Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

problémák a fogorvosokkal

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "problémák a fogorvosokkal"— Előadás másolata:

1 problémák a fogorvosokkal
Fogászati problémák, problémák a fogorvosokkal Hepatitis világnap Dr. Korchma Enikő szájsebész főorvos Egyesített Szent István és Szent László Kórház Központi Stomatológiai Intézet

2 Fertőtő betegek (HBV, HCV) eü ellátása területén mindenhol jelentkeznek zavarok. Különösen tapasztalható fogászat és szájsebészet területén (a helyzet évek óta változatlan). Kérdések: Indokolt-e: a félelem? a kezelés elutasítása? hisztéria, vagy diszkrimináció?

3 2012-ben több oldalról kell vizsgálni: a betegek (fertőzöttek)
az egészséges „ellátandók” eü dolgozók Kényszerrel elérhető-e a kezelés? Minden körülmény rendezett-e az ellátás területén? Meg vannak-e a feltételek (anyagi, tárgyi, személyi) az optimális betegellátáshoz? Milyen etikai, jogi alapon támadható vagy védhető: orvos, eü személyzet, beteg?

4 Ambuláns, szakorvosi ellátás
Fogorvos, szájsebész Fertőzött beteg ÁNTSZ: epidemiologia fog-, szájbetegségek MÓDSZERTANI LEVELEK JOG, ETIKA Ambuláns, szakorvosi ellátás ANYAGI FEDEZET

5 TÉNY a HCV, HBV betegek száma nő
stomatologiai ellátásukat elutasítani nem lehet ellátásukról gondoskodni kell a veszélyeztető betegek ellátását, annak lehetőségeit ismerni kell HOGYAN ÉS HOL???

6 Elmélet A Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ és a Fog- és Szájbetegségek Szakmai Kollégiumának módszertani levele tájékoztat az infekció kontroll megvalósíthatóságáról Gyakorlat kórokozó-hordozó kezelése lehetőleg külön kezelőben vagy utolsóként történjen (diszkrimináció, TASZ, Egyenlő Bánásmód ) csak orvos kezelhet (hallgató, rezidens nem) köpőcsészét ne használjon kerülni kell a turbinát stb.

7

8

9 Mindazonáltal szeretnénk hangsúlyosan felhívni a döntéshozók figyelmét, hogy a magyarországi fogorvosi rendelőkben alkalmazott infekció kontroll protokoll nem teszi lehetővé, hogy megakadályozzuk egy HIV, HCV, HBV fertőzött páciens kezelése után a fertőzés továbbterjedését. Azok az eljárások, amelyek a biztonságos betegellátást garantálnák, rendelőnként több millió forintos (3-4 millió Ft) beruházást igényelnének, amit az ellátórendszerben dolgozók biztosan nem tudnak vállalni. Addig, amíg ezeket a feltételeket nem tudjuk megteremteni, vegyük tudomásul a tényt, hogy mind a betegek, mind az ellátó személyzet veszélyben van, hiszen potenciálisan nem lehet tudni, hogy milyen esetleges fertőző betegségben szenvedő pácienst kezel a kezelőorvos (a fertőző betegségben szenvedők nagy része eltitkolja az alapbetegségét) ill. hogy milyen beteg után ül a fogorvosi székbe a következő páciens. MOK Fogorvosi Tagozat

10 ETIKAI, JOGI KÉRDÉSEK kell-e a betegnek az orvost tájékoztatni HCV, HBV, HIV fertőzöttségéről? megtagadható-e a beteg ellátása azon az alapon, hogy HCV, HBV, HIV fertőzött? végezhet-e az orvos fogorvosi tevékenységet, ha ő maga HCV, HBV, HIV fertőzött?

11 egyenlő bánásmód követelménye
„egészséges” beteg igénye fertőzött beteg igénye a beteg tájékoztatási kötelezettsége kell-e a betegnek az orvost tájékoztatni? megtagadható-e a beteg ellátása fertőzöttsége miatt Eü. törvény nagyon részletesen szabályozza, de teljesen nem egyértelmű a jogi helyzet magánrendelőben: a szolgáltató maga dönti el fogászati turizmus?! diszkrimináció tilalma (2003/CXXV törv.) ? az ellátás megtagadható ha a beteget más orvoshoz irányítja (Eü. törv. 131.) ?

12 Betegirányítás és szakellátás
Hova, kihez, milyen alapon küldhető hivatalosan a beteg? Téves információk (Szent László kh.?) Ki oldja meg, ki támogatja (hely, eszköz, személyzet)? Területi ellátási kötelezettség? Képzett szakorvosok? Felszerelt rendelők? Folyamatos komplex betegellátás?

13 Az orvosok szakellátás elutasításának feltételezett okai
OEK által verifikált HCV, HVB fertőzött orvosok tevékenységét a 9/2002. Eü.M. rendelet és a módosított 18/1998. rendelet melléklete alapján a fokozott expozíciós kockázattal járó beavatkozásokat nem végezhetnek „orális, periorális, szövetek, fogak kezelése, metszése, eltávolítása, amellyek kapcsán vérzés léphet fel” TILOS fogorvosi állás kockáztatása!

14 Anyagi helyzet A stomatologiai alapellátás korlátozott anyagi helyzete nem teszi lehetővé több egyszer használatos eszköz több kézidarab, forgóeszköz gyors sterilizátorok beszerzését

15 Mi történik az eü. személyzet sérülése esetén?
nincs kellő felvilágosítás 24 órás betegellátás (ÁNTSZ, OEK ?) betegirányítás (főváros és vidék) oktatás továbbképzés ki fizeti a vakcinációt? (pl. Hepatec)

16 Hiányosságok A fogorvosok számára a HCV, HVB fertőzött betegek kezelésének elmulasztása miatt az elmarasztalások száma jelentős, viszont hiányzik a: prevenció megszervezése oktatás (orvos és eü. személyzet) tájékoztatás hivatalos jellege az anyagi háttér biztosítása

17 Szervezés Fog-, szájbetegség Szakmai Kollégiuma
Országos Szakfelügyelő Főorvos ÁNTSZ OEP (fertőző beteg ellátás kiegészítő finansz.) Hepatológiai Társaság Infektológiai Társaság … együttes segítségével konkrét, megvalósítható, finanszírozható kezelési lehetőségek leírását, kezelési helyek kialakítását, módszertani levelek revízióját javasoljuk

18 megtisztelő figyelmüket.
Köszönöm, megtisztelő figyelmüket.


Letölteni ppt "problémák a fogorvosokkal"

Hasonló előadás


Google Hirdetések