Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A BIIR adatbázis szétválasztása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A BIIR adatbázis szétválasztása"— Előadás másolata:

1 A BIIR adatbázis szétválasztása
Doroszlai Tamás FÖMI-FRO

2 Előzmények Az FVM-FTF elrendelte a Lehel téren a „Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal” kialakítását. A földhivatali nyilvántartás indításának tervezett időpontja: január 2. FKFH – Budapesti 1. számú Körzeti Földhivatal , Lehel tér - Budapesti 2. számú Körzeti Földhivatal. Az új földhivatali nyilvántartáshoz az V., VI., és XIII. kerületek ingatlan-nyilvántartási és térképi adatait kellett biztosítani. A FÖMI feladata az FKFH-ban üzemelő BIIR adatbázis szétválasztása a meghatározott kerületek alapján (ingatlan-nyilvántartási adatok), valamint a térképi adatszolgáltatás biztosítása TAKARNET-en keresztül. A szétválasztás feladatait egyeztető munkacsoport 2005 szeptemberében megalakult (tagok: FÖMI, FKFH vezetése, FFH informatika). Hetenkénti egyeztető megbeszélések, ahol az áttöltés folyamatának ütemezése, és a résztvevők feladatai meghatározásra kerültek.

3 Környezet A földhivatali leállásokra érzékeny külvilág (ügyfelek, jogászok, média). A földhivatali nyilvántartás megítélése szempontjából központi szerep. Leterhelt földhivatal (a hátralék mentes ügyintézés kiemelt fontosságú feladat). Hatalmas értéket képviselő adatbázis (nyilvántartott ingatlanok értéke, az adatbázis felállításhoz szükséges munka mennyisége). Oracle adatbázis, nem egységes adatszerkezet (hibás programok működtek ig – a FÖMI egységesítette a működést). Vékony kliens architektúra, alkalmazás szerverek üzemeltetése. 7-8 éves fejlesztési tapasztalat és rendszerismeret a FÖMI-FRO-n a BIIR-re vonatkozóan. Viszonylagos nyugalom a fejlesztési időszakban (KET, Inytv. módosítás, díjtörvénnyel kapcsolatos fejlesztések csak decemberben indultak el.)

4 „Vegyes” ügyek problémája
Kérdés: mi történik azokkal az ügyekkel, melyek mindkét földhivatal nyilvántartásához tartozhatnak a széljegyzett ingatlanok alapján (pl: elcserélnek egy I. kerületi ingatlant egy V. kerületi ingatlannal) ? A földhivatalok csak a nyilvántartásukban lévő ingatlanokra vonatkozó ügyeket tudják rendezni. A beérkezett „vegyes” ügyeket el kell intézni a szétválasztás előtt (az ilyen „elintézett” státuszú ügyeket jelenleg mindkét földhivatal nyilvántartása tartalmazza). Az FKFH ügyintézőinek az elintézésben akadályozott, vagy az utolsó napokban beérkezett „vegyes” ügyekről le kellett törölni a 2. számú földhivatal nyilvántartásába tartozó ingatlanok széljegyeit („szétiktatás” illetve újra iktatás áttöltés után + az ügyintézési rangsorba vissza kellett helyezni). A földhivatalnak a szétválasztó eljárás indítása előtt gondoskodnia kellett az adatbázis előkészítéséről, mert „elintézetlen vegyes” ügyek esetén a szétválasztó programok nem indíthatóak.

5 FKFH feladatai Ügyirat átadási leltár rögzítése a BIIR rendszerben (tudni kellett, hogy fizikailag mely földhivatalban találhatóak az ügyiratok). Helyhiány miatt csak az elintézetlen, és a 2005-ben elintézett ügyiratok kerültek át fizikailag a Lehel térre. Az ügyiratok összekészítése, csomagolása, szállítása a Lehel térre. A „vegyes” ügyek rendezése az adatbázisban. Az áttöltés folyamatának tesztelése.

6 Ügyirat átadási leltár felvétele

7 Fejlesztési feladatok
A fizikailag átadott ügyiratok listájának felvétele (ügyiratok jelölése, listázási lehetőség) – BRG, TL. Ingatlan adatok áttöltését biztosító program (kerület-községkód alapján az összes élő és archív ingatlan adat áttöltése, az FKFH adatbázis aktualizálás a törlések alapján). – BRG, CI Beadványok (ügyek) adatainak áttöltése (széljegyzett ingatlanok alapján, csatolások figyelembe vétele, az FKFH adatbázis aktualizálása). – DT, TL BIIR alkalmazás átalakítása az „áthelyezett” státuszok kezelésére vonatkozóan (új BIIR verzió kiadása-5.2.0). - FRO Adatok áttöltése közvetlenül egyik adatbázisból a másikba adatbázis link alkalmazásával (rövid futásidők biztosítása). TAKARNET felület és működés átalakítása a két fővárosi földhivatal kezelésére vonatkozóan. - SZG Térképi lekérdezés TAKARNET-en keresztül az új földhivatalból, változás figyelés aktualizálása . – SZG Rendszergazdai feladatok, az áttöltés felügyelete. - TL

8 Az áttöltés folyamata

9 Tesztelés Az FKFH telephelyén felállításra került a teszt környezet (FKFH teszt szerver, Lehel tér teszt szerver). ‘Éles’ adatállomány duplikálása az FKFH teszt szerverre. A szétválasztó eljárások futtatása. A BIIR ás verzió telepítése a teszt környezetben. Az FKFH ügyintézői tesztelték a szétválasztás eredményét (FKFH adatbázisa, Lehel tér adatbázisa), valamint a BIIR ás BIIR patch működését. 2005 november végén a tesztelés befejeződött. A teszt során érdemi hiba nem került felszínre. GYANUS ! A programok teszt környezetben történő telepítése előtt alapos fejlesztői tesztelés történt a FÖMI-ben. December elején beindultak a más irányú TAKAROS fejlesztések – a hónap végéig nem foglalkoztunk a szétválasztással.

10 Áttöltés Végrehajtás időszaka (földhivatali leállás biztosítása): december 30 – január 2. Az áttöltési terv ütemezését a FFH informatika készítette. Optimális terv (áttöltés vége január 1), csúszás (áttöltés vége január 2). A rendelkezésre állás megszervezése (FÖMI, FFH informatika, FKFH és Lehel téri ügyintézők) – hiba esetén a gyors reagálás érdekében. Az áttöltési eljárás december 31.-én lefutott, a délelőtti órákban megtörtént az adatbázisok ellenőrzése. Január 1.-én az ügyintézők tesztelték az adatbázisokat a FÖMI felügyelete mellett (iktatás, ügyintézés, rangsor beállítása, stb.). A szerverek január 2.-án üzembe állításra kerültek a földhivatalokban. Jelenleg mindkét adatbázis hiánytalan adattartalommal, hibamentesen üzemel. Kialakult egy áttöltési eljárás (szoftver, ügyviteli folyamat), ami további szétválasztások esetén hatékonyan alkalmazható.

11 Áttöltött adatok adatok darabszáma
ingatlanok: db ügyek: db széljegyek (tul. lap lekérdezések is): db tulajdon bejegyzések: db terhelés bejegyzések: db természetes személyek: db jogi személyek: db

12 Köszönöm a figyelmet.


Letölteni ppt "A BIIR adatbázis szétválasztása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések