Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport"— Előadás másolata:

1 Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport http://ramet.elte.hu/~viktor

2 Reklám: Élő adás Előadások a biológia világából http://eloadas.elte.hu

3 Reklám: Tavaszi Iskola BTDK Tavaszi Iskola 2014: Mit csinál a biológus? http://btdk.elte.hu/ Királyrét, 2014. április 11-13.

4 Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport http://ramet.elte.hu/~viktor

5 Miértek a biológiában Kétféle válasz: Közvetlen okok: Mi a mechanizmus? Végső/evolúciós ok: Miért alakult így az evolúció során? Mire jó? miért betegedünk meg? miért öregszünk? miért hízunk el?

6 A darwini medicina paradoxonja Mire jó a betegség? Miért nem küszöbölte ki a természetes szelekció? A legjobb megoldás egyben a legkevésbé rossz. Gyakran a múlt magyarázza a jelent.

7 Halálozási okok (WHO, 2004)

8 Miért betegszünk és halunk meg? Fejlett országok: Életmód Öregedés Fejlődő országok Fertőző betegségek

9 Életmód: elhízás-járvány a világ felnőtt lakosságának 10%-a elhízott az USA-ban >30%, Magyarországon 20%. nincs adat

10 Életmód Gyorsan változó életmód. Lassan változó gének. Ami jó volt tegnap, nem jó ma.

11 Múlt Szénhidrátban szegény étrend Szűk időszakok Energiaigényes életmód Tartalékolás Jelen Korlátlan cukorfogyasztás Nincsenek szűk időszakok Mozgásszegény életmód (csökkent energiaigény) Hajlam hízásra: hasznos! Elhízás: káros! Nem „bűnös hajlam”, hanem a világ változott.

12 Fogyva hízni = Táplálékhiány „Megtörik” Gyors, hatékony „raktározás” Elhízás 1. 2. „Fogyózás” = Hirtelen bőség Felkészülés a raktározásra Élelemszerzés motivációja nő

13 Lemaradó evolúció környezet gének A változás sebessége ?

14 Korai hatások: „átprogramozás” Az anya terhessége alatti éhezés Megnövekedett esély elhízásra, érrendszeri problémákra, cukorbetegségre Zsíros ételek előnyben részesítése Nők esetében nagyobb gyerekszám Hollandia, 1944/45 Az „éhezés tele”

15 Adaptáció: „rugalmas fenotípus” A mechanizmus: epigenetika A génkifejeződés tartós megváltozása Időskála: egy vagy néhány generáció Korai környezet érzékelése Élethosszig tartó reakció/”program” Korai táplálékhiány Felkészülés Raktározásra A népesség helyreállítására

16 Az „első generáció átka” Korai táplálékhiány Felkészülés a raktározásra Hirtelen bőség Gyors, hatékony „raktározás” Elhízás 1. 2.

17 Az „első generáció(k) átka” Nauru 90% túlsúlyos 40% cukorbeteg Az utóbbi években javuló tendencia USA, nők, elhízás: feketék 54% mexikóiak 36% fehérek 30%. 1960-ban még csak 16% volt.

18 Lemaradó evolúció környezet gének A változás sorrendje epigenetika A legnagyobb árat az első generáció fizeti.

19 Allergia és autoimmunitás Az immunrendszer nem megfelelő célpontot választ: Allergia: ártalmatlan anyagok ellen (pl. asztma, ekcéma) Autoimmun betegség: saját szövet ellen (pl. I. típusú cukorbetegség, szklerózis multiplex) „Járványos” növekedés

20 Fiatalkori asztma gyakorisága az USA-ban Esetek / ezer 17 év alatti gyermek

21 Allergia/autoimmunitás és életmód Nagyon gyors emelkedés környezeti hatás Regionális/környezeti különbségek: Fejlett ország > fejlődő ország Város > vidék Kis család > nagy család Higiénia hipotézis: Az immunrendszer fejlődéséhez szükség van a gyermekkori fertőzések „tanító” hatására.

22 Higiénia hipotézis 2.0 Bélférgek az allergia ellen. Terápia!: sertés ostorgiliszta petéivel.

23 Higiénia hipotézis 2.0 A férgek hatékonyan gátolják a gyulladásos folyamatokat Bizonyos baktériumok jelenléte is alakítja az immunreakciókat. A szabályozó kórokozók folyamatos jelenlétére van szükség.

24 Múlt Férgek, egyéb kórokozók folyamatos jelenléte Gátolt működés Jelen Kórokozók hiánya A működés nem gátolt Megnövelt érzékenység: hasznos! Túlzott reakció: káros! Nem hibás konstrukció, hanem a világ változott.

25 A gének lassan változnak környezet gének A változás sorrendje epigenetika

26 A gének lassan változnak környezet gének A változás sorrendje epigenetika

27 Emberi alkalmazkodás A modern ember kb. 200 ezer éves

28 Emberi alkalmazkodás Laktóztolerancia A felnőtt kori tejbontás képessége Európai és bizonyos afrikai népekre jellemző. Laktóz intolerancia: Elválasztás után a laktáz enzim kikapcsol. A tejfogyasztás puffadást okoz. A legtöbb népcsoportra jellemző. Az emberi faj ősi állapota.

29 A laktóz intolerancia gyakorisága

30 A laktóztolerancia eredete Pásztorkodó népekben A szarvasmarha háziasítása óta előny. Egyszerű szabályozási mutáció: Több független mutáció! Európa: ~ 9 ezer évvel ezelőtt Afrika: ~ 4-5 ezer évvel ezelőtt Alkalmazkodás a megváltozott életmódhoz! Az emberi evolúció nem állt meg, csak lassú.

31 Az öregedés paradoxonja Hosszabb élet  több utód  szelekció? Halhatatlanság: lehetetlen? Tökéletes önfenntartás A csíravonal halhatatlan! Ha elvben nem lehetetlen, akkor: Nincs evolúciós útvonal, vagy Nem éri meg.

32 A halhatatlanság egyenlege 1. generáció 2. generáció HalandóHalhatatlan +1 „utód” Nagyobb önfenntartási költség: nem éri meg.

33 A csereviszony elve „Valamit valamiért” Véges erőforrás: Nagyobb ráfordítás önfenntartásra  kevesebb marad szaporodásra. Az evolúció alakítja a „költségvetést”. A külső halálozási okok kockázata „árazza be” az önfenntartás értékét.

34 Legyőzhető-e az öregedés? A garanciális berendezések esete… Sokrétű okok: reménytelen? Lehetnek „központi kapcsolók” Környezetfüggő lehet az optimális öregedés Csökkentett kalóriabevitel

35 Miért élnek tovább a nők? Mindenütt a világon (Mo.-on 8-9 év különbség) Alkalmazkodás? Férfiak: Magasabb halálozás „külső okokból” Kockázatosabb élet „Harc a nőkért” Élet a menopauzán túl „Nagymama-hatás” „Túlfutás”

36 Az ember jövője? ? Lassú alkalmazkodás: a megváltozott világhoz Élettartam? az új betegségekhez Szükségtelen jellegek elvesztése.

37 Az előadás elérhető: http://ramet.elte.hu/~viktor http://ramet.elte.hu/~ramet/staff/Mv/mvmain.html Cikk formájában: Természet Világa 2009, 140. évfolyam, 2. különszám.


Letölteni ppt "Darwini medicina Mit mond az evolúciós gondolkodás a betegségekről? Müller Viktor MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport"

Hasonló előadás


Google Hirdetések