Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Evolúcióbiológia és asztrobiológia Szathmáry Eörs Collegium Budapest: ESA PECS laboratórium ELTE (Budapest)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Evolúcióbiológia és asztrobiológia Szathmáry Eörs Collegium Budapest: ESA PECS laboratórium ELTE (Budapest)"— Előadás másolata:

1 Evolúcióbiológia és asztrobiológia Szathmáry Eörs Collegium Budapest: ESA PECS laboratórium ELTE (Budapest)

2 Mi az asztrobiológia? Korábban egzobiológia Korábban egzobiológia Ma az extrém élőhelyek lakóinak rendszeres kutatását is magában foglalja Ma az extrém élőhelyek lakóinak rendszeres kutatását is magában foglalja Fókuszban az extremofil szervezetek Fókuszban az extremofil szervezetek A sugárzásnak kitett biológiai anyag vizsgálata (pl. élőlények bolygó- és csillagközi utazása során) A sugárzásnak kitett biológiai anyag vizsgálata (pl. élőlények bolygó- és csillagközi utazása során)

3 Az asztrobiológia fontossága Jó a pénzszerzéshez Jó a pénzszerzéshez Még senki sem látott földön kívüli szervezeteket Még senki sem látott földön kívüli szervezeteket Mindazonáltal a téma tudományos és filozófiai jelentősége rendkívüli Mindazonáltal a téma tudományos és filozófiai jelentősége rendkívüli Mára a téma vizsgálhatóvá vált (Mars, Európa, Titán) Mára a téma vizsgálhatóvá vált (Mars, Európa, Titán)

4 Az asztrobiológia evolúciós jelentősége Minden földi élőlény rokonságban van egymással (közös genetikai kód, stb.) Minden földi élőlény rokonságban van egymással (közös genetikai kód, stb.) Nem tudjuk, hogy mi szükségszerű és mi esetleges (kontingens) Nem tudjuk, hogy mi szükségszerű és mi esetleges (kontingens) Digitális öröklődés? Négy betű? DNS? Digitális öröklődés? Négy betű? DNS? Mik a képzelet korlátai? Mik a képzelet korlátai?

5 Miért négybetűs a genetikai ábécé? A DNS szerkezete annyira elegáns, hogy a lehetséges alternatívákon nem szoktunk gondolkozni!

6 A ábécé egy lehetséges kiterjesztése Steven Benner bővített genetikai ábécéje Lehetséges szintetizálni Enzimek el tudják fogadni Akkor miért nem több, vagy kevesebb?

7 Egy lehetséges magyarázat Vissza az RNS-világba Az enzimatikus hatékonyság nő, a másolódási hűség csökken az ábécé méretével Valahol van egy optimum

8 De mi az ÉLET, amit keresni akarunk? A minimális sejt absztrakciója A minimális sejt absztrakciója A mai baktériumok mint legegyszerűbb önálló élőlények A mai baktériumok mint legegyszerűbb önálló élőlények Utána majd megnézzük, lehet-e valami egyszerűbb? Utána majd megnézzük, lehet-e valami egyszerűbb?

9 Hol találunk „független kísérletet”? Ha volt (van) élet a Marson, az valószínűleg a földi élet rokona Ha volt (van) élet a Marson, az valószínűleg a földi élet rokona Korábban nagyon intenzív volt a forgalom a két bolygó között, de inkább onnan ide Korábban nagyon intenzív volt a forgalom a két bolygó között, de inkább onnan ide A Jupiter Európa nevű holdján már valószínűbb, hogy filogenetikailag független életet találhatunk A Jupiter Európa nevű holdján már valószínűbb, hogy filogenetikailag független életet találhatunk

10 Az evolúció nagy átmenetei (1995) Replikátorok  sejtek Replikátorok  sejtek Gének  kromoszómák Gének  kromoszómák RNS-világ  genetikai kód * RNS-világ  genetikai kód * Baktériumok  magvas sejtek * Baktériumok  magvas sejtek * Klonális szaporodás  szexualitás * Klonális szaporodás  szexualitás * Egysejtűek  többsejtűek (növények, állatok, gombák) Egysejtűek  többsejtűek (növények, állatok, gombák) Állatok  állattársadalmak Állatok  állattársadalmak Előnyelv  emberi nyelv és társadalom * Előnyelv  emberi nyelv és társadalom * * Ezeket az átmeneteket „nehéznek” tartják…

11 A nehéz átmenetek „egyediek” Gyakorlati meghatározás: pl. minden sejtmagvas sejtnek közös őse van Gyakorlati meghatározás: pl. minden sejtmagvas sejtnek közös őse van Ezek az átmenetek általában visszafordíthatatlanok Ezek az átmenetek általában visszafordíthatatlanok Kivétel: a szexuális szaporodás Kivétel: a szexuális szaporodás

12 Hány nehéz átmenet x milliárd év alatt? Nem tudjuk Nem tudjuk Sejtésem szerint már az eukarióta szint elérése is módfelett valószínűtlen Sejtésem szerint már az eukarióta szint elérése is módfelett valószínűtlen Bizonyos formákról nem is lehet fogalmunk Bizonyos formákról nem is lehet fogalmunk

13 A Jupiter Galieli-holdjai IoEurópa GanymedesCallisto

14 Az Európa lehetséges belső szerkezetei Az óceán akár 100 km mély is lehet Mélytengeri hévforrások is előfordulhatnak Az energia forrása a Jupiter-Io-Európa gravitációs rendszer (ár-apály erők)

15 Az Európa jeges felszínének törései a mélyben folyó aktivitásra utalnak Az élet komplexitásáról nincs fogalmunk


Letölteni ppt "Evolúcióbiológia és asztrobiológia Szathmáry Eörs Collegium Budapest: ESA PECS laboratórium ELTE (Budapest)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések