Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mentális Oxigénpalack Kerner Tibor

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mentális Oxigénpalack Kerner Tibor"— Előadás másolata:

1 Mentális Oxigénpalack Kerner Tibor
2012. ÁPRILIS 18. Mentális Oxigénpalack Kerner Tibor „A problémák üzenetek.” Shakti Gawain

2 A krónikus stressz országa
„A magyar társadalom 67%-a tekinthető lelkileg egészségesnek.” (Dr. Kopp Mária: Magyar lelkiállapot az ezredforduló után, 2008)

3 Okok #1: Nemzeti értékvesztés
Titkok („erről inkább ne beszéljünk!!!”) Monarchia: nemzetiségek elnyomása 1919: vörös- és fehérterror Zsidó származású magyarok meghatározó szerepe a XX. században (Nobel-díjak, kultúra, politika…) 1941 – 1945 (Kassa, Hideg napok, Don…) Rákosi-rendszer (Andrássy 60, kitelepítések…) Kádár szerepe (1944, 1949, 1956…)

4 Magyarország anómia (2006): 54% !!!!!!

5 Okok #1: Nemzeti értékvesztés
Megfélemlítés miatt: értékvesztés, bizalmatlanság, ellenséges viselkedés, rivalizálás, kisstílű gondolkodás  lelki és fizikai megbetegedés „A harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk; és nem is kevés.” József Attila: A Dunánál (1936)

6 Okok #2: Fogyasztói társadalom
Ideális fogyasztó: Infantilis (nem érett) személyiség Hosszú távú célok hiánya Kiüresedett emberi kapcsolatok Magányos, szorongó, depressziós Szorongását rövid távon oldja (unaloműzés, öncélú izgalom, agresszió) A szorongó ember manipulálható a legkönnyebben

7 Okok #3: Alacsony problématűrés
Sikereket akarsz? Magasra jutsz, de fent ritka a levegő  oxigénpalack kell Komfortzónán kívüli élet = rendkívül erős stressz-szint. Magas stressz, vagyis sok-sok-sok nehézség. Tanuld meg szeretni a zsizsiket!

8 Okok #3: Alacsony problématűrés
Mindenáron el akarjuk kerülni a problémákat, DE… A nehézségek megoldása során fejlődünk Miért jó a probléma? „Amikor az Úr ajándékot ad nekünk, problémákba csomagolja. Minél nagyobb az ajándék, annál nagyobb a probléma, amibe becsomagolták.” Norman Vincent Peale Öt ok, hogy MIÉRT jó…

9 Megmutatja küldetésünk

10 Megmutatja küldetésünk
„Bárhova is kerül az ember, bármibe is fog, végül mindig visszakerül arra az útra, amelyet a természet kijelölt számára.” Johann Wolfgang von Goethe Mindenki céllal van ezen a földön, ezt a célt azonban neki magának kell megtalálnia. A nehézségek az egyedüli eszköz, amivel a kijelölt életút felfedezhető és bejárható.

11 1. Gyakorlat Gondold végig életed főbb csomópontjait 14 éves korod óta! Írd le életed fordulópontjait! Például: Iskolaválasztás. Munkahelyek. Változtatások okai. Párkapcsolatok. Betegségek, balesetek, tragédiák. Meghatározó utazások. Pénzügyi krízisek. Spirituális ráébredések. Stb, stb, stb… Milyen kép rajzolódik ki? Merre terel az ÉLET?

12 Megoldása során kiteljesedünk

13 Megoldása során kiteljesedünk
Problémáink megoldása során az ellenállás leküzdése nyújt lehetőséget a fejlődésre (mint az izom edzésénél). Ha valakitől ezt a lehetőséget megtagadjuk, azzal „mentális halálra” ítéljük. Így alakul ki a „tanult tehetetlenség” (Martin Seligman). Például: Szülő gyereke leckéjét megírja helyette. Szülő felnőtt gyerekének pénzt ad. Kormány „halat” (segélyt, stb.) ad igazi megoldás helyett.

14 2. Gyakorlat Gondolj életed jelenlegi két legnagyobb problémájára!
Ha leküzdöd az ellenállást, és megoldod őket, miben fogsz fejlődni? Probléma #1: __________________________________________ Ha megoldom, ezekben fogok fejlődni: ______________________________________________________ ______________________________________________________ Probléma #2: __________________________________________

15 Rákényszerít új utak keresésére
Forradalom. Felkelés. Válság. Csőd. Depresszió. Kiégettség. Válás. Kirúgás.

16 3. Gyakorlat Gondold végig életed elmúlt évének három nagy problémáját (nehézségét, kudarcát, tragédiáját…)! Utólag visszanézve, miben segített előre lépni, új utakat találni? Probléma #1: __________________________________________ Ebben segített: ______________________________________________________ Probléma #2: __________________________________________ Probléma #3: __________________________________________

17 Tanítani akar valamit

18 Tanítani akar valamit A problémákat azért kapjuk, mert általuk valamit akarnak nekünk fentről tanítani. Ha megoldottuk, továbbléphetünk felsőbb osztályba. Ha nem, kis idő múlva megkapjuk ugyanazt, csak erősebb kivitelben. Addig kapjuk ugyanazt, amíg meg nem oldjuk.

19 4. Gyakorlat Mi most életed két legnagyobb problémája?
Mi a TE időcsapdád? Probléma #1:________________________________________ Probléma #2:________________________________________ Hányadszorra kapod meg már — más-más formában és intenzitással — ugyanazt? Mikor leszel hajlandó végre már komolyan venni és megoldani?

20 Kigyógyít a jellemhibákból
Hübrisz (hybris): büszke arrogancia. Antigoné. Ikarosz. Odüsszeusz vs Poszeidón. Első főbűn: kevélység.

21 Kigyógyít a jellemhibákból
A postás mindig kétszer csenget. Baleset, betegség. Hominem te memento! Sylva-Tarouca gróf. Kennedy család.

22 5. Gyakorlat Jelen van az életedben a hübrisz?
CSAK és KIZÁRÓLAG a tünetekből ismerhető fel: Tünet #1: gyakori súlyos betegség a családban (rák, infarktus, agyvérzés, cukorbetegség…) Igen / Nem Tünet #2: feltűnően sok baleset Igen / Nem Tünet #3: folyamatos pénzügyi krízis Igen / Nem Tünet #4: lelki nyugtalanság, belső béke hiánya, esetleg depresszió vagy pszichiátriai probléma Igen / Nem Tünet #5: felszínes emberi kapcsolatok Igen / Nem

23 Összefoglalás – Mentális oxigénpalack
Ha legközelebb nehézséggel találkozol, gondolj arra, hogy a probléma jó, mert Megmutatja küldetésünk. Megoldása során kiteljesedünk. Rákényszerít új utak keresésére. Tanítani akar valamit. Kigyógyít a jellemhibákból.


Letölteni ppt "Mentális Oxigénpalack Kerner Tibor"

Hasonló előadás


Google Hirdetések