Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint."— Előadás másolata:

1 A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint az érzékszervekből jövő információ először a rövid tartamú memóriába (RTM) kerül, ahonnan tovább juthat a hosszú tartamú memóriába (HTM). Ehhez kellõ ideig fenn kell tartani az információt az RTM-ben, amit egyszerűen ismételgetéssel tehetünk meg.

2 Az emléknyom fokozatosan hanyatlik, elhalványodik, majd eltűnik; egy másik lehetséges indoklás szerint a befogadó kapacitás korlátozott, és ha a tár megtelik, az újonnan jövő információ csak úgy fér el, ha törli a korábbit.

3 A HTM esetén valószínűleg nincs felsõ korlát, nincs olyan, hogy “megtelt”. A rövid távú memória esetén más a helyzet. George Miller eredménye szerint az RTM kapacitása 7 ± 2 egység. Az információt vagy abban az egységben tároljuk, amiben kaptuk vagy tömbösítjük, egységekké alakítjuk és ezeket a nagyobb egységeket tároljuk.

4

5

6 Egy anyag megtanulását követően újabbat tanulva a két anyag interferálhat egymással, segíthetik vagy gátolhatják egymás felidézhetőségét. Azt a negatív interferencia jelenséget, amikor a később tanult gátolja a korábban tanult anyag konszolidációját, retroaktív gátlásnak nevezzük. Ennek fordítottja akkor következik be, amikor a korábban tanultak szorítják ki az emlékezetből a később tanultakat — ez a proaktív gátlás. Ezért érdemes az intenzív tanulás után pihenést beiktatni, és nem érdemes egyszerre két vizsgára készülni.

7 Craik és Lockhart feldolgozási szintek elmélete. Baddeley az RTM helyett a munkamemória fogalmat használja, ezzel is jelezve, hogy az általa leírt rendszer nem passzív, mint az RTM. –Komponensei a fonológiai hurok, a téri- vizuális vázlattömb és a központi végrehajtó.


Letölteni ppt "A kognitív pszichológia korai elméletei szerint két részből áll memóriánk, egy rövid és egy hosszú tartamú emlékezeti tárból. A kéttáras modell szerint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések