Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

2. Korlátozott racionalitás elmélete

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "2. Korlátozott racionalitás elmélete"— Előadás másolata:

1 2. Korlátozott racionalitás elmélete
Bara Zoltán

2 Miről is lesz szó? 1. Korlátozott racioanlitás a gyakorlatban
2. Jól és rosszul strukturált döntési helyzetek 3. Az ember kognitív korlátai Különböző racionalitásfogalmak

3 Korlátozott racionalitás
Herbert Simon Nobel-díj 1978 „Kézenfekvő, hogy mit emészt fel az információ: befogadóinak a figyelmét. Következésképpen az információbőség figyelemhiányhoz és annak szükségéhez vezet, hogy a meglévő figyelmet hatékonyan osszuk meg a túlzott bővelkedő információforrások között, amelyek felemészthetik azt.”

4 3 magyarázó folyamat Az alternatívák szekvenciális kezelése
Heurisztikák alkalmazása Kielégítésre törekvés

5 Alternatívák szekvenciális kezelése
A keresést egy adott problémára való válaszadás igénye motiválja. Leegyszerűsítés: először a kézenfekvő megoldásokat vesszük figyelembe, és csak akkor folytatjuk a keresést, ha ezek nem bizonyulnak megfelelőnek. A keresés korlátozott, mivel a döntéshozó egyén személyisége, tapasztalatai, képessége, reményei, aspirációi és a világról alkotott elképzelései befolyásolják.

6 Heurisztikák alkalmazása: Arkhimédész: HEURÉKA!
Heurisztikák: olyan szabályok, amelyek olyan területekre irányítják az alternatívák keresését, ahol nagy esély van arra, hogy kielégítő megoldásokat találunk. Lecsökkentik a kezelendő információk mennyiségét. Hüvelykujjszabályok Nem cél az optimális megoldás megtalálása, szuboptimális döntések. Bizonytalan helyzetekben jellemző.

7 Heurisztikák a gátvédelemben
„A gátvédelemnek ezer szabálya van. Például kecske legelhet a gáton, de birka nem. Nem tudom, miért. Biztos vagyok benne, hogy ebből az ezer szabályból kilencszáz tökéletesen felesleges. A baj csak az, hogy sem tudja, melyik kilencszáz. Ezzel együtt, ez az ezer szabály így együtt egy értelmes rendszert alkot, és én akkor látom el a feladatomat legjobban, ha mindet betartom és betartatom.”

8 Kielégítésre törekvés
Az összes lehetséges alternatíva megvizsgálása és a legjobb kiválasztása. Minden jellemző kifejezhető egyetlen mérési skálával. Azt a megoldást választják, amely minden követelményt a legjobban kielégít. Mindig van megoldás. Érzékeny az olyan változásokra, amelyek az egyes alternatívákat nem egyformán érintik. Addig hasonlítják össze az egyes alternatívákat, amíg egy elég jót nem találnak. Minden jellemzőhöz egy cél tartozik, ezeket a célokat mint egymástól független korlátokat kezelik. Azt a megoldást választják, amelyik minden kritérium szempontjából elég jó. A korábban kiejtett megoldások miatt esetleg előfordul, hogy nincs megoldás. A jelenlegi helyzetnek a célhoz való viszonyára érzékeny a módszer.

9 Az emberi információfeldolgozás korlátai
Miller-féle bűvös szám RTM HTM

10 G D Á E P Z T S K

11 Tudászintek Kezdő: hétköznapi, általános sémák
Haladó: néhány száz szakmai séma Mesterjelölt: néhány ezer szakmai séma, szakmai és általános sémák szétválnak Nagymester: több tízezer szakmai séma, intuitív gondolkodás (problémamegoldásának alapeszköze nem a levezetés, a helytelen megoldások kizárása, a racionális keresés, hanem a ráérzés a helyes megoldásra).

12 Út a nagymesterséghez „Más szakmákra is érvényes, hogy a nagymesterré éréshez legalább tízéves intenzív tanulás szükséges. Mozart közismerten csodagyerek volt, már 5-6 éves korában is komponált érdekes zenéket. Mégis, ha megnézzük Mozart összes hanglemezfelvételének a gyűjteményét, azt láthatjuk, hogy az első olyan darabot, amelyről a világon legalább öt különböző lemezfelvétel készült, 16 éves kora után írta.” (Mérő, 2001)

13 Tehetség Helyezzünk el minél több cigarettát az asztalra úgy, hogy mindegyik cigaretta érintse a többit. 206.p Good Will Hunting 1oPM&feature=related

14 Egyéb racionalitásfogalmak
Formális racionalitás Szubsztantív racionalitás Procedurális racionalitás Célracionalitás és értékracionalitás Gazdasági racionalitás Társadalmi racionalitás


Letölteni ppt "2. Korlátozott racionalitás elmélete"

Hasonló előadás


Google Hirdetések