó ingatlanok széljegyeit („szétiktatás” illetve újra iktatás áttöltés után + az ügyintézési rangsorba vissza kellett helyezni).  A földhivatalnak a szétválasztó eljárás indítása előtt gondoskodnia kellett az adatbázis előkészítéséről, mert „elintézetlen vegyes” ügyek esetén a szétválasztó programok nem indíthatóak.

5 FKFH feladatai  Ügyirat átadási leltár rögzítése a BIIR rendszerben (tudni kellett, hogy fizikailag mely földhivatalban találhatóak az ügyiratok).  Helyhiány miatt csak az elintézetlen, és a 2005-ben elintézett ügyiratok kerültek át fizikailag a Lehel térre.  Az ügyiratok összekészítése, csomagolása, szállítása a Lehel térre.  A „vegyes” ügyek rendezése az adatbázisban.  Az áttöltés folyamatának tesztelése.

6 Ügyirat átadási leltár felvétele

7 Fejlesztési feladatok  A fizikailag átadott ügyiratok listájának felvétele (ügyiratok jelölése, listázási lehetőség) – BRG, TL.  Ingatlan adatok áttöltését biztosító program (kerület-községkód alapján az összes élő és archív ingatlan adat áttöltése, az FKFH adatbázis aktualizálás a törlések alapján). – BRG, CI  Beadványok (ügyek) adatainak áttöltése (széljegyzett ingatlanok alapján, csatolások figyelembe vétele, az FKFH adatbázis aktualizálása). – DT, TL  BIIR alkalmazás átalakítása az „áthelyezett” státuszok kezelésére vonatkozóan (új BIIR verzió kiadása-5.2.0). - FRO  Adatok áttöltése közvetlenül egyik adatbázisból a másikba adatbázis link alkalmazásával (rövid futásidők biztosítása).  TAKARNET felület és működés átalakítása a két fővárosi földhivatal kezelésére vonatkozóan. - SZG  Térképi lekérdezés TAKARNET-en keresztül az új földhivatalból, változás figyelés aktualizálása. – SZG  Rendszergazdai feladatok, az áttöltés felügyelete. - TL

8 Az áttöltés folyamata

9 Tesztelés  Az FKFH telephelyén felállításra került a teszt környezet (FKFH teszt szerver, Lehel tér teszt szerver).  ‘Éles’ adatállomány duplikálása az FKFH teszt szerverre.  A szétválasztó eljárások futtatása.  A BIIR 5.2.0-ás verzió telepítése a teszt környezetben.  Az FKFH ügyintézői tesztelték a szétválasztás eredményét (FKFH adatbázisa, Lehel tér adatbázisa), valamint a BIIR 5.2.0-ás BIIR patch működését.  2005 november végén a tesztelés befejeződött. A teszt során érdemi hiba nem került felszínre.  GYANUS !  A programok teszt környezetben történő telepítése előtt alapos fejlesztői tesztelés történt a FÖMI-ben.  December elején beindultak a más irányú TAKAROS fejlesztések – a hónap végéig nem foglalkoztunk a szétválasztással.

10 Áttöltés  Végrehajtás időszaka (földhivatali leállás biztosítása): december 30 – január 2.  Az áttöltési terv ütemezését a FFH informatika készítette.  Optimális terv (áttöltés vége január 1), csúszás (áttöltés vége január 2).  A rendelkezésre állás megszervezése (FÖMI, FFH informatika, FKFH és Lehel téri ügyintézők) – hiba esetén a gyors reagálás érdekében.  Az áttöltési eljárás december 31.-én lefutott, a délelőtti órákban megtörtént az adatbázisok ellenőrzése.  Január 1.-én az ügyintézők tesztelték az adatbázisokat a FÖMI felügyelete mellett (iktatás, ügyintézés, rangsor beállítása, stb.).  A szerverek január 2.-án üzembe állításra kerültek a földhivatalokban.  Jelenleg mindkét adatbázis hiánytalan adattartalommal, hibamentesen üzemel.  Kialakult egy áttöltési eljárás (szoftver, ügyviteli folyamat), ami további szétválasztások esetén hatékonyan alkalmazható.

11 Áttöltött adatok adatok darabszáma  ingatlanok: 133 000 db  ügyek: 980 000 db  széljegyek (tul. lap lekérdezések is): 2 080 000 db  tulajdon bejegyzések: 371 000 db  terhelés bejegyzések: 280 000 db  természetes személyek: 699 000 db  jogi személyek: 115 000 db

12 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "A BIIR adatbázis szétválasztása Doroszlai Tamás FÖMI-FRO."

Hasonló előadás


Google Hirdetések